TeamNL Handbaldames verliezen van Noorwegen in Golden League

De TeamNL Handbaldames hebben de tweede wedstrijd in de Golden League ruim verloren van Noorwegen. De ploeg van bondscoach Per Johansson speelde een lastige wedstrijd en keek bij rust tegen een 9-13 achterstand aan. Regerend wereldkampioen Noorwegen was uiteindelijk met 19-27 te sterk. Laura van der Heijden speelde vandaag haar 250e interland en Pipy Wolfs maakte haar debuut.

Op zondag 2 oktober sluit Nederland de Golden League af. Dan is Zwitserland, wederom om 13:30 uur, de tegenstander. De wedstrijd wordt live uitgezonden op Ziggo Sport.

In haar 250e interland maakte Laura van der Heijden het openingsdoelpunt. Al snel kwam Noorwegen op gelijke hoogte. Zoë Sprengers startte op de linkerhoek en rondde goed af. Met twee doelpunten op rij zette Henny Reistad de tegenstander op voorsprong: 2-3. Met een schot van afstand was Inger Smits trefzeker. Ondanks goede reddingen van Yara ten Holte konden de Noorse dames drie keer scoren: 3-6. Voor Nederland was keepster Katrine Lunde een heuse sta-in-de-weg. Zij zorgde er met knappe reflexen voor dat Oranje tien minuten lang van het scoren werd afgehouden. Laura van der Heijden brak de ban en scoorde het vierde doelpunt halverwege de eerste helft.

Ondanks een goal van Inger Smits kon Noorwegen de voorsprong uitbouwen. Henny Reistad schoot alweer haar derde penalty raak: 5-9. Na goed doorzetten deed Laura van der Heijden iets terug. Namens Noorwegen gooide Kristina Novak in overtal raak. Ook Zoë Sprengers wist het net te vinden: 7-10.

In de slotfase van de eerste helft liep Noorwegen verder uit. Drie doelpunten op rij zorgden ervoor dat er een verschil van zes op het scorebord stond. Kelly Dulfer en Tamara Haggerty scoorden. De teams zochten met een 9-13 stand in het voordeel van Noorwegen de kleedkamers op.

De ploegen begonnen wisselvallig aan de tweede helft. Daarnaast stond de dekking aan beide kanten zeer strak wat ervoor zorgde dat er pas na negen minuten spelen gescoord werd. Maxime Struijs was met een schot van afstand doeltreffend. Doordat Nederland met zeven speelsters in de aanval speelde kon Noorwegen na balverlies makkelijk raak gooien in een leeg doel: 10-14.

Debbie Bont was trefzeker vanuit de rechterhoek en Laura van der Heijden verzilverde een penalty: 12-14. Met drie doelpunten op rij sloeg Noorwegen weer een gat. Mede doordat Nederland keepster Yara ten Holte in de aanval naar de kant haalde, was het na balverlies makkelijk raak schieten voor de Noren. Keepster Silje Solberg vond twee keer de lege Nederlandse goal: 12-17.

Kim Molenaar schoot de bal twee keer van afstand snoeihard tegen de touwen. Ook Noorwegen wist het net te vinden wat een 14-20 tussenstand opleverde met nog tien minuten te spelen. In de slotfase werd er om en om gescoord. Voor Nederland waren Maxime Struijs met een onderhands schot, Kelly Vollebregt vanuit de rechterhoek en Laura van der Heijden van afstand trefzeker: 17-22.

Twee doelpunten op rij zorgen ervoor dat Noorwegen het verschil naar zeven doelpunten tilde. Laura van der Heijden tekende alweer voor haar vijfde treffer van de wedstrijd. Kristina Novak scoorde van afstand. Vanuit de linkerhoek maakte Zoë Sprengers de laatste Nederlandse goal van de wedstrijd. Het slotstuk was voor de Noren. Vilde Ingstad bepaalde met twee treffers de eindstand op 19-27.

Golden League:
De Golden League is een samenwerking die Nederland, Noorwegen en Denemarken zijn aangegaan. De landen spelen onderling oefenwedstrijden in het jaar dat er geen EK-kwalificatie wordt gespeeld. De Golden League wordt gespeeld in drie rondes. Elke ronde is een van de drie organiserende landen het gastland en wordt een vierde land uitgenodigd om mee te doen.