TeamNL Handbaldames winnen van regerend wereldkampioen Noorwegen!

De TeamNL Handbaldames hebben de eerste wedstrijd in de Golden League gewonnen van Noorwegen. De ploeg van bondscoach Per Johansson speelde een sterke eerste helft en sloeg daarin een gat van vijf doelpunten (13-18). In het tweede bedrijf kwam de regerend wereld –en Europees kampioen niet dichterbij. Een ruime en historische overwinning werd geboekt: 24-33.

Zaterdag 29 oktober vervolgt Nederland het oefentoernooi met een wedstrijd tegen Brazilië. Om 14:00 uur klinkt het beginsignaal. De Golden League wordt op zondag 30 oktober afgesloten. Denemarken is om 14:30 uur de tegenstander. Alle wedstrijden worden live uitgezonden op Ziggo Sport.

Kelly Dulfer had oog voor de vrijstaande Merel Freriks. De Nederlandse cirkelloopster noteerde de eerste treffer van de wedstrijd. Het duel ging gelijk op in de beginfase. De ploeg van bondscoach Per Johansson stond steeds aan de goede kant van de score, waarna Noorwegen de gelijkmaker noteerde. Aan Nederlandse kant waren Angela Malestein, Merel Freriks en Bo van Wetering trefzeker. Nora Mørk schoot de bal in de kruising en trok de stand gelijk: 4-4.

De Nederlandse dekking stond goed. Laura van der Heijden werd gevonden op de cirkel, Angela Malestein verschalkte de keepster met een prachtige lob en Bo van Wetering was iedereen te snel af in de tegenaanval. Dankzij goed keeperswerk van Yara ten Holte incasseerde Nederland geen tegengoal en kon het een gat slaan van drie doelpunten.

De Noorse ploeg verkleinde de achterstand naar 6-8. De TeamNL Handbaldames bleven scherp spelen. Opnieuw zetten ze een 3-0 run neer. Angela Malestein benutte twee zevenmeters en Inger Smits vond het net van afstand. Zo kwam Nederland 6-11 voor tegen de regerend wereldkampioen. De Noorse speelster Breistol schoot de bal in de winkelhaak. Kelly Dulfer passeerde haar tegenstanders alsof deze er niet stond. Nora Mørk was niet van plan om het erbij te laten zitten en scoorde twee keer op rij.

Inger Smits liet opnieuw zien dat haar afstandsschoten dodelijk waren. Ze maakte haar derde goal van de wedstrijd. Kelly Dulfer werd met een twee minuten tijdstraf naar de kant gestuurd. Veel schade ondervond Nederland er niet van. Zoë Sprengers schoot raak vanaf de hoek en Nederland behield een comfortabele voorsprong: 9-14.

Noorwegen knokte zich terug. Via Mørk en Aune brachten ze de stand op 12-15. Dichterbij kwamen ze niet in de eerste helft. Na een prachtige pass van Estavana Polman maakte het jonge talent Pipy Wolfs haar tweede treffer in het Nederlands team. Routinier Laura van der Heijden schoot een onderhandsschot tegen de touwen (12-17), maar liep in de dekking tegen een twee minuten tijdstraf aan. De Noorse hoekspeelster Aune prikte voor de rust nog eenmaal raak. Beide ploegen zochten de kleedkamer op met 13-18 op het scorebord, dankzij een mooi doelpunt van Zoë Sprengers.

Noorwegen maakte de eerste treffer van de tweede helft. Nederland speelde goed en geconcentreerd. Inger Smits vond een gat in de Noorse dekking en Angela Malestein bleef knap overeind in een break-out. Ze faalde niet oog in oog met de keepster. Rinka Duijndam bewees haar waarde onder de lat. Met meerdere reddingen hield ze haar doel schoon. Nederland moest het met een speelster minder doen in de aanval, nadat Inger Smits een tijdstraf kreeg. Opnieuw konden de Noren hier niet van profiteren.

Nederland bleef aan de lopende band scoren. Merel Freriks en Kelly Dulfer vergrootte de voorsprong naar 14-22. Noorwegen had geen antwoord op de sterk spelende TeamNL Handbaldames. Inger Smits had een goede één-tegen-één actie in huis. Het Noorse team vond het net. Opnieuw maakte Nederland een sterke fase door. Kelly Dulfer en Angela Malestein tilde de stand naar 16-25. De marge werd zelfs naar tien goals gebracht toen Estavana Polman en Merel Freriks tot scoren kwamen.

Noorwegen gaf niet op en bleef knokken. De Scandinavische ploeg scoorde vijf keer achter elkaar. De wedstrijd leek spannend te worden, maar Nederland rechtte de rug. Yara ten Holte keepte een puike pot. Ze was minutenlang niet te passeren. Ondertussen draaide de Nederlandse aanvalsmachine op volle toeren. Dione Housheer, Bo van Wetering, Estavana Polman en Inger Smits trokken de overwinning over de streep. In de slotminuten noteerde Noorwegen nog twee treffers. Zoë Sprengers en Dione Housheer zette de kroon op de winstpartij en bepaalde de eindstand op 24-33.

Golden League:
De Golden League is een samenwerking die Nederland, Noorwegen en Denemarken zijn aangegaan. De landen spelen onderling oefenwedstrijden in het jaar dat er geen EK-kwalificatie wordt gespeeld. De Golden League wordt gespeeld in drie rondes. Elke ronde is een van de drie organiserende landen het gastland en wordt een vierde land uitgenodigd om mee te doen.