Beach Heren U16 starten EK met twee nederlagen

De Beach Heren U16 zijn het EK begonnen met twee nederlagen. De jeugdploeg van bondscoach Rob Stuart speelde goed, maar Frankrijk en Kroatië waren een maatje te groot. Beide wedstrijden werden met 2-0 verloren. Morgen speelt de ploeg om 11:45 uur tegen Bulgarije en zaterdag om 11:15 uur wacht Roemenië. Alle wedstrijden zijn live te zien op www.ehftv.com

Frankrijk-Nederland
De Beach Heren U16 hadden te maken met een zenuwachtig begin op het EK. De eerste vier kansen werden gemist. Frankrijk wist wel tot scoren te komen en kwam al snel met acht punten voor. Nederland moest in de achtervolging. Ze zetten een eindsprint in, maar dit was niet voldoende om de eerste set te winnen. Frankrijk ging er met de set vandoor: 20-16.

In de tweede set was de wedstrijd gelijkwaardig. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. De jeugdploeg van bondscoach Rob Stuart speelde goed. Doordat er meerdere malen balverlies werd geleden konden ze aan het einde niet in het spoor blijven van Frankrijk. De Franse ploeg won uiteindelijk met 22-19. Het spel gaf vertrouwen voor de komende wedstrijden.

Nederland-Kroatië
Na een rommelig begin van beide teams brak Kroatië de ban door een vlieger succesvol af te ronden. De Nederlandse jeugdploeg deed direct wat terug en bracht de stand op 2-2. Daan Krijgsman begon sterk aan de wedstrijd en was verantwoordelijk voor de eerste zes punten aan Nederlandse zijde. Kroatië bleef in het spoor en maakte telkens gelijk. Beide teams waren slordig in de aanval, kansen werden gemist. De keepers van beide ploegen hadden hier een groot aandeel in. Kroatië benutte een penalty en scoorde uit de snelle tegenaanval: 6-10. Robert Hilgers hield opnieuw zijn doel schoon waarna Nederland de stand weer op 8-10 bracht dankzij een prachtige vlieger.

Het was spannend. De Kroatische ploeg ging net iets beter met de kansen om dan de Nederlandse talenten. Dankzij een mooie pirouette en een knappe redding van Tom Roovers bleef Nederland in het spoor. Kroatië sloeg vervolgens een gaatje van vier punten. Nederland rondde tien seconden voor het einde niet af waardoor Kroatië met een onderhands schot de eindstand van de eerste set bepaalde op 14-18.

Kroatië opende de tweede set met een prachtige lob. Nederland schoot op de paal, waarna Tom Roovers weer een goede redding in huis had. Kroatië kwam dankzij een penalty op 0-4. De Kroatische keeper deed ook een duit in het zakje en de Nederlandse aanvallers hadden veel moeite om te scoren in het begin van de tweede set. Na drie minuten scoorde Daan Krijgsman voor Nederland de eerste twee punten. Kroatië verzilverde een penalty en scoorde door een goede aanval en bracht de stand op 2-8.

Nederland bleef moeite houden met de Kroatische keeper. Aanvallend was de jeugdploeg slordig en miste een aantal kansen. Dit gaf Kroatië de mogelijkheid om uit te lopen tot 4-12 en het verschil in de set was gemaakt. De Kroatische keeper bleek opnieuw een grote sta in de weg en maakte meerdere stops. In de laatste twee minuten deed Nederland weer wat terug. Thijs van der Kooij verzilverde een penalty en bracht de stand op 6-16. De Kroatische aanvalsmachine bleef op stoom, maar ook de Nederlandse jeugdploeg scoorde richting het einde van de tweede set nog twee keer op rij. Kroatië maakte het laatste doelpunt van de wedstrijd en bracht de eindstand op 10-22.