Heren U20 winnen met ruime cijfers van Georgië op EHF Championship

De Heren U20 hebben Georgië ruim verslagen in hun derde wedstrijd op het EHF Championship. Bij rust stond het 15-12 in Nederlands voordeel. In de tweede helft wist de ploeg van bondscoach Edwin Kippers de voorsprong comfortabel uit te bouwen. Het fluitsignaal klonk bij 34-24. Morgen neemt de jeugdploeg het om 14:00 uur op tegen Oostenrijk in de laatste poulewedstrijd.

Ids Eussen wist zijn tegenstander te passeren alsof deze er niet stond en tekende zo voor de eerste treffer van het duel. De aanval daarop gooide hij raak van afstand. Morris Kippers vond het net vanaf de hoek. De Georgische speler Kalandadze trok de stand drie keer gelijk: 3-3.

Keeper Evan de Lange moest de bal uit het net vissen, maar pareerde daarna wel knap een open kans. Beide landen benutte een zevenmeter. Georgië sloeg een gaatje van twee goals: 4-6. Ids Eussen vuurde een pegel af van afstand en Morris Kippers onderschepte de bal in de dekking en faalde niet oog in oog met de Georgische keeper. De achterstand was weggepoetst, maar niet voor lang. De tegenstander scoorde opnieuw twee keer op rij.

Op de cirkel werd Armando Besseling mooi vrijgespeeld en Ids Eussen zorgde tweemaal voor de gelijkmaker: 9-9. Georgië prikte raak, maar moest het ook twee minuten met een speler minder op het veld doen. Kaj Geenen benutte de penalty na de charge op Thomas Houtepen. Morris Kippers wist Nederland aan de goede kant van de score te brengen. De huidige topscoorder van het toernooi Kalandadze was weer trefzeker: 11-11.

Nederland zette vervolgens een 3-0 run neer. Melle van Katwijk onderschepte de bal en rondde de break-out af. Morris Kippers was het eindstation na een snelle tegenaanval en Armando Besseling werd wederom goed gevonden op de cirkel. Voor rust scoorden beide ploegen nog keer, waardoor de ruststand werd bepaald op 15-12.

Door goals van Luuk Santing en Melle van Katwijk bleef het verschil aan het begin van de tweede helft op drie goals staan. Kaj Geenen deed daar een schepje bovenop door iedereen te snel af te zijn in de tegenaanval. Keeper Evan de Lange had goed zicht op een Georgische doelpoging. Kaj Geenen benutte twee keer zijn kansen vanaf de linkerhoek: 20-16.

Jelte Hiemstra moest twee minuten op de bank plaatsnemen, maar veel schade ondervond Nederland daar niet van. Georgië wist één goal te maken, maar Nederland speelde aanvallend uitstekend. Luuk Santing verschalkte de keeper. Vervolgens wist cirkelloper Armando Besseling zich drie aanvallen achter elkaar goed los te maken van zijn tegenstanders en de bal tegen de touwen te gooien: 24-17.

Met zijn elfde goal van de wedstrijd deed Kalandadze wat terug. Kaj Geenen noteerde twee extra streepjes achter zijn en Jelte Hiemstra en Ids Eussen deden ook een duit in het zakje. De Heren U20 bouwden hun voorsprong zo gestaag uit: 28-18. Doelman Evan de Lange maakte meerdere stops en de Nederlandse dekking stond als een huis.

Sander Bos schoot een terugkomende bal binnen en Melle van Katwijk vond met een hard schot de kruising. Het was heerlijk handballen met de comfortabele voorsprong: 30-19. Brent Riksten (2x), Jeromy van der Ban en Jonathan Bromet waren verantwoordelijk voor de Nederlandse doelpunten in de slotminuten. Georgië scoorde nog vijf keer en zo boekten de Heren U20 een ruime overwinning met 34-24.

Kaj Geenen werd gekozen tot Speler van de wedstrijd.