Bondscoach Staffan Olsson maakt definitieve WK-selectie bekend

Bondscoach Staffan Olsson maakt definitieve WK-selectie bekend

Bondscoach Staffan Olsson heeft de definitieve selectie van achttien spelers bekendgemaakt voor het WK in Polen en Zweden, dat van 12 t/m 29 januari gespeeld wordt. De TeamNL Handbalheren nemen het in januari in groep F op tegen Noorwegen, Noord-Macedonië en Argentinië. Alle poulewedstrijden van het Nederlands team worden gespeeld in de Poolse stad Krakow.

In voorbereiding op het WK reizen de TeamNL Handbalheren af naar Frankrijk. Op maandag 2 januari stapt de ploeg in de trein naar Parijs. In de Franse hoofdstad speelt het team op woensdag 4 januari om 20:45 uur tegen het thuisland. Drie dagen later, op zaterdag 7 januari neemt de ploeg het op tegen een nader te bepalen tegenstander. Dat duel staat gepland om 15:15 uur.

De deelname aan het WK is uniek. De laatste keer dat het Nederlands Herenteam actief was op het wereldkampioenschap dateert uit 1961. Destijds werd na twee verliespartijen een elfde plaats behaald. De Internationale Handbal Federatie (IHF) heeft Nederland een wildcard toegewezen. De IHF erkent dat Nederland een team in opkomst is. De afgelopen jaren hebben de TeamNL Handbalheren laten zien op het hoogste podium te kunnen acteren. De tiende plaats op het EK 2022 was een bevestiging van deze groei.

De beste drie landen uit de poule plaatsen zich voor de Main Round, daarin kruisen groep A/B, C/D, E/F en G/H. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. Als Nederland zich plaatst voor de Main Round, kruist het mogelijk met Duitsland, Qatar, Servië of Algerije. De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de kwartfinales.

Het WK wordt van 12 tot en met 29 januari 2023 georganiseerd in gastlanden Polen en Zweden. De Poolse speelsteden zijn Krakow (poulefase en Main Round), Katowice (poulefase en Main Round), Gdansk (kwartfinales en halve finales) en Plock (President’s Cup). In Zweden worden de wedstrijden gespeeld in Kristianstad (poulefase), Jönköping (poulefase), Göteborg (poulefase en Main Round), Malmö (poulefase en Main Round) en Stockholm (kwartfinales, halve finales, finale).

Voorlopige selectie TeamNL Handbalheren:

  Naam Club
1 Jasper Adams KEMBIT-LIONS
2 Dani Baijens Handball Sport Verein Hamburg (GER)
3 Samir Benghanem Green Park/Handbal Aalsmeer
4 Jeffrey Boomhouwer Green Park/Handbal Aalsmeer
5 Tom Jansen VFL Gummersbach (GER)
6 Evert Kooijman KRAS/Volendam
7 Bart Ravensbergen HSG Nordhorn-Lingen (GER)
8 Bobby Schagen TBV Lemgo (GER)
9 Rob Schmeits KEMBIT-LIONS
10 Robin Schoenaker Sporting Pelt (BEL)
11 Iso Sluijters GC Amicitia Zürich (SUI)
12 Kay Smits SC Magdeburg (GER)
13 Jorn Smits Lemvig-Thyborøn Handbold (DEN)
14 Ivar Stavast HC ElbFlorenz Dresden (GER)
15 Luc Steins Paris Saint-Germain Handball (FRA)
16 Rutger ten Velde TuS N-Lübbecke(GER)
17 Arjan Versteijnen Herpertz/Bevo HC
18 Niels Versteijnen TBV Lemgo (GER)


Begeleiding:

  Naam Functie
1 Staffan Olsson Bondscoach
2 Wai Wong Ass. bondscoach
3 Gerrie Eijlers Keeperstrainer
4 Robert Baardse Fysiotherapeut
5 Rian Dekker Fysiotherapeut
6 Maike Willems Teammanager
7 Diederik Oei Sportarts
8 Serge Rink Delegatieleider