WK Rolstoelhandbal: vijfde plek voor Nederland!

WK Rolstoelhandbal: vijfde plek voor Nederland!

Nederland – Egypte
Zaterdag stond de laatste poulewedstrijd op het programma tegen het thuisland Egypte. Bij winst was er nog zicht op een medaille. In de eerste set liep de ploeg uit naar 3-1, maar Egypte trok de stand al snel gelijk. Door een pirouette kwam Egypte op voorsprong. Ondanks keihard werken en goed samenspel kon de Nederlandse ploeg niet langszij komen. De eerste set eindigde in een 5-7 verlies.

In de tweede set keek Nederland snel tegen een 0-4 achterstand aan dankzij een pirouette en een penalty. Vervolgens kwam Egypte nog twee keer tot scoren, wat leidde tot een 0-6 tussenstand. Bondscoach Menno de Klerk besloot zijn team naar de kant te halen. Hij wisselde de keepster voor een extra speler om meer schotkracht in de aanval te creëeren. Dit had succes want al snel scoorde Nederland het eerste punt, 1-6. Toch kon het niet voorkomen dat Egypte uiteindelijk de tweede set met 3-7 naar zich toe trok. 

Ondanks het verlies was bondscoach Menno de Klerk erg tevreden over de inzet en het uitvoeren van de opdrachten. Nederland vocht tot het laatste fluitsignaal en daar mag de ploeg trots op zijn. Morgen staat de wedstrijd om plek 5 op het programma en is India de tegenstander.

India – Nederland
De laatste wedstrijd van het toernooi stond in het teken van vechten voor de vijfde plaats tegen India. In de poulefase verloor de Nederlandse ploeg van India, maar door een goede analyse van bondscoach Menno de Klerk wist de Nederlandse ploeg wat ze vandaag anders moesten doen. 

De eerste set was een gelijkopgaande strijd en aan het einde stond er een 5-5 stand op het scorebord. Dit betekende voor Nederland voor de eerste keer dit toernooi spelen om de golden goal. Over en weer werden kansen gemist, maar uiteindelijk kreeg de Nederlandse ploeg een strafworp. William van den Ende benutte deze kans waardoor de set eindigde in 5-7. 

In de tweede set tapte India uit een ander vaatje. Dankzij verschillende tweepunters kwam India op 10-3 voorsprong. De Nederlandse ploeg maakte zich op voor de tweede tiebreak van het WK. Dankzij de ervaring die Nederland tegen Slovenië op had gedaan, wisten ze wat hen te wachten stond. Nederland kwam al snel 0-2 voor en het was dus zaak om het spel te vertragen. Nederland verdedigde sterk en met hulp van de aanmoedigingen van de kant wist Nederland de tiebreak te winnen. Zo sloot de ploeg van bondscoach Menno de Klerk het toernooi winnend af en was de vijfde plaats een feit.

MVP: Joyce van Haaster
Tijdens de prijsuitreiking werden ook de MVP’s gekozen. Bij de vrouwen ging de prijs naar Joyce van Haaster. Zij viel voor de vijfde keer op rij in de prijzen tijdens een eindronde. Op de vier voorgaande EK’s werd zij verkozen tot beste keepster en nu op het eerste WK 4×4 wint ze de overall MVP award. Een ontzettend knappe prestatie!