De Heren U20 plaatsen zich ondanks verlies tegen Oostenrijk voor halve finale

De Heren U20 zijn doorgedrongen tot de halve finale op het EHF Championship. Tegen Oostenrijk werd gespeeld om de eerste plaatst in de poule, maar deze wedstrijd ging nipt verloren met 28-27. Nederland eindigde daarmee op de tweede plaats in de poule. Zaterdag spelen ze om 15:30 uur (Nederlandse tijd) in de halve eindstrijd tegen Tsjechië of Letland.

Oostenrijk opende de wedstrijd met een treffer. Jeromy van der Ban noteerde de eerste Nederlandse goal. Oostenrijk vond het net, waarna de Heren U20 het gaspedaal indrukte. Kaj Geene, Luuk Santing en Thomas Houtepen zorgden ervoor dat Nederland aan de goede kant van de score kwam: 2-4.

De Oostenrijkse speler Franko Lastro wist de Nederlandse keeper te passeren. Nederland speelde goed en zetten een 3-0 run neer. Ids Eussen, Jeromy van der Ban en Thomas Houtepen waren verantwoordelijk voor de ruime voorsprong: 3-7. Nadat Thomas Houtepen twee minuten op de bank moest plaatsnemen, kwam Oostenrijk terug in het spoor door drie keer op rij te scoren: 6-7.

Ditmaal werd de Oostenrijkse speler Heizinger van het veld gestuurd met een tijdstraf. Nederland maakte hier gretig gebruik van. Jeromy van der Ban en Brent Riksten wisten te scoren. Franko Lastro was de Oostenrijkse penaltynemer en faalde niet oog in oog met de Nederlandse keeper. Brent Riksten schoot de aanval daarop weer raak en Armando Besseling deed vanaf de cirkel een duit in het zakje: 8-12. Melle van Katwijk bepaalde de ruststand op: 9-13.

Brent Riksten trapte de tweede helft af. Hij passeerde de Oostenrijkse keeper. Ids Eussen liep in korte tijd twee keer tegen een tijdstraf aan. Dat deed Nederland de das om. Oostenrijk maakte goed gebruik van de extra ruimte op het veld. Na tien minuten spelen in het tweede bedrijf brachten ze de stand in evenwicht: 15-15. Brent Riksten vond het net, maar de tegenstander kreeg de smaak te pakken. Drie keer op rij vonden ze het net: 18-16.

Thomas Houtepen brak de ban. Hij maakte twee aanvallen achter elkaar de aansluitingstreffer. Oostenrijk zette de marge weer op twee goals: 20-18. Jonathan Bromet en Melle van Katwijk volgden het voorbeeld van Houtepen. Nederland kreeg twee keer de kans om de stand gelijk te trekken, maar dit lukte niet.

Ids Eussen hield Nederland tweemaal op de been, nadat de opponent uit was gelopen naar 24-21. Nadat Eussen een treffer maakte deed Luuk Santing dat ook. De Heren U20 slopen dichterbij: 24-23. Na drie tijdstraffen van Luuk Santing (2x) en Jeromy van der Ban die elkaar snel opvolgde glipte de wedstrijd uit handen. Oostenrijk liep twee goals uit.

Nederland gaf niet op. Jonathan Bromet, Ids Eussen en Luuk Santing zette een eindsprint in. Vlak voor tijd kwam Nederland terug tot 27-26. Oostenrijk gooide het duel in het slot. Voor de zoemer wist Thomas Houtepen nog te scoren, maar het was niet genoeg om een verliespartij met 28-27 te voorkomen. Jelte Hiemstra werd aan Nederlandse kant gekozen tot Speler van de wedstrijd.