De Dames U16 spelen gelijk tegen de Faeröer Eilanden en gaan door de Main Round

De Dames U16 spelen gelijk tegen de Faeröer Eilanden en gaan door de Main Round

De Dames U16 hebben de laatste wedstrijd in de Main Round op het Open EK gelijk gespeeld tegen de Faeröer Eilanden. Nadat ze in de eerste helft met 13-11 voorstonden, werd de stand in het tweede bedrijf in evenwicht gebracht: 23-23. Gisteren won de ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs van Montenegro (18-21) en Zweden (16-15). In de hoofdronde gaat de ploeg het opnemen tegen de beste drie ploegen uit groep A. Dat zijn Frankrijk, Roemenië en Slovenië. De Main Round gaat woensdag om 11:00 uur van start met het treffen van Roemenië en om 17:00 uur de strijd tegen Slovenië. 

Nederland neemt de volle vier punten mee vanuit de poulefase, omdat de Faeröer Eilanden niet doorgaan. De groepswinnaars van de twee hoofdrondes plaatsen zich direct voor de finale. De nummers twee strijden om de bronzen medaille. Alle wedstrijden worden uitgezonden op ehftv.com.

De Faeröer Eilanden kwamen 0-2 voor. Die achterstand werd snel weggepoetst door Robin Grooten en Fleur Schouten. Nederland wist een gaatje te slaan van twee goals dankzij treffers van Lara Hoekstra en Maud Horvers: 6-4. De tegenstander scoorde drie keer op rij. Maud Horvers was bij de les en maakte tweemaal de gelijkmaker. De stand kwam op 10-10 na een doelpunt van Floor van den Nieuwenhuizen en de speelster van de Faeröer Eilanden Katrin Hansen. Voor rust duwde Nederland het gaspedaal in. Sophie Exterkate, Anne Schouten en Robin Grooten vonden het net. De tegenpartij bepaalde de ruststand op 13-11. 

In de tweede helft wist Joy Boers de keepster meteen te verschalken. De Faeröer Eilanden scoorde lange tijd in hetzelfde ritme, waardoor het verschil na tien minuten spelen op twee goals bleef steken: 18-16. De opponent wist drie keer achter elkaar te scoren en de achterstand om te buigen in een voorsprong: 18-19. Robin Grooten bracht de stand weer in evenwicht. Cruciale minuten braken aan. De Faeröer Eilanden namen het initiatief in de wedstrijd door twee treffers te maken. Dankzij Frencis Portengen en Robin van Galen bleef Nederland in het spoor: 21-22. Met haar zesde doelpunt van de wedstrijd leek Rakul Joensen Borgarlid het duel in het slot te gooien. Nederland gaf niet op. Joy Boers tekende voor het derde streepje achter haar naam en Maud Horvers sleepte een punt uit het vuur door in de slotminuut raakt schieten: 23-23.