TeamNL Handbaldames sluiten EK na verlies af op zesde plaats

TeamNL Handbaldames sluiten EK na verlies af op zesde plaats

De TeamNL Handbaldames hebben de laatste wedstrijd op het Europees Kampioenschap verloren van Zweden: 37-32. De ploeg van bondscoach Per Johansson eindigt hiermee op de zesde plaats op het EK. Nederland verovert hiermee een ticket voor het WK 2023 dat wordt georganiseerd in Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Vanuit de rechterhoek maakte Angela Malestein het eerste doelpunt van de wedstrijd. Direct schoot Zweden de gelijkmaker binnen. Kelly Dulfer knalde de bal in de kruising, aan de andere kant deed Jenny Carlson precies hetzelfde. Opnieuw kwam Nederland op voorsprong, ditmaal was het Bo van Wetering die een break afrondde. Opnieuw kon Zweden de stand in evenwicht brengen. Via Jamina Roberts kwamen ze na ruim vijf minuten spelen ook voor het eerst op voorsprong. Merel Freriks zorgde vanaf de cirkel voor de gelijkmaker: 4-4.

Zweden nam het initiatief in de wedstrijd en scoorde vier keer achter elkaar. Er was te veel ruimte in de Nederlandse dekking en Zweden maakte daar dankbaar gebruik van. Angela Malestein miste een penalty, maar de rebound was wel raak: 8-5. De tegenstander zette daar weer twee doelpunten tegenover waardoor er een verschil van vijf op het scorebord stond.

Via Laura van der Heijden en Nikita van der Vliet werd het verschil verkleind. Het mocht niet baten, halverwege de eerste helft stond het 12-7 in het voordeel van de Zweedse dames. Er werd om en om gescoord. Namens Nederland waren Angela Malestein, Dione Housheer en Estavana Polman (2x) trefzeker: 15-11.

Met nog tien minuten te spelen in de eerste helft had Oranje weer een mindere fase. Een time-out van bondscoach Per Johansson kon niet voorkomen dat Zweden vier keer achter elkaar kon scoren: 19-11. Nederland pakte de draad desondanks weer op. Merel Freriks draaide goed weg op de cirkel en schoot raak. Vanuit de linkerhoek en de break vond Zoë Sprengers het net. Estavana Polman knalde de bal tegen de touwen van afstand: 19-15. Clara Petersson kreeg ruimte op de rechterhoek en schoot raak. Met een keihard schot deed Angela Malestein hetzelfde. Opnieuw was het Petersson die scoorde en de ruststand op 21-16 bepaalde.

Nathalie Hagman scoorde het eerste doelpunt van de tweede helft. Na goed doorzetten kon ook Kelly Dulfer succesvol afronden. Met haar vijfde doelpunt schoot ook Jenny Carlson de bal binnen. Via Laura van der Heijden, Debbie Bont en Zoë Sprengers verkleinde Nederland het gat naar drie doelpunten: 23-20.

De Scandinavische dames zetten daar weer een 4-1 run tegenover. Debbie Bont scoorde met een lobje, maar kon niet voorkomen dat Zweden opnieuw uitliep: 27-21. Na tien minuten spelen rechtte Oranje nogmaals de rug. Kelly Dulfer schoot raak en Merel Freriks was twee keer trefzeker vanaf de cirkel. Vanuit de break schoot Nathalie Hagman de bal in het Nederlandse doel: 28-24.

Debbie Bont scoorde vanuit de rechterhoek en keepster Yara ten Holte gooide de bal van grote afstand in een leeg Zweeds goal. Emma Lindqvist deed wat terug, maar het was Oranje dat steeds een stukje dichterbij kwam. Angela Malestein gooide een 7-meter achter de Zweedse doelvrouw en Kelly Dulfer zette goed door de dekking heen. Dit zorgde voor de aansluitingstreffer: 29-28.

Het lukte de ploeg van bondscoach Per Johansson niet om op gelijke hoogte te komen. Zweden kon door vier doelpunten op rij te maken het verschil weer op vijf zetten: 33-28. Met nog tien minuten te spelen was Nederland niet meer in staat om de stand om te draaien. Ondanks doelpunten van Dione Housheer (2x), Estavana Polman, Kelly Dulfer en Zoë Sprengers bleef de achterstand gelijk. Carin Strömberg bepaalde de eindstand op 37-32. 

Ljubljana, 18 november 2022:
Zweden – Nederland 37 – 32 (21-16)
Zweden: 
Johanna Bundsen, Nina Koppang, Carin Strömberg (1), Linn Blohm (2), Jamina Roberts (6), Jessica Ryde, Anna Lagerquist (1), Emma Lindqvist (5), Nathalie Hagman (9), Kristin Thorleifsdottir (1), Elin Hansson (3), Jenny Helen Carlson (7), Tyra Axnér, Clara Petersson (2), Clara Monti Danielsson, Linn Hansson.
Nederland: 
Rinka Duijndam, Yara ten Holte (1), Laura van der Heijden (2), Debbie Bont (3), Pipy Wolfs, Bo van Wetering (1), Kim Molenaar, Kelly Dulfer (5), Merel Freriks (5), Inger Smits, Zoë Sprengers (4), Angela Malestein (5), Nikita van der Vliet, Maxime Struijs, Dione Housheer (2), Estavana Polman (4).
Scheidsrechters: Marta Sa (POR) / Vania Sa (POR)
Strafminuten: 8’- 6’ (Lagerquist 2’, Thorleifsdottir 4’, Blöhm 2’ – van der Vliet 2’, Freriks 2’, Housheer 2’)
Strafworpen: 1/1 – 1/2