TeamNL Handbaldames spelen gelijk tegen Spanje op het EK

De TeamNL Handbaldames hebben de tweede wedstrijd in de Main Round op het EK gelijkgespeeld tegen Spanje: 29-29. Na een moeizame eerste helft keek Nederland bij rust tegen een 15-17 achterstand aan. In de tweede helft nam de ploeg van bondscoach Per Johansson meer initiatief en miste het nipt de overwinning. Om door te gaan is Nederland afhankelijk van de resultaten van andere teams. Op woensdag sluit Oranje de Main Round af met een wedstrijd tegen Montenegro.

Spanje maakte het eerste doelpunt van de wedstrijd. Al snel zorgde Inger Smits voor een gelijke stand. Met twee goals op rij pakte de tegenstander een voorsprong. Na een mooie individuele actie vond Estavana Polman het net. Keepster Yara ten Holte werd gepasseerd met een lobje. Merel Freriks knalde de bal vanaf de cirkel tegen de touwen. Na slordig balverlies kon Alexandrina Cabral vanuit de break scoren: 3-5.

Nederland kon even in het spoor van Spanje blijven. Opnieuw was het Merel Freriks die raak schoot. Toch was ook Spanje weer trefzeker. Tot aan de twaalfde minuut bleef het verschil op twee doelpunten staan. Voor Nederland schoot Estavana Polman de bal keihard in de kruising en Inger Smits was trefzeker vanuit de break: 6-8. Vervolgens was het Spanje dat zorgvuldig om ging met de kansen en het verschil naar vier doelpunten tilde. Bo van Wetering deed iets terug, maar het was niet genoeg. Halverwege de eerste helft keer Nederland tegen een 7-10 achterstand aan.

De ploeg van bondscoach Per Johansson leed veel balverlies waardoor Spanje verder kon uitlopen. Met drie goals op rij stond er ineens een verschil van zes doelpunten op het scorebord: 7-13. Een time-out moest verandering brengen. Direct scoorde Estavana Polman. Paula Valdivia Monserrat zette daar weer een goal tegenover. Met twee goals zorgde Laura van der Heijden er voor dat Nederland wat terug kon doen: 10-14.

Opnieuw vond Spanje een gat in de dekking en werd er gescoord. Estavana Polman schoot haar vierde treffer tegen de touwen. Met nog vijf minuten te spelen zette Silvia Arderius Martin de Nederlandse dekking op het verkeerde been: 11-16. Oranje speelde een 7 tegen 6 situatie mooi uit met Nikita van der Vliet als eindstation. Dit resulteerde ook in een tegentreffer na snel uitnemen van Spanje.

Een tijdstraf voor Spanje werd benut door de TeamNL Handbaldames. Met drie doelpunten op rij sloten ze de eerste helft goed af. Zoë Sprengers, Inger Smits en Merel Freriks waren trefzeker. Daarmee werd de ruststand bepaald op 15-17 in het voordeel van Spanje.

In de tweede helft pakte Nederland de draad weer op. Laura van der Heijden scoorde de aansluitingstreffer. In overtal, na een tijdstraf van Merel Freriks, vond Spanje ook het net. Met een prachtige wegdraaiactie zette Inger Smits de Spaanse dekking op het verkeerde been en schoot raak. Kaba Kassama was trefzeker vanaf de cirkel: 17-19. Na een lange aanval was het Merel Freriks die succesvol afrondde. Zoë Sprengers zette vanuit de linkerhoek de gelijkmaker op het scorebord: 19-19.

Opnieuw kon Spanje vanaf de cirkel scoren. Na een prachtige pass van Estavana Polman maakte Merel Freriks haar vijfde treffer van de avond. Nederland pakte zelfs voor het eerst in de wedstrijd de voorsprong. Keepster Rinka Duijndam kon vanaf eigen helft in een leeg Spaans doel gooien: 21-20.

Via een rake penalty kwam Spanje weer op gelijke hoogte. Van afstand scoorde Inger Smits. Met drie doelpunten op rij pakte Spanje weer een voorsprong: 22-24. Na een snelle aanval schoot Merel Freriks raak. Kim Molenaar bracht de teams met een afstandsschot weer in evenwicht: 24-24. Deze gelijke stand was mede te danken aan goed keeperswerk van Rinka Duijndam die meerdere ballen tegenhield. Esther Arrojeria zorgde weer voor een minimale voorsprong voor Spanje. Met een rake penalty en een goal uit de hoek draaide Angela Malestein de stand weer om in het voordeel van Oranje.

In de laatste vijf minuten bleef het stuivertje wisselen voor beide teams. Telkens pakte Nederland een voorsprong van één doelpunt en kwam Spanje weer op gelijke hoogte. Laura van der Heijden (2x) en Inger Smits zorgden voor een 29-28 stand met nog vier minuten te spelen. Een zenuwslopende slotfase brak aan. Beide ploegen misten een kans. Met nog een minuut te spelen nam Spanje een time-out. Dit had effect, de bal eindigde in het Nederlandse doel. De laatste aanval was voor Oranje. Per Johansson haalde zijn ploeg naar de kant. Een aanvallende overtreding van Estavana Polman zorgde ervoor dat er niet meer gescoord werd. De wedstrijd eindigde in een 29-29 gelijkspel.