De Dames U18 starten WK voortvarend met winst op Slovenië

De Dames U18 hebben een ruime overwinning geboekt op Slovenië. Bij rust was het verschil al acht doelpunten. In de tweede helft werd de marge vergroot. De ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs won met 31-17. Op maandag 1 augustus staat het tweede pouleduel gepland. Om 14:00 uur speelt de Nederlandse jeugdploeg tegen Guinee. De wedstrijd is live te zien op Viaplay.

Nederland begon scherp in de dekking en dwong een aanvallende fout af. Daphne Luchies zag Lois van Vliet vrijlopen in de break. De hoekspeelster tekende voor de eerste treffer van de wedstrijd. Daphne Luchies vond de aanval daarop zelf het net. Alieke van Maurik vuurde een pegel af vanaf de negenmeterlijn. Slovenië was ook trefzeker waardoor het duel gelijk op ging: 3-3.

Jalisha Loy had een fantastische een-tegen-een in huis en schoot de bal hard binnen via de onderkant van de lat. Na een tijdstraf aan Sloveense kant verzilverde Lois van Vliet opnieuw een snelle tegenaanval. Nederland sloeg zo een gaatje van twee goals: 5-3. Slovenië stelde echter orde op zaken. Na een tijdstraf voor Alieke van Maurik trokken ze de stand snel weer gelijk.

Nederland drukte het gaspedaal in en scoorde drie keer op rij. Donna Bakker, Lois van Vliet en Jalisha Loy verschalkten de Sloveense keepster. De tegenstander bleef nog even in het spoor, tot 9-7. Dankzij een goede dekking en reddingen van keepster Bianca Schanssema wist Slovenië minutenlang niet te scoren. Aan de overkant had Nederland daar totaal geen moeite mee. Romy Stadens, Lynn Holtman, Romee Maarschalkerweerd en Veerle Steijns (2x) zorgden voor een 5-0 run en een comfortabele voorsprong van 14-7.

Voor rust wist Slovenië drie keer te scoren. Nederland zette daar vier doelpunten tegenover. Romy Stadens, Daphne Luchies, Veerle Steijns en Alieke van Maurik waren daar verantwoordelijk voor. De Dames U18 speelden een aantrekkelijke eerste helft en zochten de kleedkamer op met 18-10 op het scorebord.

Donna Bakker schoot de bal over de arm van de keepster. Slovenië vond twee keer het net, mede dankzij de extra ruimte op het veld door een tijdstraf voor Lynn Holtman: 19-12. Veel schade liep Nederland er niet door op. Romee Maarschalkerweerd werd twee keer goed gevonden op de cirkel en was feilloos in haar afronding. Jalisha Loy kwam met veel snelheid aanstormen en passeerde haar tegenstandster gemakkelijk. Na een goede actie van Lynn Holtman benutte Lois van Vliet de gegeven penalty. Zo bracht ze het verschil naar elf goals: 23-12.

Er was geen vuiltje aan de lucht. Nederland bouwde de voorsprong rustig uit. Lynn Holtman maakte een mooie schijnbeweging. Cirkelloopster Romee Maarschalkerweerd liep twee keer goed vrij en daar hadden haar teamgenoten oog voor. Alieke van Maurik was trefzeker vanaf de penaltystreep: 27-14. Slovenië maakte een doelpunt en datzelfde deed Alieke van Maurik ook. Aanvallend werd het daarna iets rommeliger aan Nederlandse kant. Een aantal kansen werden gemist. Slovenië scoorde twee keer achter elkaar.

Hoekspeelster Veerle Steijns brak de ban weer voor Oranje. Ze was iedereen te snel af in de tegenaanval. Romy Stadens noteerde een extra streepje achter haar naam. Steijns bepaalde vlak voor tijd de eindstand op 31-17, waardoor Nederland het WK begint met een ruime overwinning.

Romee Maarschalkerweerd werd gekozen tot Speelster van de Wedstrijd.