Heren U18 sluiten EHF Championship af met vijfde plaats

Heren U18 sluiten EHF Championship af met vijfde plaats

De Heren U18 hebben het EHF Championship goed afgesloten. Op hun laatste speeldag versloegen ze Georgië met 27-30 waardoor ze de vijfde plaats hebben bemachtigd. De jeugdploeg kan terugkijken op een leerzaam toernooi. Tegen Griekenland en Tsjechië kwamen ze te kort, maar van Bulgarije en Georgië werd gewonnen. 

Lou Peters zette de Georgische verdediging op het verkeerde been en veroverde daarmee een penalty. Kyan van Berlo schoot de zevenmeter beheerst binnen. Tido Bierkens benutte de ruimte na goede druk van zijn teamgenoten en Jur Eussen vond het net van afstand. Zo kwam Nederland 0-3 voor. Georgië maakte een treffer.

Na een snelle opbouw werd Gijs de Laater goed vrijgespeeld op de cirkel. Hij wist de keeper te verschalken net als Jur Eussen die de bal tegen de touwen gooide van afstand: 1-5. Georgië scoorde hun tweede doelpunt van de wedstrijd. Nederland speelde aantrekkelijk handbal. De dekking stond goed en aanvallend liep het als een trein.

Jur Eussen verraste de keeper in de korte hoek en Twam Klompe kon na een onderschepping alleen op het vijandige doel af. Nadat Tido Bierkens een twee minuten tijdstraf had gekregen wist Georgië de achterstand met twee goals te verkleinen: 4-7. Toen Nederland weer compleet was draaide de aanvalsmachine op volle toeren. Martijn de Jong had een mooie doorbraak en Jur Eussen wist twee keer op rij het net te vinden: 4-10.

In korte tijd liepen de Heren U18 tegen twee tijdstraffen aan. Dat gaf de Georgische ploeg de kans om weer in te lopen en het verschil naar vier doelpunten te brengen. In de tussentijd had Martijn de Jong een mooie passeerbeweging in huis, waarna hij de bal hard binnenschoot via de onderkant van de lat. De stand op het scorebord gaf 7-11 aan.

Toen kreeg Lou Peters de smaak te pakken. Drie aanvallen achter elkaar wist hij te scoren. Twee keer na een geslaagde schijnbeweging en een keer met een pegel van afstand. Nederland werd vervolgens slordiger in de aanval. Georgië wist te profiteren en kwam van 8-14 terug tot 12-14. Bondscoach Freek Gielen nam een time-out. Jur Eussen had twee keer goed oog voor de vrijstaande Olav Scholtes. De cirkelloper verzilverde de kansen. Vlak voor de zoemer wist Martijn de Jong de bal over de keeper in een leeg doel te gooien en zo de ruststand te bepalen op 13-17.

De Georgische ploeg maakte de eerst treffer van de tweede helft. Olav Scholtes zette daar een goal tegenover. Nederland nam afstand van Georgië door drie keer op rij een doelpunt te maken. Tido Bierkens, Emiel Hoogland en Twan Klompe waren daar verantwoordelijk voor: 16-21. Georgië noteerde een treffer, maar zo deed Twan Klompe dat ook.

Nederland kreeg het lastiger in de aanval. Een aantal kansen werden gemist of technische fouten gemaakt. Toch bleef de stand enige tijd op 17-23 staan dankzij goede reddingen van keeper Evan de Lange. De jonge doelman wist ook een penalty te pareren. Na een twee minuten tijdstraf voor Matz Wesseling moest de bal toch twee keer uit het net gevist worden.

Nederland bleef bij de les en hield de marge op vijf goals verschil dankzij een snelle break van Twan Klompe en een zuiver schot van Martijn Bijl: 21-26. De slotfase leek nog even spannend te worden toen Georgië een slotoffensief inzetten en tot een gat van twee goals kwam. Martijn Bijl maakte een belangrijke treffer van afstand. Keeper Evan de Lange had goed zicht op twee schoten van de tegenpartij. Jur Eussen vond de kruising vanaf negen meter en daarmee was de Nederlandse zege in veilige haven.

Voor het eindsignaal wist Georgië nog driemaal te scoren. Kyan van Berlo en Olav Scholtes deden dat ook namens Nederland. Door een knappe laatste redding van keeper Evan de Lange werd de eindstand 27-30. Jur Eussen werd gekozen tot Speler van de Wedstrijd.