Dames U18 grijpen in slotfase naast bronzen WK-medaille

Dames U18 grijpen in slotfase naast bronzen WK-medaille

In de slotfase hebben Dames U18 naast een bronzen WK-medaille gegrepen. Na een sterke comeback in de eerste helft zocht Nederland de kleedkamer op met een voorsprong (16-12). In de tweede helft bleef de sterk spelende ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs lang aan de goede kant van de score. De zege glipte in de slotminuten uit handen. Hongarije benutte vlak voor tijd een penalty en won daardoor met 26-27. 

Na een onderschepping in de dekking en een snel opgebouwde aanval ging Donna Bakker er twee keer als een speer vandoor. Zij zette Nederland 2-0 voor. Hongarije trok de stand snel gelijk. Alieke van Maurik vuurde een pegel af van afstand. Keepster Bianca Schanssema redde knap een penalty, maar moest niet veel later de bal zesmaal uit het net vissen. Hongarije strafte de Nederlandse fouten in de aanval genadeloos af. Na tien minuten spelen nam bondscoach Ricardo Clarijs een time-out bij de stand: 3-8.

Nederland scoorde twee keer op rij; Lois van Vliet vond de korte hoek en Alieke van Maurik gooide een onderhandsschot binnen. Hongarije prikte raak. Romee Maarschalkerweerd kreeg een twee minuten tijdstraf. De gegeven penalty werd opnieuw gestopt door Bianca Schanssema. Nederland vocht zich helemaal terug in het duel. Daphne Luchies, Lynn Holtman en Alieke van Maurik wisten met geplaatste afstandsschoten de keepster van Hongarije te passeren. Daphne Luchies ging buitenlangs en trok de stand gelijk: 9-9.

Dankzij goede druk van haar teamgenoten kwam Donna Bakker twee keer vrij op de hoek. Oog in oog met de keepster faalde ze niet. Nederland boog de achterstand om in een voorsprong. Hongarije deed wat terug. Alieke van Maurik schoot de bal hard tegen de touwen, Daphne Luchies gebruikte de binnenkant van de paal om het net te vinden en na zeer goed verdedigend werk kon Lois van Vliet alleen op het doel af. Nederland speelde zeer sterk en kwam 14-10 voor.

Dat was ook te danken aan keepster Bianca Schanssema. Zij liet zien waarom zij onder de lat thuishoort bij Oranje. Ze pareerde in de eerste helft maar liefst vier penalty’s en maakte meerdere goede saves. Na lange tijd noteerde Hongarije weer een treffer. Daphne Luchies had een mooie individuele actie in huis. Voor rust scoorde Hongarije nog eenmaal. Romee Maarschalkerweerd lobte de bal vlak voor de zoemer tegen de touwen en bepaalde de ruststand op 16-12.

Hongarije opende de score in de tweede helft. Lois van Vliet schoot een rebound binnen. Nadat de tegenstander een doelpunt maakte, moesten zij het met een speelster minder doen op het veld. Lynn Holtman wist van de extra ruimte gebruik te maken en Alieke van Maurik gooide de bal over het hele veld in het lege doel. Dankzij een goede dekking had Hongarije moeite met scoren. Daphne Luchies wist opnieuw haar tegenstandster de verkeerde kant op te sturen en zo bouwde Nederland de voorsprong uit naar 20-14.

De Hongaarse ploeg liet het er niet bij zitten en verkleinde de achterstand met drie goals. Lynn Holtman maakte een goede een-tegen-een-actie en lobde de bal over de doelvrouw. Hongarije speelde razendsnel en kwam stapje voor stapje dichterbij: 21-19. Nadat Hongarije tegen een twee minuten tijdstraf aan was gelopen, speelde de Dames U18 Donna Bakker goed vrij op de hoek. Ze schoot de bal snoeihard in de kruising. Hongarije bleef ook trefzeker.

Opnieuw moest een Hongaarse speelster op de bank plaatsnemen. Donna Bakker nam de opbouwpositie over en na een kleine schijnbeweging kon ze vrij doorlopen. Beide teams scoorden om en om. Lois van Vliet benutte een zevenmeter en Lynn Holtman liet de tegenstander opnieuw in haar passeerbeweging trappen. Vanaf de rechteropbouw vond ze het net: 25-22.

Keepster Bianca Schanssema hield een aantal minuten knap haar doel schoon. De Nederlandse dekking vocht voor elke meter. Nadat Romee Maarschalkerweerd een tijdstraf had gekregen kwam het geloof bij Hongarije terug. In korte tijd kwamen ze op gelijke hoogte: 25-25. Een spannende slotfase brak aan.

Nederland verloor de bal, waardoor Hongarije in de snelle tegenaanval kon toeslaan. In de slotminuut schoot Lois van Vliet de bal snoeihard in de kruising. De Dames U18 verdedigde goed, maar Hongarije kreeg een vrije bal. Nomi in de Braekt belemmerde volgens de scheidsrechters het nemen van de vrijeworp, waardoor ze met een direct rode kaart naar de bank moest en een penalty tegen werd gegeven. Hongarije benutte de buitenkans en won daarmee de bronzen medaille.