Het Nederlands Rolstoelhandbalteam verzekert zich van plek in de tussenronde op EK/WK

Het Nederlands Rolstoelhandbalteam verzekert zich van plek in de tussenronde op EK/WK

Het Nederlands Rolstoelhandbalteam is op 18, 19 en 20 november actief op het EK/WK Rolstoelhandbalteam in Portugal. Op dag 1 werd twee keer verloren, maar de ploeg van bondscoach Menno de Klerk herstelde zich knap tegen Roemenië. Dankzij deze overwinning plaatste Nederland zich voor de tussenronde. 

Portugal – Nederland

Vrijdag 18 november was het zover: de start van het Europese en Wereldkampioenschap Rolstoelhandbal in Leiria. Vrijdagochtend stond het Nederlands Rolstoelhandbalteam vroeg op en werd er gezamenlijk ontbeten. Als start van het toernooi was Nederland aanwezig bij de korte vlaggenceremonie, voordat de wedstrijd tegen thuisland Portugal van start ging. Bondscoach Menno de Klerk gaf voorafgaand aan het toernooi aan dat Portugal in zijn ogen de grootste titelkandidaat is. 

Het team was goed voorbereid op het Portugese spel dankzij een uitgebreide videoanalyse. Toch maakte Portugal direct vanaf de start duidelijk dat het gebrand was om te winnen in eigen land. Het begin van de wedstrijd ging gelijk op met een aantal knappe reddingen van Joyce van Haaster en een doelpunt van Robert Appelman. De Nederlandse ploeg miste vervolgens een aantal kansen waardoor de Portugezen in korte tijd konden uitlopen naar 4-1. Na meerdere tijdstraffen aan Nederlandse zijde maakte Portugal het verschil nog groter: 7-1. William van den Ende scoorde twee keer op rij, maar Nederland kon niet voorkomen dat ook Portugal bleef scoren. De teams zochten de kleedkamer op met een 9-3 ruststand in Portugees voordeel. 

De tweede helft startte Nederland geconcentreerder met twee goed uitgespeelde aanvallen. Portugal zette daarna aan en vergrootte de marge naar 14-4. De ploeg van bondscoach Menno de Klerk zette aan en kwam dankzij mooie doelpunten van William van den Ende terug tot 15-9. Het wedstrijdbeeld ging vervolgens gelijk op, maar Portugal ging effectiever met de kansen om. John Schot deed voor Nederland nog wat terug. Eindstand: 20-10. 

Nederland – India

Na de verloren wedstrijd tegen Portugal, stond later op de dag de wedstrijd tegen India op het programma. Er werd in dezelfde hal gespeeld en het team kon rekenen op de fanatieke supporters.

De wedstrijd werd geopend met een penalty waardoor het team al snel tegen een achterstand aan keek. William van den Ende gooide de gelijkmaker tegen de touwen en Joyce van Haaster stopte knap een penalty. Nederland was trefzeker via Robert Appelman en William van den Ende: 3-2. Bondscoach Menno de Klerk pakte een time out omdat hij zag dat zijn ploeg te veel balverlies leed. De time out wierp zijn vruchten af, want dankzij goals van John Schot en William van den Ende liep Nederland uit naar 5-3. Oranje miste kansen waardoor India toch dichterbij kon komen, ruststand: 5-4.

De eerste goal van de tweede helft was van de sterke midopbouw van India. Robert Appelman deed wat terug en scoorde de gelijkmaker: 6-6. Nederland had moeite met het vinden van het net en vergat zichzelf te belonen. India scoorde wel en wist daarmee de wedstrijd naar zich toe trekken. Eindstand: 6-8. Joyce van Haaster werd verkozen tot Most Valuabel Player dankzij fantastische reddingen.

Nederland – Roemenië

De eerste dag van het toernooi verliep voor Nederland moeizaam met twee verliezen tegen Portugal en India. Dit was niet hoe het team van bondscoach Menno de Klerk voor de dag wilde komen en daardoor was de wil om een goed resultaat neer te zetten tegen Roemenië des te groter. Nederland startte dan ook voortvarend aan de wedstrijd dankzij een goal van John Schot vanuit de linkerhoek: 1-0. Roemenië gaf hoog mandekking en maakte het de Nederlandse ploeg lastig. Toch konden ze niet voorkomen dat John Schot zijn tweede goal van de wedstrijd maakte. Roemenië rondde een penalty succesvol af, maar het was opnieuw John Schot die effectief om wist te gaan met de kansen: 4-1. William van den Ende verzilverde een strafworp. Ineens begon het bij Roemenië te lopen waardoor ze met een 6-7 voorsprong de rust in gingen.

De opdracht was om in de tweede helft scherp uit de kleedkamers te komen. Robert Appelman en William van den Ende hadden deze boodschap begrepen en brachten Nederland op voorsprong. De Roemenen liepen tegen een tijdstraf aan waardoor John Schot het verschil op drie zette. De overtalsituaties, waar veel op is getraind, werden perfect uitgevoerd. Mieke van Chastelet was van grote waarde en door het zetten van screens in de aanval en goed werk in de verdediging. Roemenië pakte af en toe een doelpunt mee, maar dankzij Robert Appelman en William van den Ende bleef de Nederlandse voorsprong gehandhaafd. Marcel Jansen maakte de 14-10 en dat was de eindstand. Hiermee heeft de ploeg van bondscoach Menno de Klerk zich verzekert van een plek in de tussenronde. John Schot werd door zijn vele doelpunten terecht gekozen tot Most Valuable Player van de wedstrijd.