TeamNL Handbaldames na winst op Noord-Macedonië geplaatst voor Main Round EK

TeamNL Handbaldames na winst op Noord-Macedonië geplaatst voor Main Round EK

De TeamNL Handbaldames zijn op het Europees Kampioenschap geplaatst voor de Main Round. De ploeg van bondscoach Per Johansson won de tweede poulewedstrijd ruim van gastland Noord-Macedonië: 15-30. Bij rust stond er al een 9-17 voorsprong op het scorebord. Woensdag 9 november is Frankrijk de laatste tegenstander in de poulefase. Om 20:30 uur start de wedstrijd tegen de regerend Olympisch Kampioen.

In de tweede minuut van de wedstrijd kreeg Dione Housheer direct een twee minuten tijdstraf. Dit leverde geen problemen op voor Oranje, het was Inger Smits die twee keer het net vond en de score opende. Eerst na een mooie schijnbeweging, vervolgens vanuit een break-out. Noord-Macedonië scoorde vanaf de cirkel. Kelly Dulfer zette goed door en schoot ook raak. Er werd dankbaar gebruik gemaakt van een twee minuten tijdstraf van Noord-Macedonië. In overtal scoorden Angela Malestein vanuit een penalty en Debbie Bont en Inger Smits vanuit de break: 1-6. Het was mede aan goed keeperswerk van Yara ten Holte en een sterke dekking te danken dat er een ruime voorsprong op het scorebord stond.

Met twee doelpunten op rij kon Noord-Macedonië het gat iets verkleinen: 3-6. Toch was het Nederland dat goed bleef draaien en scherp was in de afronding en de dekking. Het thuisland leed daardoor veel balverlies in de aanval. Via Bo van Wetering, Nikita van der Vliet en Debbie Bont werd de voorsprong vergroot. Halverwege de eerste helft schoot Monika Janeska de bal weer eens tegen de touwen: 4-9.

Kelly Dulfer zette goed door en rondde af, Inger Smits onderschepte de bal in de dekking en vond vervolgens het doel. Even kende Oranje een mindere fase. Waar het thuisland drie keer kon scoren, deed de ploeg van Per Johansson dat maar één keer via Debbie Bont: 7-12. Inger Smits stelde orde op zaken door twee keer raak te schieten. Slordig balverlies en een tijdstraf van Nikita van der Vliet zorgden ervoor dat de tegenstander ook twee doelpunten maakte. Het slotstuk in de eerste helft was voor Oranje: hoekspeelsters Bo van Wetering en Debbie Bont waren trefzeker. Inger Smits bepaalde de ruststand op 9-17.

In de beginfase van de tweede helft waren beide teams slordig wat leidde tot veel balverlies. Na ruim drie minuten spelen brak Laura van der Heijden de ban voor Oranje. Daar zette Noord-Macedonië twee doelpunten tegenover. Weer was het Laura van der Heijden die het net vond, ditmaal met een hard schot van afstand. Na balverlies van Nederland kon de tegenstander een break-out scoren. Kelly Dulfer zette goed door de dekking heen en scoorde het twintigste doelpunt: 12-20.

Twee keer schoot Leonida Gichevska hard raak van afstand. Estavana Polman en Laura van der Heijden deden hetzelfde voor Oranje. Halverwege de tweede helft brak een goede fase van Nederland aan. Laura van der Heijden was het eindstation van een snelle tegenaanval. Merel Freriks zette het verschil vanaf de cirkel op tien doelpunten: 14-24.

Nederland bleef scoren. Een keihard schot van Estavana Polman vloog tegen de touwen. Na een mooie pass van Dione Housheer kon Merel Freriks raak schieten. De dekking van Nederland stond goed en Rinka Duijndam redde een paar keer knap. Hoekspeelsters Debbie Bont (2x) en Zoë Sprengers vonden het net: 14-29. Na ruim dertien minuten was Noord-Macedonië pas weer trefzeker. De eindstand werd bepaald door toernooidebutant Kim Molenaar: 15-30.

De beste drie landen uit de poule plaatsen zich voor de Main Round, daarin kruizen groep A en B met elkaar en groep C en D. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. Nederland kruist in de Main Round mogelijk met Polen, Montenegro, Duitsland of Spanje. De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor het finaleweekend.

Wedstrijdschema EK
Woensdag 9 november 20:30 uur: Frankrijk-Nederland

Skopje, 7 november 2022:
Noord-Macedonië – Nederland 15 – 30 (9-17)
Noord-Macedonië:
Matea Churlinovksa, Monika Janeska (2), Marija Guguljanova, Aleksandra Kolovska, Ivana Djatevska (1), Angela Jankulovska (1), Jovana Micevska, Jovana Kiprijanovska (2), Ivana Arsenievska, Sara Ristovska (4), Emilijana Rizoska, Simona Madjovska, Jovana Sazdovska (2), Sanja Dabevska (1), Leonida Gichevska (2), Iva Mladenovska.
Nederland:
Rinka Duijndam, Yara ten Holte, Laura van der Heijden (4), Debbie Bont (6), Bo van Wetering (2), Kim Molenaar (1), Kelly Dulfer (3), Merel Freriks (2), Inger Smits (7), Zoë Sprengers (1), Angela Malestein (1), Nikita van der Vliet (1), Harma van Kreij, Maxime Struijs, Dione Housheer, Estavana Polman (2).
Scheidsrechters: Ana Vranes (AUT) / Marlis Wenninger (AUT)
Strafminuten: 10’- 10’ (Housheer 4’, Bont 2’, van der Vliet 2’, Dulfer 2’ – Madjovska 2’, Kiprijanovska 2’, Gichevska 2’, Ristovska 2’, Dabevska 2’)
Strafworpen: 0/0 – 1/2