De Dames U16 spelen gelijk tegen Roemenië en winnen van Slovenië

De Dames U16 spelen gelijk tegen Roemenië en winnen van Slovenië

De Dames U16 hebben vandaag goede zaken gedaan op het Open EK in Zweden. Vanmorgen werd een gelijkspel uit het vuur gesleept tegen Roemenië. Nadat ze in de tweede helft met 17-13 achterstonden, wisten ze in de slotminuut de gelijkmaker te scoren: 19-19. De tweede wedstrijd van de dag werd na een spannende strijd nipt gewonnen van Slovenië: 23-24. Nederland heeft zich dankzij de goede resultaten geplaatst voor het European Youth Olympics Festival (EYOF, omdat ze in de top zeven eindigen. Morgen speelt de jeugdploeg de laatste wedstrijd in de hoofdronde tegen Frankrijk. Dat duel begint om 12:30 uur en is live te zien op EHFTV.com.

Slovenië-Nederland
Slovenië trapte de wedstrijd af met het eerste doelpunt. Femke Kleijkers wist van afstand het net te vinden en Sophie Exterkate had een goede schijnbeweging in haar arsenaal. Slovenië trok de stand gelijk. Hoekspeelster Joy Boers was gevaarlijk in de aanval. Met verraderlijke stuitballen wist ze de keepster drie keer te passeren en de stand op 3-5 te zetten. Sophie Exterkate vergrootte de voorsprong met een geplaatste bal in de kruising.

Het Sloveense jeugdteam verkleinde de achterstand met twee goals. Keepster Anne de Boer wist een penalty te pareren. Joy Boers deed voor de vierde keer deze wedstrijd een duit in het zakje: 5-7. Slovenië maakte de aansluitingstreffer. Op de hoek werd Robin van Galen goed vrijgespeeld en zij wist wel raad met deze buitenkans. Hard gooide ze de bal in de winkelhaak. Sophie Buijs vulde de stand na een mooie passeerbeweging aan: 6-9.

Lotus Dekker maakte een mooie treffer van afstand en hield het verschil op drie goals. Na een tijdstraf aan Nederlandse kant, wist Slovenië twee keer op rij te scoren. Maud Horvers schoot de bal hard in de kruising vanaf tien meter: 9-11. De tegenstander kwam op gelijke hoogte. Dankzij een passeerbeweging van Maud Horvers en een treffer vanaf de cirkel door Lara Hoekstra ging Nederland met een klein voordeel de rust in: 12-13.

Na een overtreding in de break-out kregen de Dames U16 een penalty. Maud Horvers benutte de zevenmeter. Op de cirkel werd Lara Hoekstra goed opgemerkt en ze gooide bal feilloos binnen. Maud Horvers liet opnieuw zien over een uitstekende linkerarm te beschikken. Ze bracht de stand met haar twee goals op 14-17.

Nederland kon niet lang genieten van de voorsprong. De verdediging had de zaken niet helemaal op orde, waardoor Slovenië meerdere penalty’s kreeg. Met haar zesde goal van de wedstrijd trok Tea Pogorelc de stand gelijk: 17-17. Aanvallend mistte Nederland in deze fase kansen. Meerdere keren was de Sloveense keepster een sta-in-de-weg.

Esmeralda van Gelder scoorde knap uit een kleine hoek en Maud Horvers wist van afstand de trekker over te halen: 18-19. Slovenië boog de achterstand om dankzij twee goals op rij. Met een benutte penalty trok Maud Horvers de stand weer gelijk. Lara Hoekstra ging er pijlsnel vandoor in de snelle tegenaanval en Maud Horvers wist Nederland met wat geluk aan de goede kant van de score te brengen: 21-22.

Nederland liep tegen een twee minuten tijdstraf aan. Slovenië maakte goed gebruik van de extra ruimte en boog de stand om. Femke Kleijkers zag een klein gaatje in de linkerhoek van het doel en trok met haar schot de stand in evenwicht: 23-23. Spannende slotminuten braken aan. Beide teams kwamen lang niet tot scoren, tot Sophie Exterkate raak schoot vanaf de hoek. Nadat de tijd wegtikte bleek het genoeg te zijn om de overwinning over de streep te trekken.

Roemenië-Nederland 
Femke Kleijkers onderschepte de bal in de dekking en ging in haar eentje op de Roemeense keepster af. Ze schoot de bal feilloos binnen. De Nederlandse doelvrouw Nikki van der Vorst had goed zicht op een Roemeens schot en kon daarna de vrijlopende Esmeralda van Gelder aanspelen in de break. Zij bracht Nederland op een 0-2 voorsprong.

Roemenië poetste de achterstand snel weg. Drie keer achter elkaar wist Teodora Lavinia Damian te scoren. Maud Horvers trok de stand weer gelijk na een benutte penalty: 3-3. Nederland liep tegen een twee minuten tijdstraf aan, waar Roemenië goed gebruik van wist te maken. Ze sloegen een gaatje van twee doelpunten. Met een mooi afstandsschot vond Maud Horvers de kruising.

Keepster Nikki van der Vorst had een dubbele save in huis, waardoor de tegenstander haar niet kon passeren. In de snelle omschakeling wist Anne Schouten het net te vinden. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Frencis Portengen bracht haar ploeg weer op gelijke hoogte na een snel opgebouwde aanval.

Dankzij goed keeperswerk wist de Roemeense jeugdploeg een voorsprong te pakken van drie goals: 9-6. Robin van Galen vond een manier om de doelvrouw te verschalken. Met een geplaatst lobje schoot ze de bal tegen de touwen. Roemenië scoorde voor het rustsignaal uit een break-out waardoor de teams de kleedkamers opzochten met 10-7 op het scorebord.

De pauze had Nederland goed gedaan. Maud Horvers vuurde een hard schot af van afstand en Robin Grootten onderschepte de bal, waarna ze hem zelf binnenschoot. Robin Grooten, Lara Hoekstra, Maud Horvers en Frencis Portengen maakten de aansluitingstreffers. De Dames U16 zochten naar de gelijkmaker, maar konden deze niet vinden. Geholpen door een tijdstraf aan Nederlandse kant nam Roemenië het initiatief in de wedstrijd. Ze kwamen 17-13 voor. De keepsters van Roemenië hadden daar wederom een groot aandeel in.

Maud Horvers nam haar ploeg bij de hand. Twee keer kreeg ze een penalty toegewezen die ze zelf verzilverde. Roemenië prikte raak. Er vielen veel tijdstraffen aan beide kanten. Lara Hoekstra werd vrijgespeeld aan de cirkel en Sophie Buijs wist Nederland in het juiste spoor te brengen: 18-17. De Dames U20 vochten voor wat ze waard waren. Nadat Roemenië het verschil weer op twee goals had gezet, wist Robin de Grooten de marge te verkleinen vanaf de hoek.

Nederland hield het doel schoon. Bondscoach Ricardo Clarijs legde zijn time-out kaart op tafel. Na een gepareerd schot wist Lara Hoekstra de rebound te maken. Zo kwam Nederland vlak voor tijd op gelijke hoogte. Roemenië had nog een aantal seconden te spelen, maar de Nederlandse dekking dwong een aanvallende fout af. Zo sleepte Nederland knap een gelijkspel uit het vuur: 19-19.