Bestraffing bij bal in het gezicht van de keeper

Bestraffing bij bal in het gezicht van de keeper

Sinds dit seizoen is er een aanpassing in de spelregels omtrent het gooien van een bal in het gezicht van de keeper. Om dit te verduidelijken zie je hieronder twee situaties met de juiste bestraffing. 

Situatie 1
De correcte straf in deze situatie is twee minuten. Zie spelregel 8:8d. Een twee minuten straf volgt: wanneer het schot van een speler, die niet gehinderd wordt en zich in een open situatie bevindt, het hoofd van de doelverdediger raakt. Meer informatie vind je hier bij 8:8d. 

Situatie 2
De correcte straf in deze situatie is een rode kaart. Zie spelregel 8:9d. Een rode kaart volgt: als de werper van een 7-meterworp het hoofd van de doelverdediger raakt, als de doelverdediger zijn hoofd niet richting de bal beweegt. Meer informatie vind je hier bij 8:9d.

Extra uitleg
Een speler die in een open situatie (dus zonder overtreding en zonder verdedigers er tussen) de doelverdediger aan het hoofd raakt krijgt een 2 minutenstraf (zoals in situatie 1). Hoewel het voor iedereen beter en duidelijker was geweest als de situatie met de strafworp óók een een 2 minutenstraf was geweest heeft de IHF die spelregel helaas niet aangepast en geldt in die situatie dus nog steeds een diskwalificatie (rode kaart). Het maakt in beide gevallen niet uit of de doelverdediger stil staat of beweegt ook al is dat verschil wel aanwezig in de video’s. Volgens de IHF moet met de zin “beweegt niet zijn hoofd bewust naar de bal” worden uitgelegd als een situatie waarin de doelverdediger de bal bewust wegkopt. Daarvan is in beide video’s geen sprake. Aanvullende vragen hierover? Mail met spelregels@handbal.nl!

Online workshop nieuwe spelregels
Op woensdagavond 29 juni vond een Online Workshop plaats over de nieuwe spelregels. Deze kun je hier terugkijken.