TeamNL Handbaldames winnen de Golden League

De TeamNL Handbaldames hebben de Golden League winnend afgesloten. Na lang tegen een achterstand te hebben aangekeken, trok het team van Per Johansson aan het langste eind. Met 26-25 was Nederland te sterk voor Denemarken.

De Deense ploeg maakte het eerste doelpunt van de wedstrijd. Laura van der Heijden opende de score voor Nederland na goed druk zetten van Kelly Dulfer. Het bleef lang 1-1, maar na een aantal gemiste kansen en slordigheden aan Nederlandse kant kon Denemarken uitlopen naar een 1-5 voorsprong.

Bondscoach Per Johansson besloot zijn team naar de kant te halen voor de eerste time out van de wedstrijd. Hij bracht Estavana Polman in de ploeg, die gelijk van afstand prachtig raak schoot. Angela Malestein verschalkte de Deense keepster en bracht daarmee de stand op 3-6. Nederland wist vervolgens niet te profiteren van een overtal situatie, terwijl Denemarken in ondertal wel wist te scoren. Ondanks dat de Deense ploeg in deze fase beter was, scoorde Laura van der Heijden: 4-7.

Oranje bleef fouten maken in de aanval waardoor er niet altijd goede kansen werden gecreëerd. Denemarken kon uit de snelle tegenaanval een makkelijk doelpunt scoren. Angela Malestein zette vanaf de rechterhoek de stand op 5-8. Dankzij goed keeperswerk van Rinka Duijndam en goals van Merel Freriks en Angela Malestein kwam Nederland langszij. Het lukte Oranje niet om op voorsprong te komen en Denemarken liep opnieuw twee doelpunten uit. Merel Freriks werd goed vrij gespeeld en de cirkelloopster wist wel raad met deze pass. Beide landen scoorden om en om, maar het was Denemarken dat de voorsprong vasthield. De teams gingen richting de kleedkamer met een 11-13 stand in het voordeel van de Deense ploeg.

Rinka Duijndam kwam scherp uit de kleedkamer en voorkwam dat Denemarken scoorde. Angela Malestein mocht opnieuw aanleggen vanaf zevenmeter en schoot hard raak. Denemarken zette het verschil weer op twee doelpunten door te scoren vanuit de snelle tegenaanval: 12-14. Laura van der Heijden maakte de aansluitingstreffer en Angela Malestein bracht de stand na vijf minuten weer gelijk. Denemarken zette met een fraaie draaibal het verschil weer op twee. Opnieuw waren het Laura van der Heijden en Angela Malestein die Nederland weer naast de Deense ploeg zetten: 16-16.

Met nog twintig minuten te spelen nam Per Johansson een time out. Malestein en van der Heijden waren goed op schot en zorgden ervoor dat Nederland bleef scoren. Rinka Duijndam had vervolgens een knappe redding in huis op een schot vanuit de rechterhoek. Kelly Dulfer bracht Merel Freriks in stelling, die hard raak schoot. Het was in deze fase continu stuivertje wisselen.

Een spannende slotfase brak aan. Kelly Dulfer schoot knap raak van afstand en bracht haar team weer op voorsprong. Laura van der Heijden wist Merel Freriks weer te vinden, die de Deense keeper verschalkte. Nederland bleef hard werken en kwam twee doelpunten voor. Denemarken vond een gaatje in de Nederlandse defensie en maakte de aansluitingstreffer. Angela Malestein bleef foutloos vanaf zeven meter. Estavana Polman was alert toen de bal terugkwam van de Deense keeper en scoorde vanaf de cirkel: 24-22.

Met nog vijf minuten op de klok gaf Angela Malestein een mooie assist waar Merel Freriks wel raad mee wist. Zij bracht het verschil weer naar twee. Met haar twaalfde doelpunt van de wedstrijd bracht Angela Malestein vanuit een kleine hoek het verschil naar drie: 26-23. Denemarken knokte zicht terug tot 26-25. Per Johansson haalde met een minuut op de klok zijn ploeg naar de kant om het strijdplan voor de laatste aanval door te nemen. De Nederlandse ploeg maakte een aanvallende fout. Met nog twintig seconden op de klok maakten de Denen ook een aanvallende fout waardoor Nederland de wedstrijd won: 26-25.

Foto credit: Hans Lie