Nederland naar de finale op het EK/WK Rolstoelhandbal!

Nederland naar de finale op het EK/WK Rolstoelhandbal!

Het Nederlands Rolstoelhandbalteam is op 18, 19 en 20 november actief op het EK/WK Rolstoelhandbalteam in Portugal. Op dag 1 werd twee keer verloren, maar de ploeg van bondscoach Menno de Klerk herstelde zich knap tegen Roemenië. Dankzij deze overwinning plaatste Nederland zich voor de tussenronde. Dankzij winst op Spanje verzekerde Nederland zich van de halve finale. Zondag 11:00 uur was Noorwegen de tegenstander. Nederland overklaste de Noren en daarmee was de finale een feit! Om 19:00 uur treed Nederland aan tegen het sterke thuisland Portugal. De wedstrijd is live te volgen via www.ehftv.com.

Tussenwedstrijd: Spanje – Nederland

Met de wedstrijd tegen Roemenië achter de kiezen wordt het tijd om de tussenronde in te gaan. Net voor vertrek naar de hal werd bekend dat niet Spanje, maar Noorwegen groepswinnaar is geworden in de andere poule. Dat betekende dat de Nederlandse ploeg tegen Spanje in actie zou komen, een tegenstander dat het vooral moet hebben van twee goede afstandsschutters.

De tribune was goed gevuld met Nederlandse en Spaanse supporters. De Nederlandse ploeg was tot op het bot gemotiveerd. William van Ende scoorde de eerste goal en bracht Nederland op een 0-1 voorsprong. De wedstrijd ging gelijk op en Spanje scoorde de gelijkmaker na zeven minuten. William van den Ende maakte zijn tweede doelpunt, maar ook Spanje kwam tot scoren. Daarna volgde een fase met een ijzersterke dekking. Dankzij goals van Robert Appelman (2x) en William van den Ende (3x) leek de wedstrijd volledig onder controle. De Spaanse schutters raakte gefrustreerd dankzij de goede dekking van Nederland met daar achter een fantastische Joyce van Haaster in de goal. 

Spanje kwam sterk uit de kleedkamers en kwamen terug tot 6-8. Bondscoach Menno de Klerk vond het tijd voor een time out. De Spanjaarden kwamen opnieuw tot scoren: 7-8. Nederland kwam in ondertal te staan, maar verdedigde slim waardoor Spanje de overtalsituatie niet optimaal kon benutten. Dankzij goals van Robert Appelman en Bas Jonker werd de voorsprong gehandhaafd. Toch kon Spanje weer terugkomen: 11-11. 

Een gelijkopgaande strijd volgde, maar Nederland bleef vaak aan de goede kant van de score staan. Spanje probeerde Nederland te ontregelen met een offensievere dekking, maar daardoor kwam er juist meer ruimte voor de Nederlandse aanvallers. Robert Appelman, William van den Ende en Bas Jonker stonden steeds op de goede plek om de bal tegen de touwen te gooien. De Spaanse fans gingen achter hun team staan, maar de Nederlandse fans lieten ook van zich horen. Een bloedstollend einde volgde. Robert Appelman miste een uitgelezen kan, maar Spanje deed hetzelfde waardoor de wedstrijd in een gelijkspel eindigde. Penalty’s moesten de beslissing brengen. 

De spanning steeg en John Schot mocht de eerste penalty nemen. Deze ging naast, maar ook de Spanjaarden hadden last van de spanning en gooide mis. Robert Appelman schoot de tweede overtuigend binnen, Spanje scoorde ook. Bas Jonker verzilverde de derde penalty en Joyce van Haaster had een fantastische redding in huis. De vierde strafworp werd genomen door Marcel Jansen en hij schoot keihard raak. Opnieuw liet Joyce van Haaster haar kwaliteiten zien en besliste daarmee de wedstrijd. Winst voor Nederland en een plek in de halve finale! Joyce van Haaster werd opnieuw uitgeroepen tot Most Valuable Player. 

Halve finale: Noorwegen – Nederland

Nederland trad in de halve finale aan tegen Noorwegen. Na een goede analyse ging de ploeg goed voorbereid de wedstrijd in. De wedstrijd startte met een sterke dekking aan beide kanten. Er werd weinig weggegeven en wanneer er wel werd afgerond, hadden de keepers knappe reddingen in huis. Pas na bijna tien minuten scoorde William van den Ende het eerste doelpunt. Bas Jonker maakte de 0-2. Noorwegen deed wat terug, maar Joyce van Haaster voorkwam de gelijkmaker. Marcel Jansen gooide net voor rust de bal in de kruising: 1-3. 

De Nederlandse ploeg kwam getergd de kleedkamer uit. Robert Appelman verschalkte de Noorse keeper. Noorwegen liet zien ook te kunnen scoren, maar pakte vervolgens een tijdstraf. Oranje bouwde de voorsprong uit via William van den Ende die een strafworp verzilverde en een goal van Robert Appelman: 2-6. Noorwegen scoorde de 3-6 en dat was lange tijd het laatste Noorse doelpunt. Robert Appelman was op dreef en scoorde vier keer op rij met keiharde schoten: 3-10. De wedstrijd was gespeeld en Nederland bereikte de eindstrijd van het EK/WK en speelt om 19:00 uur tegen het sterke thuisland Portugal. Een ontzettend knappe prestatie! Robert Appelman werd uitgeroepen tot Most Valuable Player van deze wedstrijd.