Dag 1 WK Rolstoelhandbal: winst en verlies

Chili-Nederland
Het Nederlands Rolstoelhandbalteam is het Wereld Kampioenschap in Egypte voortvarend gestart. Na twee sets stond er een 0-2 winst op het scorebord voor het team van bondscoach Menno de Klerk. Het eerste doelpunt werd gescoord door William van den Ende. Na een goede actie werd William van den Ende onjuist gestopt, wat leidde tot een penalty. Een penalty levert twee punten op waardoor de stand op 1-3 werd gezet. Joyce van Haaster zette met een mooie actie de stand op 1-4. Chili kwam terug in de wedstrijd en bracht de stand terug tot 3-4. Nederland schakelde een tandje bij. Mieke van Chastelet zette de 3-5 op het scorebord en dat was gelijk de eindstand van de eerste set.

De tweede set startte de Nederlandse ploeg opnieuw sterk. William van den Ende scoorde het eerste doelpunt, 0-1. Het begin van de tweede set leek op het begin van de eerste set. Nederland kwam al snel 1-3 voor. Ditmaal kon Chili niet aanhaken en de ploeg liep uit naar 1-5 dankzij sterk blokwerk, een goede samenwerking en veel aanmoediging vanaf de bank. Marcel Jansen bracht met zijn eerste balcontact de stand op 1-6. Dankzij twee tweepunters van de Chileense keeper eindigde de tweede set in 4-6. De eerste twee punten op dit Wereld Kampioenschap waren binnen en de vreugde was dan ook groot bij de Nederlandse ploeg.

Nederland-Brazilië
Om 17:00 uur stond de tweede wedstrijd op het programma. Brazilië begon sterk, zette ons direct op eigen helft vast en al snel stond het Nederlands Rolstoelteam met 3-0 achter. Nederland deed wat terug en kwam op 3-1 dankzij een goal van John Schot na goed samenspel. De Nederlandse ploeg verloor vervolgens meerdere keren de bal waardoor Brazilië kon uitlopen. Na twee goals van Nederlandse zijde liep Brazilië opnieuw uit. Het spel was te slordig om dichterbij te komen en de eerste set eindigde in een 3-9 verlies.

De tweede set moest Nederland uit een ander vaatje tappen om Brazilië te verslaan. Bondscoach Menno de Klerk had de ploeg een aantal tips en aandachtspunten meegegeven. Het team startte voortvarend en kwam al snel op een 1-0 voorsprong. Brazilië deed wat terug en scoorde twee punten met een pirouette. Joyce van Haaster maakte 2-2 dankzij een knappe goal. De Braziliaanse ploeg liet vervolgens zien over veel ervaring te beschikken. De Nederlandse ploeg had moeite met het vinden van het Braziliaanse doel. Joyce van Haaster scoorde nog een knappe tweepunter vanuit eigen doelgebied, maar kon daarmee helaas niet voorkomen dat Brazilië de Nederlandse ploeg met 4-12 versloeg. Ondanks dit verlies heeft Nederland veel geleerd van deze wedstrijd.