TeamNL Handbaldames winnen van Zwitserland in Golden League

TeamNL Handbaldames winnen van Zwitserland in Golden League

De TeamNL Handbaldames hebben de laatste wedstrijd in de Golden League ruim gewonnen van Zwitserland. De ploeg van bondscoach Per Johansson speelde een goede wedstrijd en stond bij rust met 8-16 voor. De eindstand werd bepaald op 25-38. Eind oktober komt het team weer samen. Dan wordt in voorbereiding op het EK de volgende ronde van de Golden League in Noorwegen gespeeld.  

Nederland schoot uit de startblokken in de wedstrijd tegen de Zwitserse dames. Angela Malestein zorgde met een rake penalty voor het eerste doelpunt van het duel. Via twee goals van Laura van der Heijden stond het snel 0-3. Vanaf de cirkel deed Zwitserland iets terug, maar het was Oranje dat met snel aanvalsspel het initiatief had. Wederom was het Angela Malestein die koelbloedig afrondde vanaf zeven meter.

Mia Emmenegger wist keepster Rinka Duijndam te passeren in de korte hoek. Namens Nederland scoorde Nikita van der Vliet een rebound en was Bo van Wetering trefzeker uit de linkerhoek: 2-6. De dekking aan Zwitserse kant ging na tien minuten spelen beter staan en Nederland ging slordig met de kansen om. Dit zorgde ervoor dat de tegenstander na drie doelpunten op rij de aansluitingstreffer kon maken: 5-6. Via hoekspeelsters Angela Malestein (2x) en Bo van Wetering stelde Nederland orde op zaken halverwege de eerste helft. Vanaf de cirkel schoten de Zwitserse dames raak.

Het tiende doelpunt voor Nederland werd gescoord door Angela Malestein die goed de cirkel opliep en vrij kon inschieten: 6-10. Bij de ploeg van Per Johansson begon het te draaien. Maxime Struijs vond van afstand het net, Angela Malestein scoorde haar derde penalty, Zoë Sprengers rondde een break-out goed af en Kim Molenaar schoot in de kruising. Rinka Duijndam was met reddingen op een penalty en afstandsschoten belangrijk in de goal. 

Vanuit de rechterhoek kon Zwitserland scoren. Aan de andere kant was het Angela Malestein die alweer haar zevende treffer van de middag maakte: 8-15. Ook de Zwitserse cirkelspeelster vond het net. Pipy Wolfs zorgde met haar eerste interlandgoal voor de ruststand: 8-16.

De Zwitserse dames kwamen goed uit de kleedkamer en scoorden direct drie keer. Bij Nederland miste de scherpte in de eerste minuten. Bondscoach Per Johansson haalde zijn ploeg naar de kant. Dit had direct effect. Laura van der Heijden en Angela Malestein vonden het net. De linkerhoek van Zwitserland deed wat terug. Aan de andere kant was het Merel Freriks die vanaf de cirkel raak schoot. Angela Malestein zorgde met haar negende treffer uit evenveel kansen voor het twintigste doelpunt van Nederland: 12-20.

Uit een vrije bal vond de tegenstander het net. Laura van der Heijden deed hetzelfde nadat zij een gat in de dekking vond. Het Zwitserse team ging met zeven speelsters in de aanval spelen, dit had weinig effect. Twee keer onderschepte Nederland de bal in de dekking, hierdoor konden Laura van der Heijden en Kim Molenaar in leeg doel scoren. Angela Malestein bleef foutloos in de afronding en noteerde nog twee doelpunten: 13-25.

Mede door een uitsluiting van Laura van der Heijden kregen de Zwitserse dames de kans om vier doelpunten op rij te maken. Halverwege de tweede helft scoorde ook Estavana Polman haar eerste doelpunt van de wedstrijd: 17-26. Met een snoeihard schot zette Maxime Struijs weer een verschil van tien op het scorebord. Via Kelly Vollebregt en Kim Molenaar werd de voorsprong vergroot. Zwitserland vond na een time-out het net, maar Oranje zette daar via Angela Malestein en Laura van der Heijden twee doelpunten tegenover: 18-31.

In de slotfase van de wedstrijd volgden de goals elkaar snel op. Beide ploegen waren succesvol vanaf zeven meter. Het was Zwitserland dat vervolgens met twee doelpunten achter elkaar de achterstand verkleinde: 21-32. Kim Molenaar zette goed door en rondde af. Toch kon de tegenstander weer twee keer raak schieten. Met drie doelpunten op rij was het Nederland dat de ruime overwinning binnenhaalde. Bo van Wetering en Kelly Vollebregt scoorden vanuit de hoek. Na een prachtige no-look pass van Maxime Struijs was Bo van Wetering ook trefzeker vanaf de cirkel: 23-36. In de laatste twee minuten scoorden beide teams nog twee keer. Namens Nederland deed Laura van der Heijden dat van afstand en keepster Claudia Rompen schoot raak in een leeg doel. De eindstand werd door Zwitserland bepaald op 25-38.

Golden League:
De Golden League is een samenwerking die Nederland, Noorwegen en Denemarken zijn aangegaan. De landen spelen onderling oefenwedstrijden in het jaar dat er geen EK-kwalificatie wordt gespeeld. De Golden League wordt gespeeld in drie rondes. Elke ronde is een van de drie organiserende landen het gastland en wordt een vierde land uitgenodigd om mee te doen.

Uitslagen Golden League:
Donderdag 29 september 20:30 uur Denemarken – Nederland 22-30
Zaterdag 1 oktober 13:30 uur Nederland – Noorwegen 19-27
Zondag 2 oktober 13:30 uur Zwitserland – Nederland 25-38