Dames U18 gaan strijden voor brons na verlies tegen Denemarken

Dames U18 gaan strijden voor brons na verlies tegen Denemarken

De Dames U18 gaan strijden om de bronzen WK-medaille. Denemarken was met 21-37 een maat te groot in de halve finale. Aan het eind van de eerste helft keek Nederland tegen een ruime achterstand aan van acht goals. In het tweede bedrijf werd die marge verdubbeld. Woensdag gaat de ploeg het opnemen tegen Korea of Hongarije, zij maken vanavond onderling uit wie zich plaatst voor de finale. De wedstrijd om het brons begint om 16:00 uur en is live te zien op Viaplay.

Met een snoeihard schot opende Rozemarijn Alderden de wedstrijd. Denemarken kwam langszij. Het heerlijke geluid van een hard schot dat via de binnenkant van de paal binnen gaat klonk. Rozemarijn Alderden had opnieuw de trekker overgehaald en bracht beide ploegen in evenwicht: 2-2.

Denemarken nam in het initiatief in de wedstrijd. Nederland moest het twee minuten met een speelster minder doen nadat er een wisselfout was gemaakt. De tegenstander profiteerde en sloeg een gaatje van drie goals: 2-5. Romee Maarschalkerweerd wist zich knap los te draaien op de cirkel en verschalkte de keepster met een lob. Daphne Luchies maakte een goede passeerbeweging en schoot de bal met een stuit binnen. Zo bleef Nederland in het spoor: 4-6.

Denemarken was erg trefzeker en wist de voorsprong met twee goals uit te bouwen. Keepster Nikki van der Vorst wist met vier goede reddingen op rij de schade te beperken. Bondscoach Ricardo Clarijs legde zijn time-out kaart op tafel. Dat had even effect. Rozemarijn Alderden vond het net van afstand en Donna Bakker rondde een snelle tegenaanval af. De achterstand werd verkleind naar twee doelpunten: 6-8.

De Deense ploeg strafte de fouten aan Nederlandse kant genadeloos af en noteerde twee goals achter elkaar op het scorebord. Enige tijd schommelde de marge tussen de drie en vier treffers. Bij de Dames U18 was opnieuw Rozemarijn Alderden de doelpuntenmaker. Donna Bakker wist twee keer vanaf de hoek raak te schieten en met een listige onderhandse stuitbal vond Alieke van Maurik het net: 10-14.

De achterstand werd stapje voor stapje groter. Denemarken was zowel aanvallend als verdedigend beter. Voor het rustsignaal scoorde de ploeg uit Scandinavië nog zeven keer, waar Nederland driemaal de bal tegen de touwen kreeg. Daphne Luchies, Donna Bakker en Romee Maarschalkerweerd waren daar verantwoordelijk voor. De kleedkamer werd opgezocht met een ruime achterstand: 13-21.

Na de onderbreking ging de Deense formatie door waar het gebleven was. Veel en makkelijk scoren. De teller liep in no-time op met drie goals. Daphne Luchies had een individuele actie in huis en noteerde een extra streepje achter haar naam. Datzelfde deed Donna Bakker nadat Denemarken twee keer raak had geprikt: 15-26. Het houtwerk stond Nederland een aantal keer in de weg deze wedstrijd.

Romee Maarschalkerweerd moest met een tijdstraf op de bank plaatsnemen, maar in deze twee minuten incasseerde Nederland geen tegendoelpunt. Toen het team weer compleet was gebeurde dat wel. Denemarken bracht de stand op 15-28. De Dames U18 bleven knokken. Romy Stadens passeerde de keepster vanaf de hoek en verzilverde een break-out, Romee Maarschalkerweerd was iedereen te snel af in de tegenaanval, Lynn Holtman vond de kruising van afstand en Minke van Katwijk maakte een knappe actie op de rechteropbouw: 20-31.

Het spelbeeld was hetzelfde als in de eerste helft. Nederland werd op meerdere fronten afgetroefd. Een overwinning kwam deze wedstrijd niet in beeld. Vlak voor tijd wist Lynn Holtman nog een keer een duit in het zakje te doen, maar het sterke Denemarken bepaalde de eindstand op 21-37.