Heren U20 verliezen halve finale van Tsjechië

Nederland begon zichtbaar nerveus aan de wedstrijd. Verkeerde passes en ballen werden niet gevangen. Het was dan ook Tsjechië die de eerste twee scores op het bord liet noteren. Het eerste Nederlandse doelpunt werd gemaakt door Thomas Houtepen na een sterke individuele actie. Na een vroege tweeminuten straf voor Ids Eussen kreeg Tsjechië de kans om de voorsprong te vergroten, dit lukte uitstekend. De Tsjechen liepen uit naar een voorsprong van 7-3.

Nederland bleef in het vervolg van de eerste helft moeite houden met de hard verdedigende tegenstander. Bij een tussenstand van 9-4 greep bondscoach Edwin Kippers naar zijn eerste time-out van de wedstrijd. De korte rustperiode had niet het gewenste effect. Door een hard afstandsschot van de linkeropbouwer en een mooie lob van de rechterhoek liep Tsjechië uit naar een marge van zeven doelpunten (11-4).

Nederland bleef erg onzorgvuldig in de aanval, waardoor Tsjechië met snelle break-outs eenvoudig kon profiteren. De Nederlandse goalie Evan de Lange onderscheidde zich in de eerste helft wel met enkele prima reddingen waardoor de achterstand niet groter werd. Nederland wist nog te scoren dankzij Melle van Katwijk, Kay Geenen, Ids Eussen en Luuk Santing. Zelfs keeper Evan de Lange wist niet alleen in de verdediging belangrijk te zijn, ook gooide hij vanuit eigen goal raak in het lege Tsjechische doel. Nederland keek bij rust aan tegen een achterstand van 20-11.

Nederland kwam anders de kleedkamer uit en liet zien nu wel wakker te zijn. Desondanks kwam de eerste goal van Tsjechië. Nederland was secuurder in de aanval en wist makkelijker tot scoren te komen. De marge van negen doelpunten vóór rust slonk terug naar zeven doelpunten. Jelte Hiemstra en Melle van Katwijk waren belangrijk in de aanval. Bij een stand 26-19 legde de bondscoach van Tsjechië de time-out kaart op tafel.

Met nog vijftien minuten te spelen en een achterstand van acht doelpunten moest Nederland iets forceren. In de aanval werd er met zeven veldspelers gespeeld. Dankzij deze tactische aanpassing scoorde Nederland simpeler in de aanval. Brent Riksten (twee doelpunten) en Melle van Katwijk waren trefzeker voor de Nederlandse equipe. Tsjechië liet zich niet van de wijs brengen en zette een tandje erbij. De sterk schietende linkshanders van Tsjechië controleerden in de tweede helft en wanneer het nodig was, schoten ze de bal hard tegen de touwen. Zo verloren de Heren U20 de halve finale van Tsjechië met 36-29.

Door het verlies in de halve finale, speelt Nederland nu op zondag 10 juli de wedstrijd om de bronzen medaille. Wie de tegenstander is, is nog niet bekend. De wedstrijd is live te volgen op ehftv.com.