Beach Dames U16 winnen van Bulgarije, Heren U16 verliezen van Frankrijk

De Beach Dames U16 hebben hun eerste wedstrijd op het EK gewonnen van Bulgarije. Ze waren duidelijk een maatje te groot. Beide sets werden ruim gewonnen: 36-8 en 27-14. De Beach Heren U16 verloren van Frankrijk. Nadat ze in de eerst set ruim achterkwamen, vochten ze ze zich terug. Helaas was het niet genoeg voor de setwinst. Frankrijk won met 20-16. In de tweede set was het spannend, maar de Fransen trokken aan het langste eind: 22-19.

Beach Dames U16
Nederland-Bulgarije
Nederland begon fantastisch aan het EK. In no-time stonden de Beach Dames U16 met 10-2 voor. Sterre Jansen had gescoord met een pirouette en penalty, Stacey de Vries vond het net na een pirouette en Ilva Blom draaide om haar as en rondde een vlieger af. De Bulgaarse coach greep naar een time-out. Het had geen effect.

De Nederlandse jeugdploeg zette een 8-0 run neer en liep uit naar 18-2. Ze lieten geen spaan heel van Bulgarije in de eerst set. De keepsters Tess Jansen en Naomi Walther hadden meerder reddingen in huis. Lisa de Wolf en Ilva Blom gooide raak. Het was eenrichtingsverkeer. Stacey de Vries en Sterre Jansen brachten het verschil op maar liefst twintig punten: 26-6. Het Bulgaarse verzet was helemaal gebroken. Nederland walste over de ploeg heen. Lisa de Wolf (2x), Ilva Blom (2x) en Sterre Jansen zorgden ervoor dat de set naar Nederland ging met een monsterscore van 36-8.

In de tweede set kwam Nederland al snel met 8-2 voor. Sterre Jansen noteerde twee volle punten. Nadat een pirouette prachtig werd afgelegd naar de Nederlandse specialiste schoot deze de bal hard tegen de touwen. De Nederlands dekking had een aantal goede bloks in huis en Sterre Jansen en Lisa de Wolf waren trefzeker. Zo kwam de voorsprong tot stand. Bulgarije wist meer tegenstand te bieden dan in de eerste set en kwam terug tot 14-10.

De set werd veiliggesteld toen Nederland vier tweepunters achter elkaar maakte. Sterre Jansen (2x), Ilva Blom en specialist Esmee Stege waren daar verantwoordelijk voor. Bulgarije vond twee keer achter elkaar het net, maar Nederland was al te ver uitgelopen om de set nog spannend te maken: 23-12. Nederland wist nog vier punten te noteren op het scorebord en Bulgarije gooide nog één keer raak. Zo werd de setstand bepaald op 27-14.

Beach Heren U16
Frankrijk-Nederland
De Beach Heren U16 hadden te maken met een zenuwachtig begin op het EK. De eerste vier kansen werden gemist. Frankrijk wist wel tot scoren te komen en kwam al snel met acht punten voor. Nederland moest in de achtervolging. Ze zetten een eindsprint in, maar dit was niet voldoende om de eerste set te winnen. Frankrijk ging er met de set vandoor: 20-16.

In de tweede set was de wedstrijd gelijkwaardig. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. De jeugdploeg van bondscoach Rob Stuart speelde goed. Doordat er meerdere malen balverlies werd geleden konden ze aan het einde niet in het spoor blijven van Frankrijk. De Franse ploeg won uiteindelijk met 22-19. Het spel gaf vertrouwen voor de komende wedstrijden.