Vereniging in de spotlight: WeHave

Vereniging in de spotlight: WeHave

Hoe zorg je ervoor dat je van vier leden in de F, E en D jeugd naar meerdere volle jeugdteams gaat? WeHave heeft de laatste jaren veel nieuwe jeugdleden mogen verwelkomen dankzij hun actieve houding en Gooi Jij De Bal Door? op de basisscholen in de omgeving. Hoe is dit succes tot stand gekomen? En wat kunnen andere verenigingen van hen leren? Chadia Marijnissen, trainer bij de jeugd van WeHave, vertelt vol enthousiasme hoe zij het hebben aangepakt en wat voor hen de volgende stap zal zijn.

Hoe het begon?
In 2018 had WeHave nog maar vier F-jeugdleden, terwijl er op dit moment op woensdagmiddag soms 25 tot 30 kinderen rondlopen. ‘Een paar jaar geleden hadden we nog maar weinig jongste jeugd en werd er getwijfeld of het zin had om door te gaan met dit kleine groepje. Een ouder pakte het op en zij zijn gestart op de woensdagmiddag met een aantal kinderen. Voor corona zagen we al een vlucht en tijdens corona hebben we er alles aan gedaan om de kinderen te laten sporten. We hebben zelfs op een schoolplein nog training gegeven, omdat we niet in de zaal konden spelen.’

WeHave in actie
WeHave is de afgelopen jaren erg actief geweest op het gebied van jeugdleden werven. ‘Weesp is een dorp, maar groeit wel hard met een nieuwe nieuwbouwwijk. Soms komen de kinderen uit zichzelf bij ons binnenwaaien, maar vaker gebeurt het dankzij flyers en mond tot mond reclame. Daarnaast proberen we als vereniging altijd aanwezig te zijn wanneer er door de gemeente of door de basisscholen activiteiten worden georganiseerd. Een voorbeeld hiervan is het NK Stoepranden, maar we zijn ook aanwezig bij sportweken tijdens vakanties. Dit vergroot onze zichtbaarheid onder de jeugd in Weesp en dat lijkt me alleen maar goed.’

De rol van Gooi Jij De Bal Door?
In de omgeving van Weesp zijn er op meerdere basisscholen clinicgevers van Gooi Jij De Bal Door? langs geweest. Chadia geeft aan dat dit als erg positief wordt ervaren: ‘Het is een eerste kennismaking met onze mooie sport. Het werkt voor ons erg goed dat deze clinics worden georganiseerd door het NHV waardoor wij er zelf weinig voor hoeven te regelen. Na afloop van de drie lessen is het wel van belang dat je als vereniging in actie komt. Wij hebben dit gedaan door via het online platform van de school flyers te verspreiden.’

Hoe nu verder?
Het succes zit vooral bij de jongste jeugd. Chadia vertelt: ‘We hebben op dit moment geen A en B jeugd, maar aan de onderkant groeien we hard. Groeien is fantastisch, maar daar komen natuurlijk ook weer nieuwe uitdagingen bij kijken. Het NHV gaat ons daarbij begeleiden, zodat we bijvoorbeeld trainers kunnen gaan opleiden.’

Vereniging in de spotlight
In de serie Vereniging in de spotlight komen verhalen van verenigingen aan bod die succesvol zijn geweest op een bepaald gebied. Denk bijvoorbeeld aan het werven van jonge leden, maar ook het opleiden van trainers en scheidsrechters. Heeft jouw vereniging ook een mooi verhaal dat gedeeld mag worden of vragen naar aanleiding van bovenstaand verhaal? Neemt contact met ons op via redactie@handbal.nl.