WK Rolstoelhandbal gaat bijna van start!

WK Rolstoelhandbal gaat bijna van start!

Het Nederlands Rolstoelhandbalteam gaat van 22 tot en met 25 september deelnemen aan het Wereldkampioenschap in Egypte. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door KPN Sportfonds. Naast Nederland doen nog vijf andere landen mee: Slovenië, Brazilië, Chili, India en thuisland Egypte. Dit toernooi is het eerste WK waarbij er vier tegen vier wordt gespeeld in plaats van zes tegen zes. Menno de Klerk is sinds februari aangesteld als bondscoach en vertelt enthousiast over Rolstoelhandbal en hoe de voorbereiding op het WK verliep.

Hoe werkt Rolstoelhandbal?
Rolstoelhandbal is gemengd, dus dames en heren spelen door elkaar heen. Onze internationals zijn gewend om zes tegen zes te spelen, maar dit toernooi wordt er vier tegen vier gespeeld. Een wedstrijd bestaat uit twee sets van tien minuten. Er komt een aantal elementen uit het Beach Handball terug om het spel sneller en attractiever te maken. Zo scoor je twee punten door met een pirouette te scoren, door vanuit het eigen doelgebied raak te gooien of door een penalty te verzilveren. Wanneer de set of de tie-break in een gelijkspel eindigt, worden er shoot outs genomen.

Een belangrijk aspect bij Rolstoelhandbal is de classificatie van de spelers. Dit bepaalt namelijk welk punt je toegekend krijgt en dat heeft invloed op welke spelers er in het veld mogen staan. Zo vertelt Menno: ‘Je hebt te maken met classificaties van spelers. Spelers die heel erg gehandicapt zijn krijgen een één, spelers die minimaal gehandicapt zijn, krijgen een vier. Voor mij als coach is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt dat er maximaal twaalf punten in het veld staan.

Hoe verliep de voorbereiding op het WK?
Het team is een aantal keer bij elkaar geweest om de nieuwe vorm te trainen. De focus lag in de trainingen op vier tegen vier in plaats van zes tegen zes. Dit is voor spelers met een wat mindere conditie een stukje lastiger. De selectie wordt gehaald uit de groep die zes tegen zes speelt, dus die heb ik al vaker bij elkaar gehad en ken ik goed. In Nederland is er een Rolstoelhandbal competitie waarbij acht verenigingen één keer in de maand bij elkaar komen. Op zondag spelen ze twee wedstrijden in dezelfde sporthal. Alle teams zien elkaar, dus dat is erg leuk! Kom je in de selectie van het Nederlands Rolstoelteam dan trainen we twee keer in de maand gezamenlijk.

Hoe ziet het programma eruit?
Het WK duurt één week. De eerste dag hebben we de mogelijkheid om te trainen en daarna start de kwalificatie. Hier wordt bepaald of je een één, twee, drie of vier toegewezen krijgt. Wij zijn de eerste dag aan de beurt. ‘s Ochtends trainen we om half 10 en daarna gaan we direct classificeren. Een arts controleert alle spelers en bepaalt welk nummer hij of zij toegewezen krijgt op basis van de handicap. Daarna gaan we eten en vervolgens weer verder met classificeren. De tweede dag staat ook in het teken van classificeren voor andere teams, maar dan zijn wij al klaar en gaan we ons verder voorbereiden op het toernooi.’

Na het classificeren, gaat het toernooi echt van start! ‘Tijdens de wedstrijden is door de kleur, die door middel van een sticker aangebracht wordt op de rolstoel, te zien welke classificatie de speler heeft. Zo is het altijd duidelijk hoeveel punten er in het veld staan. In de voorronde komen we tegen alle teams in actie. Op de laatste dag staan de plaatsingswedstrijden op het programma. Daarin nemen de nummers 1 en 2 het tegen elkaar op om de gouden medaille. De nummers 3 en 4 doen dat in de wedstrijd om de bronzen plak. We hopen natuurlijk dat we om de medailles mogen spelen!

Wat vind je zo leuk aan het coachen van Rolstoelhandbal?
‘Ik vind het een ontzettend gave uitdaging. Je hebt te maken met veel verschillende spelers met verschillende kwaliteiten en handicaps. Als coach moet je goed in de gaten houden wie het beste met wie kan spelen en continu vooruitdenken. Wanneer je wisselt, moet je van tevoren al weten wie er het veld in kan omdat je te maken hebt met het beperkte aantal punten. Ik heb voornamelijk valide spelers getraind, maar het is echt ontzettend leuk om met de rolstoelhandballers te trainen en wedstrijden te spelen.’

Menno geeft aan erg blij te zijn met het team achter het team, namelijk Wilma Reincke en Henne van Es: ‘Wilma is zelf jarenlang begeleider geweest van de TeamNL Oranjedames dus zij neemt heel veel ervaring mee. Ik ben wel ervaren, maar ik heb nog nooit op een WK gestaan en ben daarom erg blij dat Wilma meegaat. Daarnaast gaat Henne van Es mee namens het NHV en ook daar ben ik erg blij mee. We hebben er erg veel zin in en kunnen niet wachten tot het toernooi echt begint!

Volg het Nederlands Rolstoelteam
Tijdens het WK kun je het Nederlands Rolstoelteam hier live volgen. 

  • Donderdag 22 september: Chili – Nederland, 10:00 uur
  • Donderdag 22 september: Nederland – Brazilië, 17:00 uur
  • Vrijdag 23 september: Nederland – Slovenië, 10:00 uur
  • Vrijdag 23 september: India – Nederland, 17:00 uur
  • Zaterdag 24 september: Nederland – Egypte, 19:00 uur