Na leerzaam Open EK eindigen de Dames U16 op plaats zes

Na leerzaam Open EK eindigen de Dames U16 op plaats zes

De Dames U16 zijn zesde geworden op het Open EK. In de laatste wedstrijd was Polen met ruime cijfers te sterk: 23-31. Het was een leerzaam toernooi voor de jeugdploeg die hun eerste eindtoernooi speelde samen. Morgen reist de formatie van bondscoach Ricardo Clarijs weer naar huis. 

Hoekspeelster Joy Boers wist de eerste aanval van Nederland om te zetten in een doelpunt. Keepster Nikki van der Vorst had goed zicht op een Poolse doelpoging en had de bal snel onder controle. Ze gooide Lara Hoekstra met een goede pass aan in de break. Die benutte de uitgelezen mogelijkheid. Zo kwam Nederland 2-0 voor. Polen kreeg een twee minuten tijdstraf, maar wist ondanks de speelster minder op het veld de stand gelijk te trekken.

Met goede afstandsschoten wisten Floor van den Nieuwenhuizen en Maud Horvers de keepster te passeren: 4-2. Op de cirkel werd de Poolse speelster Martyna Szczepanik voor de tweede keer gevonden en Nikola Lewandowska scoorden zelfs drie keer op rij. Zo boog Polen de achterstand om: 4-6.

Nadat de aanvallen daarvoor een aantal kansen waren gemist, schoot Nederland nu wel met scherp. Robin van Galen vond het net vanaf de hoek. Sophie Buijs en Maud Horvers schoten de bal hard tegen de touwen. Na een vangbal van keepster Nikki van der Vorst was Esmeralda in staat een break-out goed af te ronden. Zo nam Nederland het initiatief weer over: 8-6.

De keepsters van beide landen zorgden ervoor dat er minutenlang niet gescoord werd. Frencis Portengen had een verraderlijke stuitbal in huis en verraste de doelvrouw toch. Polen kwam op gelijke hoogte, ondanks het goede keeperswerk van Nikki van der Vorst. Esmeralda van Gelder stuurde de bal de kruising in vanaf de hoek: 10-9.

Sophie Buijs kreeg een twee minuten tijdstraf. Polen maakte gretig gebruik van de overtalsituatie. Nederland kreeg vier goals om de oren. Robin Grooten was iedereen te snel af in de tegenaanval en Sophie Exterkate vond de linkerhoek van het doel vlak voor rust. Polen wist de ruststand te bepalen op: 12-14.

Na de pauze wist Polen meteen weer trefzeker te zijn. Nederland voerde het tempo op. Twee keer was Joy Boers het eindstation na een snelle opbouw. Zo bleven de Dames U16 in het spoor. Helaas ging de Poolse ploeg er weer vandoor. Door drie benutte penalty’s en een doorbraak liepen ze uit naar 14-19. Nederland creëerde wel kansen, maar verzilverde deze niet.

Bondscoach Ricardo Clarijs riep zijn ploeg naar de kant. Maud Horvers liep door de dekking heen en gooide de bal daarna hard binnen vanaf tien meter: 16-20. Nederland had deze wedstrijd een aantal keer pech met het houtwerk dat in de wegstond. De Dames U16 gingen offensief verdedigen, terwijl Sophie Buijs de keepster verschalkte met een snoeihard schot.

Door een tijdstraf voor Maud Horvers en balverlies aan Nederlandse kant kon Polen de voorsprong uitbouwen: 17-24. Een Poolse speelster moest ook twee minuten op de bank plaatsnemen. Joy Boers werd goed vrijgespeeld en wist vanaf een kleine hoek te scoren. De Nederlandse verdediging had geen grip op het Poolse aanvalsspel. Nederland moest weer vier treffers incasseren: 18-28.

De wedstrijd was een gelopen race. Frencis Portengen noteerde nog een streepje achter haar naam. Lotus Dekker kreeg het in de slotfase nog op haar heupen. Ze scoorden twee goals achter elkaar. Polen bleef zorgvuldig spelen en had het duel helemaal onder controle. Voor het eindsignaal wist Maud Horvers vanaf de zevenmeterstreep raak te schieten en de eindstand te bepalen op 23-31.