Heren U18 in de race voor plaats vijf op EHF Championship

De Heren U18 zijn nog in de race voor plaats vijf op het EHF Championship. Ze hebben de kruisingswedstrijd vandaag gewonnen van Bulgarije. In de eerste helft stond de ploeg van bondscoach Freek Gielen al comfortabel voor. De overwinning kwam daarna geen moment in gevaar. Nederland was met 28-22 te sterk. Morgen spelen de Heren U18 hun laatste wedstrijd op het toernooi. Om 14:00 uur gaan ze samen met Georgië strijden voor plek vijf. De wedstrijd is live te zien op EHFTV.com.

Nederland begon getergd aan het duel. De Heren U18 werkten goed samen in de dekking. Jur Eussen bracht veel snelheid in het spel en wist het eerste doelpunt van de wedstrijd te maken. Matz Wesseling werd met een twee minuten tijdstraf naar de kant gestuurd, maar dat deerde Nederland niet. Er werd geen tegengoal geïncasseerd.

Jur Eussen liet opnieuw zien over veel aanvallende kwaliteiten te beschikken. Binnen het kwartier wist hij vier keer te scoren. Hij scoorde tweemaal met een zuiver afstandsschot en rondde goed af na een individuele actie. Nederland speelde sterk. Twan Klompe vond het net en na een onderschepping kon Tido Bierkens alleen af op de Bulgaarse keeper. Oog in oog met de doelman faalde hij niet. Nederland kwam 5-0 voor.

Het duurde maar liefst tien minuten voordat Bulgarije de bal voor het eerst tegen de touwen kreeg dankzij een hardwerkende Nederlandse dekking. Op de hoek werd Twam Klompe twee keer goed vrijgespeeld en Tido Bierkens was iedereen opnieuw te snel af in de tegenaanval. De ploeg van bondscoach Freek Gielen pakte een comfortabele voorsprong: 9-2.

Nederland liep in korte tijd tegen twee tijdstraffen aan, maar Bulgarije wist maar een keer te profiteren. Dat kwam ook omdat keeper Milan van der Bruggen meerdere goede reddingen in huis had. Hij wist tevens een penalty onschadelijk te maken. Jur Eussen stuurde zijn tegenstander de verkeerde kant op en Thimo Axt rondde twee keer goed af vanaf de hoek: 12-4. Voor rust wist Bulgarije nog twee doelpunten bij te schrijven.

De Heren U18 kwamen vlijmscherp uit de kleedkamer. Met name Jur Eussen en Lou Peters kregen het op hun heupen. In de eerste vijf minuten van de tweede helft noteerde Eussen twee streepjes achter zijn naam en Peters deed drie keer een duit in het zakje. Zo brachten ze de stand eigenhandig op 17-6.

Bulgarije verkleinde de achterstand met twee goals, nadat Nederland een dubbele tijdstraf had gekregen. Lou Peters onderschepte de bal en prikte weer raak. De tegenstander deed wat terug. Loeka Hendriks kwam op het scoreformulier. Er was geen vuiltje aan de lucht. De marge schommelde tussen de acht en tien goals. Namens Nederland waren Thimo Axt, Twan Klompe (2x), Jur Eussen (2x), Loeka Hendriks en Kyan van Berlo trefzeker: 26-17.

Met nog vijf minuten te spelen werd cirkelloper Gijs de Laater mooi vrijgespeeld. Hij rondde beheerst af. Bulgarije ging beter met hun kansen om en scoorde twee keer op rij. Ze kwamen terug tot zes doelpunten verschil. De overwinning kwam geen moment in gevaar voor Oranje. Tido Bierkens schoot de bal hard binnen van afstand. Bulgarije kreeg vlak voor tijd een penalty die ze benutte. Daarmee bepaalde zij de eindstand op 28-22.

Jur Eussen, maker van negen doelpunten, werd gekozen tot Speler van de Wedstrijd.