Heren U18 verliezen eerste wedstrijd EHF Championship

Heren U18 verliezen eerste wedstrijd EHF Championship

De Heren U18 hebben hun eerste wedstrijd van het EHF Championship in Israël verloren van Griekenland. Op woensdag 10 augustus staat de tweede wedstrijd op het programma voor de mannen. Deze wedstrijd moet gewonnen worden wil de Nederlandse jeugdploeg onder leiding van bondscoach Freek Gielen nog kans maken op een plek in de volgende ronde. De wedstrijden zijn live te volgen op www.ehftv.com.

De wedstrijd kende een rommelig begin. De Heren U18 schoten de eerste aanval mis, terwijl het aan de andere kant wel direct raak was. Griekenland kwam op 0-2, maar Jur Eussen deed wat terug en maakte met een fraai afstandsschot de eerste Nederlandse goal. Emiel Hoogland bracht de stand op 2-3 met een hard schot van afstand. De Griekse ploeg miste een penalty. Cirkelloper Matz Wesseling bracht Nederland langszij door de derde Nederlandse treffer achter de Griekse keeper te gooien. Twan Klompe passeerde de Griekse defensie knap vanuit de linkerhoek en scoorde de 4-4.                                       

Aan beide kanten was de passing niet scherp en werden kansen gemist. Nederland kwam na een zenuwachtig begin steeds meer in de wedstrijd. Evan de Lange had een goede redding in huis op een Grieks schot. Waarna Jur Eussen Nederland voor het eerst op voorsprong bracht met een goede individuele actie. In deze fase van de wedstrijd was het stuivertje wisselen. De Grieken bleven scoren en aan Nederlandse zijde brachten Jur Eussen en Martijn Bijl Nederland met meerdere knappe afstandsschoten weer langszij.

Na bijna 20 minuten pakte de Griekse ploeg de voorsprong dankzij een knappe goal uit de rechterhoek. Nederland kwam weer langszij dankzij een mooie goal van Twan Klompe. Het scoreverloop bleef erg gelijk op gaan. Griekenland kon het verschil naar twee brengen, maar daar stak keeper Evan de Lange een stokje voor. Nederland kreeg een tijdstraf waardoor Griekeland de kans kreeg om op 8-10 te komen.

Twan Klompe had opnieuw een goede actie in huis vanaf de linkerhoek maar werd flink gehinderd bij de afronding. Nederland kreeg een strafworp, die Kyan van Berlo knap verzilverde. Griekenland liep binnen korte tijd tegen twee tijdstraffen aan. De Nederlands talenten grepen deze kans met beide handen aan en trokken de stand weer gelijk dankzij goed werk van Loeka Hendriks. Tiedo Berkens maakte de laatste goal voor rust en bracht de stand op 12-12.

In de beginfase van de tweede helft ging het gelijk op, maar al snel wist Griekenland een gaatje te slaan. Loeka Hendriks liet zien dat hij een sterk afstandsschot in huis heeft door met vier doelpunten zijn team in de wedstrijd te houden.  Nederland bleef moeite houden met het afstoppen van de Griekse aanval en het werd ook steeds lastiger om een gaatje te vinden in de Griekse defensie. Martijn de Jong lukte dit wel door knap door te zetten en Nederland weer dichterbij te brengen.

Griekenland kreeg een tijdstraf en Jur Eussen maakte goed gebruik van de ruimte die er lag: 18-21. De Nederlandse talenten werkten hard, maar het lukte niet om de achterstand weg te poetsen.  De Nederlandse bondscoach Freek Gielen haalde zijn ploeg naar de kant om het strijdplan voor het laatste kwartier door te nemen. Dit had helaas niet het gewenste resultaat. Nederland was slordig in de aanval en Griekenland kon op tempo de 19-25 scoren. De Nederlandse ploeg deed wat terug door een aanval knap uit te spelen met als eindstation op de cirkel Olav Scholtes.

Tien minuten voor het einde kreeg Griekenland twee tijdstraffen in dezelfde aanval. Nederland kon hier niet van profiteren, want de penalty en de daaropvolgende kans werden gemist. Nederland bleef slordig in de aanval en Griekenland kon eenvoudig raak gooien in een leeg doel. Martijn de Jong deed nog wat terug en bracht de stand op 21-27. Nederland ging offensiever verdedigen, maar ook hier had Griekenland een antwoord op. Jur Eussen rondde een afstandsschot knap af en Twan Klompe verschalkte de keeper met een lob: 23-28. Het gat was te groot om Griekenland nog in te kunnen halen en Nederland verloor de wedstrijd met 25-31.

Loeka Hendriks werd verkozen tot speler van de wedstrijd.