Beach Dames U16 beginnen met twee keer winst aan EK

De Beach Dames U16 zijn goed begonnen aan het EK. Twee keer ging de ploeg van bondscoach Frank Fokkens er met de winst vandoor. In de eerste wedstrijd van de dag was Nederland met 2-0 te sterk voor Bulgarije. In de middag werd er na shoot-outs van Noorwegen gewonnen. Morgen speelt het team om 10:45 uur tegen de leeftijdsgenoten uit Frankrijk. De poulefase wordt afgesloten met een wedstrijd tegen Duitsland op zaterdag 9 juli om 10:30 uur. Alle wedstrijden zijn live te zien op www.ehftv.com

Nederland-Bulgarije
Nederland begon fantastisch aan het EK. In no-time stonden de Beach Dames U16 met 10-2 voor. Sterre Jansen had gescoord met een pirouette en penalty, Stacey de Vries vond het net na een pirouette en Ilva Blom draaide om haar as en rondde een vlieger af. De Bulgaarse coach greep naar een time-out. Het had geen effect.

De Nederlandse jeugdploeg zette een 8-0 run neer en liep uit naar 18-2. Ze lieten geen spaan heel van Bulgarije in de eerst set. De keepsters Tess Jansen en Naomi Walther hadden meerder reddingen in huis. Lisa de Wolf en Ilva Blom gooide raak. Het was eenrichtingsverkeer. Stacey de Vries en Sterre Jansen brachten het verschil op maar liefst twintig punten: 26-6. Het Bulgaarse verzet was helemaal gebroken. Nederland walste over de ploeg heen. Lisa de Wolf (2x), Ilva Blom (2x) en Sterre Jansen zorgden ervoor dat de set naar Nederland ging met een monsterscore van 36-8.

In de tweede set kwam Nederland al snel met 8-2 voor. Sterre Jansen noteerde twee volle punten. Nadat een pirouette prachtig werd afgelegd naar de Nederlandse specialiste schoot deze de bal hard tegen de touwen. De Nederlands dekking had een aantal goede bloks in huis en Sterre Jansen en Lisa de Wolf waren trefzeker. Zo kwam de voorsprong tot stand. Bulgarije wist meer tegenstand te bieden dan in de eerste set en kwam terug tot 14-10.

De set werd veiliggesteld toen Nederland vier tweepunters achter elkaar maakte. Sterre Jansen (2x), Ilva Blom en specialist Esmee Stege waren daar verantwoordelijk voor. Bulgarije vond twee keer achter elkaar het net, maar Nederland was al te ver uitgelopen om de set nog spannend te maken: 23-12. Nederland wist nog vier punten te noteren op het scorebord en Bulgarije gooide nog één keer raak. Zo werd de setstand bepaald op 27-14.

Noorwegen-Nederland
Ilva Blom opende de score met een tweepunter. Noorwegen kwam al snel op gelijke hoogte, maar ook Nederland scoorde via Esmee Stege. Het ging in de beginfase gelijk op tot aan 6-6. Daarna namen de Dames U16 het initiatief in de wedstrijd en werd er vier keer op rij gescoord: 6-14. Noorwegen deed iets terug met een rake pirouette en een benutte penalty. Sterre Jansen zorgde weer voor een verschil van zes goals. Namens de tegenstander was de specialist doeltreffend. Een tactische eenpunter van Lisa Wolf zorgde voor de eindstand in de eerste set: 12-17.

Noorwegen schoot uit de startblokken in de tweede set. Binnen no-time stond het 4-0. Sterre Jansen scoorde twee keer namens Nederland, maar ook de Noren vonden het net: 8-4. Er werd vervolgens uit een vlieger een tweepunter gescoord door Ilva Blom. Om en om werd er raak geschoten, hierdoor kon Nederland niet dichterbij komen. Tot aan 16-12 bleef het verschil op vier doelpunten hangen. Een time-out van bondscoach Frank Fokkens zorgde voor een ommekeer. Eerst was het Sterre Jansen die met een pirouette het net vond, daarna scoorde Esmee Stege een penalty: 16-16. Noorwegen pakte met een tweepunter de voorsprong. Lis Wolf scoorde twee keer achter elkaar waardoor de stand ineens in het voordeel van Oranje was: 18-20. In de laatste seconden van de set scoorde de specialist van Noorwegen waardoor de set onbeslist bleef. Golden goal moest uitsluitsel gaan geven. Een rake penalty zorgde ervoor dat Noorwegen de set met 22-20 naar zich toe trok. Shoot-outs moesten beslissing brengen in de wedstrijd.

Stacey de Vries verzilverde met een pirouette de eerste shoot-out. Het was keepster Ilva Blom die vervolgens knap uitkwam en de bal onderschepte tijdens de Noorse poging. Ook de tweede poging van Nederland ging raak, Lisa de Wolf scoorde. Een penalty zorgde ervoor dat Noorwegen iets terug deed: 2-4. Namens Nederland schoot Ilva Blom ook de derde shoot-out tegen de touwen. Een pirouette bracht de Noorse dames weer op het scoreformulier: 4-6. Sterre Jansen wist ook haar poging goed af te ronden waardoor de winst voor het grijpen lag. Een blok van Ilva Blom zorgde ervoor dat de winst binnen was.