Vereniging in de spotlight: Sinterklaastoernooi F-jeugd bij Volendam

Vereniging in de spotlight: Sinterklaastoernooi F-jeugd bij Volendam

Op zaterdag 26 november vond in Volendam het jaarlijkse Sinterklaastoernooi voor de F-jeugd plaats. Tot de invoering van de F-competitie was het bij Volendam altijd al de traditie om in een weekend in de Sinterklaasperiode een toernooi voor de jongste jeugd te organiseren. Door corona was het een beetje weggevallen. Maart Admiraal, al jaren de drijvende kracht achter het toernooi, heeft in samenwerking met het NHV weer nieuw leven in het evenement geblazen. 

Negentien F-teams van elf verschillende verenigingen met heel veel enthousiaste kinderen namen deel aan het toernooi. Sporthal Opperdam was in drie velden verdeeld. De eerste wedstrijden startten om 9:00 uur. Joan Scherpenzeel van de organisatie vertelt: ‘Het was echt een hele leuke en geslaagde ochtend. Het is mooi om de kleintjes hun eerste stapjes in het handbal te zien zetten. Het plezier straalde er vanaf.’ 

De deelnemende teams komen normaal uit in de F-competitie, maar er waren ook een aantal nieuwe teams aanwezig. Joan vertelt: ‘Er waren teams met kinderen aanwezig die nog nooit hebben gehandbald. Super leuk! Soms waren verenigingen met te kleine teams, maar dan werden ze aangevuld met kinderen van Volendam die nog nooit hadden gehandbald. Op deze leeftijd is er onderling nog geen concurrentie en is mixen geen probleem. Ze willen vooral graag de bal op doel gooien en met elkaar spelen. Er werden ook geen prijzen verdeeld en winnen of verliezen was niet belangrijk. Het ging gewoon om zoveel mogelijk plezier maken.’

Het evenement werd druk bezocht door ouders en andere belangstellenden. Daarnaast was er ook een groot aantal vrijwilligers aanwezig om de ochtend succesvol te laten verlopen, van de kantinemedewerkers tot de spelbegeleiders. De spelbegeleiders begeleiden het spel volgens de spelvisie voor de F-jeugd. Joan geeft aan: ‘De kinderen werden niet afgefloten. Het spel werd stilgelegd als er iets niet volgens de regels ging. Vervolgens werd er uitgelegd wat de kinderen anders konden doen en soms lieten ze het ook gewoon gaan. Ze mogen nog fouten maken op deze leeftijd! Daar leren ze juist weer van.’

Wanneer de teams geen wedstrijd hadden, kregen ze de mogelijkheid om alvast kleurplaten in te kleuren voor de Sint. Vlak voor het einde van de laatste wedstrijdjes was het zover. Sinterklaas kwam met een heleboel pieten de zaal in! ‘De wedstrijdjes werden direct beëindigd. Vervolgens werd de pietendans gedaan en er werd met z’n allen polonaise gelopen. Dit noemen we de pepernotenpolonaise en is al een paar jaar zo. Die houden we er gewoon in! Het was weer echt een geslaagde ochtend en volgend jaar gaan we het zeker weer organiseren.’

Is zoiets ook wat voor jullie vereniging?
Wij denken graag mee met zulke gave initiatieven! Heeft jouw vereniging iets leuks? Mail dan naar jeugdhandbal@handbal.nl en wij nemen contact met je op. 

Fotograaf: John Loch