Dames U18 bereiken halve finales op WK

Dames U18 bereiken halve finales op WK

In een spannende WK-kwartfinale hebben de Dames U18 van IJsland gewonnen: 26-27. In de laatste secondes was het Donna Bakker die het team naar de overwinning schoot. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs met 12-15. Morgen speelt het team de halve finale op het WK tegen Denemarken, dat in de kwartfinale Frankrijk versloeg. 

De IJslandse rechterhoek maakte het eerste doelpunt van de wedstrijd. Lynn Holtman bracht Nederland snel op gelijke hoogte. Doelpunten waren in de beginfase schaars. Beide ploegen hadden het vizier nog niet op scherp staan en de keepsters brachten knap redding. Vanaf 7-meter pakte de tegenstander weer de voorsprong. Na goed doorzetten maakte Jalisha Loy er 2-2 van. Wederom ging een penalty van IJsland tegen de touwen. Vervolgens was het Rozemarijn Alderden die de bal in de kruising knalde. IJsland pakte opnieuw een voorsprong, maar via een razendsnelle aanval scoorde Alieke van Maurik. Het was Rozemarijn Alderden die met een keihard schot de eerste voorsprong van Nederland op het scorebord zette: 5-4.

Die voorsprong kon Nederland niet vasthouden. Twee doelpunten op rij van de tegenstander zorgden ervoor dat de score in no-time was omgedraaid. Het bleef stuivertje wisselen, de teams waren zeer gelijkwaardig. Halverwege de eerste helft stond het 6-7 in het voordeel van Nederland. Tot aan 11-11 bleef het gelijk op gaan.

Vijf minuten voor rust pakte Nederland het initiatief in de wedstrijd. Snelle aanvallen werden afgewisseld met een sterke verdediging. Veerle Steijns (2x) en Daphne Luchies waren trefzeker en zorgden voor een verschil van drie doelpunten: 11-14. Na zes minuten zonder goal wist ook IJsland het net te vinden. Via een raak schot van Daphne Luchies zochten de teams met een 12-15 stand in het voordeel van Nederland de kleedkamers op.

In de tweede helft waren beide teams in de beginfase slordig in balbezit. Na bijna drie minuten spelen schoot Daphne Luchies van afstand de bal tegen de touwen. Een twee minuten tijdstraf van Romée Maarschalkerweerd werd afgestraft door de tegenstander. Dankzij twee doelpunten op rij konden ze de achterstand iets verkleinen: 14-16. Veerle Steijns scoorde een break-out. IJsland was trefzeker uit een penalty. Vanaf de cirkel zorgde Judith van der Helm weer voor een verschil van drie. De tegenstander vond een gat in de dekking en rondde succesvol af. Alieke van Maurik was het eindstation van een prachtige aanval: 16-19.

Mede door een tijdstraf van Lynn Holtman kreeg IJsland veel ruimte in de Nederlandse dekking. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt. Twee keer vloog de bal tegen de touwen, de aansluitingstreffer was gemaakt. Alieke van Maurik zorgde weer voor een verschil van twee. Met drie doelpunten op rij draaide IJsland de wedstrijd helemaal om. Nederland had moeite met de offensieve dekking en scoorde niet. Ineens stond er een 21-20 stand in het voordeel van IJsland op het scorebord met nog twaalf minuten te spelen. Tijd voor bondscoach Ricardo Clarijs om zijn ploeg naar de kant te halen.

Een spannende slotfase was wat er volgde. Beide teams waren trefzeker, waardoor de stand gelijk op bleef gaan. Nederland lanceerde veelvuldig de opbouwspeelsters Rozemarijn Alderden en Daphne Luchies die met snoeiharde schoten de IJslandse keepster wisten te verschalken. Ook Loïs van Vliet was vanuit de linkerhoek scherp in de afronding. Met nog één minuut te spelen stond het 26-26. Nederland onderschepte de bal in de dekking en weerhield IJsland op die manier van het scoren. Ricardo Clarijs riep zijn team bijeen om een aanvalsplan te smeden. Een bloedstollende aanval volgde. De bal eindigde acht seconden voor tijd bij rechterhoekspeelster Donna Bakker die de bal in de kruising knalde en de winst binnenhaalde voor Nederland.

Daphne Luchies werd verkozen tot speelster van de wedstrijd.