Handbaldier Cees Arts neemt NKS prijs in ontvangst vanwege jarenlange inzet als vrijwilliger

Handbaldier Cees Arts neemt NKS prijs in ontvangst vanwege jarenlange inzet als vrijwilliger

Cees Arts heeft woensdag 28 september de NKS Ton Loeffen Waarderingsprijs in ontvangst genomen tijdens de ledenvergadering van zijn vereniging Groesbeeks Glorie. Deze prijs wordt toegekend aan iemand die een uitzonderlijke bijdrage in betreffend seizoen heeft geleverd aan de handbalsport, specifiek in de breedtesport handbal.

Handbaldier Cees Arts
Frank Nas van Groesbeeks Glorie vertelt waarom Cees deze prijs heeft verdiend: ‘Cees is een echt handbaldier. Na zijn eigen handbalcarrière is hij bijna vijftig jaar actief geweest als vrijwilliger. Hij heeft ontzettend veel werk verzet, zowel voor onze verenging als voor andere verenigingen in de regio. Zo verzorgde hij trainingen, coachte hij veel verschillende teams bij wedstrijden, leidde hij trainers en scheidsrechters op, was hij actief in de technische commissie en de lijst gaat maar door. Wat Cees verder bijzonder maakt, is dat hij handballessen verzorgde op basisscholen in de gemeente Berg en Dal. Dit initiatief kwam vanuit hem zelf. Hij onderhield het contact met de scholen en zorgde ervoor dat hij de benodigde materialen bij zich had.’ 

Vanwege gezondheidsproblemen besloot Cees onlangs op 78-jarige leeftijd om te stoppen als actieve vrijwilliger. ‘De afgelopen twee jaar ging Cees lichamelijk achteruit. Hij heeft de beslissing genomen om niet meer structureel een paar keer in de week training te geven en niet meer langs te gaan op scholen. Wij gaan hem missen, maar ik weet zeker dat ik hem altijd nog kan bellen mocht de nood hoog zijn.’ Naast het winnen van de waarderingsprijs werd Cees Arts tijdens de ledenvergadering verrast met de benoeming tot erelid van Groesbeeks Glorie. 

Zestig jaar handbal
Handbal was de afgelopen zestig jaar een groot onderdeel van het leven van Cees Arts. ‘Ik begon op mijn zestiende met handbal. Ik zat bij de scouting en daar gaven ze aan dat ze bij de handbalvereniging nog een keeper zochten. Het handbal was in die tijd nog op een groot veld en er werd elf tegen elf gespeeld. Ik ging meetrainen en vond het meteen erg leuk. Zo ben ik er eigenlijk ingerold. Later ben ik me gaan verdiepen in het trainen en fluiten en heb ik verschillende opleidingen gevolgd.’

Cees was actief bij veel verenigingen in zijn regio. ‘Vaak bleef ik ongeveer drie jaar, want ik wilde niet dat ze op me uitgekeken raakten. Soms bleef ik langer, coachte ik dames 1 teams of bekleedde ik een bestuurlijke functie. De laatste jaren richtte ik me vooral op het training geven aan de jongere jeugd. Ik heb het altijd met veel plezier gedaan.’ Naast vrijwilligerswerk binnen verenigingen, ging hij ook langs basisscholen. ‘Dan nam ik een speelster van een damesteam mee en ging ik naar de basisscholen toe. Dit werd altijd erg gewaardeerd en ik vond het zelf ook altijd leuk om te doen. Ik bereidde de lessen zelf voor en kwam vaak ook een jaar later weer terug. Dan zorgde ik wel dat we weer met nieuwe oefenstof kwamen, want ik wilde niet elke keer hetzelfde doen.’ Daarmee was Cees eigenlijk een voorloper op het succesvolle Gooi Jij De Bal Door? ‘Ik zag toen jullie dit bij het NHV aan het opzetten waren, de vacatures wel voorbij komen. Ik heb destijds getwijfeld om te solliciteren, maar zag op tegen het reizen waardoor ik besloot om het zelf te blijven voortzetten op de basisscholen. Ik hoop dat dit werk op de basisscholen in mijn regio kan worden voortgezet, want het is mooi om kinderen kennis te laten maken met handbal.’ 

Cees Arts heeft dus een rijk verleden in de handbalsport. Hij was zelf blij verrast met het ontvangen van de NKS prijs en gaat de komende tijd nadenken over een goede bestemming van de prijs. ‘Ik vind het erg mooi dat ik de prijs heb gewonnen, maar weet nog niet wat ik met het prijzengeld ga doen. Ik wil niet met iets komen waarmee ik andere vrijwilligers met veel werk opzadel. Wat het ook extra bijzonder maakt, is dat ik zelf nog tegen Ton Loeffen gespeeld. Het voelt dus extra speciaal dat ik nu een prijs met zijn naam in ontvangst mag nemen.’