TeamNL Handbaldames boeken ruime overwinning op Montenegro

TeamNL Handbaldames boeken ruime overwinning op Montenegro

De TeamNL Handbaldames hebben de laatste wedstrijd in de Main Round op het Europees Kampioenschap ruim gewonnen van Montenegro: 42-25. De ploeg van bondscoach Per Johansson had in de eerste helft het verschil al gemaakt. Bij rust leidde Oranje met 21-15. In een sterke wedstrijd werd de voorsprong steeds verder uitgebouwd. Nederland had geen kans meer om de halve finales te halen, maar de derde plek in de poule stond nog op het spel. Daarvoor is de ploeg afhankelijk van het resultaat tussen Frankrijk en Spanje, dat duel wordt om 20:30 uur gespeeld. Mogelijk komt Nederland dan vrijdag om 15:00 uur nog in actie om plaats vijf op het EK.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Djurdjina Jaukovic. Al snel schoot Inger Smits de gelijkmaker binnen. Wederom kwam Montenegro op voorsprong, opnieuw was het Inger Smits die vervolgens namens Oranje scoorde. Tot aan 5-5 gingen de teams gelijk op. Voor Nederland scoorden Kelly Dulfer, Bo van Wetering en Laura van der Heijden.

Met twee doelpunten achter elkaar zette Merel Freriks Nederland op een 7-5 voorsprong. Montenegro kon de aansluitingstreffer maken, maar ook Laura van der Heijden vond het net. Vanuit de linkerhoek was Nadja Kadovic trefzeker. Kelly Dulfer scoorde en Yara ten Holte had een knappe redding in huis in de Nederlandse goal. Halverwege de eerste helft zette Laura van der Heijden het verschil op drie doelpunten: 10-7.

Toch kon Montenegro, mede door een tijdstraf van Nikita van der Vliet, weer de aansluiting vinden: 11-10. De ploeg van bondscoach Per Johansson pakte de draad weer op. Via Laura van der Heijden, Debbie Bont en Bo van Wetering werd het verschil weer op drie doelpunten gezet: 14-11. Djurdjina Jaukovic deed via een penalty iets terug. Met een beetje geluk belandde een schot van Estavana Polman achter de Montenegrijnse doelvrouw. Ook de tegenstander vond weer het net: 15-13.

Met een prachtig onderhands schot scoorde Inger Smits. Direct daarna deed Merel Freriks hetzelfde vanaf de cirkel. Opnieuw was Djurdjina Jaukvic trefzeker vanaf de penaltystreep. In de laatste minuten van de eerste helft bleef het vizier van Oranje op scherp staan. Vier doelpunten op rij zorgden voor een verschil van zes: 21-14. Estavana Polman, Laura van der Heijden en Inger Smits (2x) schoten raak. De ruststand werd bepaald door Djurdjina Jaukvic vanaf 7-meter: 21-15.  

Nederland schoot uit de startblokken in de tweede helft. Binnen no-time hadden Merel Freriks en Bo van Wetering gescoord. De vijfde penalty van Montenegro verdween in het doel. Debbie Bont was trefzeker vanuit de rechterhoek, maar ook Djurdjina Jaukovic vond het net: 24-17. De Nederlandse dekking stond goed en Yara ten Holte was belangrijk met knappe reddingen. Inger Smits onderschepte de bal in de dekking en rondde af. Vanaf de cirkel schoot ook Merel Freriks raak.

Wederom kreeg Montenegro een penalty. Ook deze poging ging tussen de palen: 26-18. Met vier doelpunten op rij sloeg Nederland een groot gat. Debbie Bont, Bo van Wetering, Inger Smits en Laura van der Heijden scoorden: 30-18. Montenegro kon twee keer raak schieten en verkleinde de achterstand weer naar tien doelpunten.

De voorsprong werd snel weer uitgebouwd. Hoekspeelsters Debbie Bont en Bo van Wetering vonden het net. Djurdjina Jaukovic schoot hard raak van afstand: 32-21. Het snelle aanvalsspel leverde Nederland veel doelpunten op. Estavana Polman en Kelly Dulfer knalden de bal in de kruising. Montenegro schoot ook weer raak: 34-22.

Vier goals op rij zorgden voor een verschil van zestien doelpunten op het scorebord. Dione Housheer (2x), Kelly Dulfer en Nikita van der Vliet waren trefzeker. In de slotfase vond Montenegro nog drie keer het net. Nederland deed dat één keer vaker via Nikita van der Vliet, Kim Molenaar en Dione Housheer (2x). Na zestig minuten stond er een 42-25 stand op het scorebord.

Wedstrijdschema Main Round:  
11 november: Nederland-Duitsland 28-36
13 november: Nederland-Spanje 29-29
16 november: Nederland-Montenegro 42-25

Skopje, 16 november 2022:
Nederland – Montenegro  –  (21-15)
Nederland:
Rinka Duijndam, Yara ten Holte, Laura van der Heijden (6), Debbie Bont (4), Pipy Wolfs, Bo van Wetering (5), Kim Molenaar (1), Kelly Dulfer (4), Merel Freriks (6), Inger Smits (7), Zoë Sprengers, Angela Malestein, Nikita van der Vliet (2), Maxime Struijs, Dione Housheer (4), Estavana Polman (3).
Montenegro: Marina Rajcic, Nadja Kadovic (6), Djurdjina Jaukovic (11), Matea Pletikosic (1), Ivana Godec, Ljubica Nenezic, Nina Bulatovic (1), Andrijana Popovic, Djurdjina Malovic (1), Natasa Corovic, Tatjana Brnovic, Marta Batinovic, Ema Alivodic (2), Ivona Pavicevic, Ilda Kepic, Itana Grbic (3).
Scheidsrechters: Vladimir Sazdovski (MKD) / Ozren Backovic (MKD)
Strafminuten: 8’- 8’ (Dulfer 2’, van der Vliet 4’, Bont 2’ – Jaukovic 4’, Malovic 2’, Popovic 2’)
Strafworpen: 0/0 – 7/7