De Dames U16 verliezen van Frankrijk en spelen om plaats vijf

De Dames U16 verliezen van Frankrijk en spelen om plaats vijf

De Dames U16 hebben de laatste poulewedstrijd op het Open EK verloren van de Fransen. Frankrijk was de betere ploeg. Bij rust was het verschil al op vijf doelpunten gebracht: 13-8. In de tweede helft kwam Nederland niet dichterbij. De wedstrijd ging verloren met 24-18. Morgen strijden ze om plaats vijf tegen Polen. Het duel begint om 16:00 uur en is live te zien op EHFTV.com.

Sophie Exterkate passeerde haar tegenstandster en zette Nederland voor het eerst op het scorebord. Frankrijk maakte twee doelpunten op rij en de Franse keepster zorgde ervoor dat Nederland niet kon scoren. Hetzelfde deed de Nederlandse doelvrouw Nikki van der Vorst door een penalty te pareren. De tweede gegeven zevenmeter benutte Frankrijk wel: 3-1.

Maud Horvers mocht aanleggen vanaf de penaltystreep en faalde niet. Frankrijk deed hetzelfde. Sophie Exterkate wist opnieuw een een-tegen-een te winnen en de bal in het doel te leggen: 4-3. De Franse jeugdploeg scoorde twee keer achter elkaar en sloeg zo een gaatje van drie doelpunten. Met een goed afstandsschot wist Maurd Horvers het net te vinden. Sophie Buijs maakte de aansluitingstreffer: 6-5.

Toch moest Nederland Frankrijk weer laten gaan. Na balverlies en een schot over doel maakte de Franse ploeg tempo en wist het twee keer het net vinden. Frencis Portengen schoot de bal tussen de benen door van de keepster en Robin Grooten verkleinde de achterstand vanaf de hoek: 8-7.

Frankrijk was de betere ploeg. Waar Nederland kansen liet liggen, verzilverden de Fransen meiden ze wel. Ze liepen gestaag uit naar 12-7. Maud Horvers wist vlak voor het rustsignaal een strafworp te benutten. De ruststand leek daarmee op 12-8 te komen, ware het niet dat de Franse speelster Claire Koestner met een afstandsschot een treffer wist te maken. Zo was het verschil bij rust vijf doelpunten: 13-8.

De tegenstander scoorde het eerste doelpunt van de tweede helft. Maud Horvers onderschepte de bal en ging alleen af op de keepster. Het jeugdige talent gooide de bal hard tegen de touwen. Robin Grootten gooide goed raak vanaf de hoek: 14-10. Minutenlang bleef Nederland droog staan, terwijl Frankrijk aan de lopende band scoorde. Zes keer moest de Nederlandse keepster de bal uit het net vissen: 20-10.

Bondscoach Ricardo Clarijs riep zijn ploeg naar de kant. Dat hielp want Joy Boers brak de ban. Vervolgens vuurde Fleur Schouten een pegel af van afstand, was Robin Grooten iedereen te snel af in de tegenaanval en wist Floor van den Nieuwenhuizen na een passeerbeweging keurig af te ronden. De achterstand werd verkleind naar 20-14.

Fleur Schouten stuurde de bal met een geplaatst schot de kruising in. Nederland liep lang achter de feiten aan, maar wist in de slotfase nog een eindsprint in te zetten. Femke Kleijkers, keepster Anne de Boer en Anne Schouten brachten het verschil naar vier doelpunten: 22-18. Frankrijk zette nog een tandje bij en bepaald de einstand op 24-18.