Van Gooi Jij De Bal Door? op school naar meetrainen bij de lokale vereniging

Van Gooi Jij De Bal Door? op school naar meetrainen bij de lokale vereniging

Johan van der Voorn, clinicgever bij Gooi Jij De Bal Door? en trainer/coach bij Feyenoord Handbal, is vijftien dagen actief geweest bij basisschool de Vogelenzang. Dit is een grote school in Spijkenisse met 900 leerlingen, waar hij lessen heeft gegeven waardoor veel kinderen kennis hebben kunnen maken met handbal. De leerlingen waren enthousiast, maar één leerling, Yassin, sprong er bovenuit. Hij baalde er ontzettend van dat de lessen klaar waren. Johan besloot daarop om samen met Feyenoord Handbal, HVOS en het NHV iets moois op poten te zetten voor hem en zijn schoolgenootjes.

In Spijkenisse zit Handbalvereniging HVOS, waar Nikki Monster lid is. Zij is daarnaast docent op De Vogelenzang en heeft de lessen ingepland. Johan van der Voorn gaf vervolgens vijftien dagen lang deze lessen met veel enthousiasme. Johan vertelt: ‘Ik heb veel talent voorbij zien komen, maar bovenal zag ik heel veel blije kinderen die plezier kregen in het gooien met een bal. Dat is het allermooiste! Eén daarvan was Yassin, hij was zo ontzettend enthousiast. Niet alleen tijdens de lessen, maar ook na afloop.’ Hij stond ‘s ochtends als hij Johan zag aankomen al klaar om te vragen of hij ’s middags mocht helpen met opruimen. Johan stuurde hem dan altijd terug naar zijn juf om te vragen of dit mocht. Aan het einde van de dag stond Yassin weer in de gymzaal om te komen helpen. Johan geeft aan: ‘Ik zag hem aan komen lopen en vroeg of hij dit met de juf had overlegd. Hierop zei Yassin dat hij extra hard z’n best had gedaan met lezen en dat hij daardoor mocht komen helpen!’

Yassin liet weten dat hij het zo jammer vond dat de lessen voorbij waren en dat hij Johan niet meer zou zien. Daar wilde Johan graag verandering in brengen en hij verzon met hulp van Feyenoord Handbal, HVOS en Ludia ten Cate, medewerker van het NHV, een plan. Johan vertelt: ‘We hebben samen bedacht om Yassin uit te nodigen voor een eredivisiewedstrijd bij Feyenoord Handbal. Niet alleen Yassin was welkom, maar ook de andere kinderen uit zijn klas. Feyenoord wilde hier graag aan meewerken, zorgde dat alles perfect geregeld was en hebben de kosten voor hun rekening genomen.’

Yassin werd samen met andere kinderen van zijn school uitgenodigd om een eredivisiewedstrijd bij te wonen bij Feyenoord. Johan heeft Yassin opgehaald thuis, want de bus kon voor zijn huis niet parkeren. Hij vertelt: ‘Nadat ik Yassin had opgepikt, zijn alle kinderen samen in de bus gestapt richting Feyenoord. Eenmaal aangekomen bij de sporthal, kwamen ze nog voor een verrassing te staan want de deur was niet open. Dit maakte voor de kinderen niks uit, want dansend en zingend genoten ze volop. Bij binnenkomst ontvingen ze allemaal een Feyenoord shirt waarin ze mochten oplopen. Ze zijn op de tribune gaan zitten en er werd popcorn en wat te drinken uitgedeeld. Daarnaast kregen ze ook klapsticks waarmee ze de teams konden aanmoedigen.’

Het was allemaal ontzettend goed geregeld, geeft Johan aan: ‘Erg mooi om te zien hoeveel moeite erin is gestopt door Feyenoord, HVOS en de school om de kinderen een mooie handbalavond te bezorgen! Voor de wedstrijd mochten ze met het team op de foto. Na de warming up mochten de kinderen allemaal mee oplopen. Daarbij was het mooi om te zien dat ook de tegenstander EHC hier met veel plezier aan meewerkte. Na de begroetingen, kwam het moment voor Yassin: hij mocht de beginworp nemen en dit deed hij zelfs met sprongschot! Vervolgens hebben ze met z’n allen de teams aangemoedigd en na afloop was het tijd voor handtekeningen. Yassin ging naar huis met een shirt vol handtekeningen en net als alle andere kinderen met een grote glimlach.’

Het mooie is dat de lokale vereniging HVOS ook betrokken is geraakt bij dit evenement. Nikki Monster, zowel lid van HVOS en docent bij basisschool De Vogelenzang, vertelt: ‘De lessen op school waren ontzettend leuk, de kinderen vonden het fantastisch. Door de situaties die werden neergezet, werden de kinderen ook echt uitgedaagd. De opbouw was duidelijk en ze konden niet wachten op de volgende les. Als klap op de vuurpijl mochten een aantal kinderen de wedstrijd van Feyenoord bezoeken. Iedereen genoot volop. De bal met hars vonden veel kinderen indrukwekkend. Ze vonden het snelle spel fantastisch en waren vooral erg trots dat ze mee mochten lopen!’

Voor een vereniging is Gooi Jij De Bal Door? een mooie kans. ‘Na afloop van de wedstrijd van Feyenoord hebben we flyers uitgedeeld. Er hebben zo’n zes tot tien kinderen aangegeven dat zij interesse hebben om te gaan handballen. Het is voor een vereniging fijn dat de lessen worden gegeven door clinicgevers van het NHV. Wel is het belangrijk om na afloop betrokken te zijn door flyers uit te delen en de kinderen te stimuleren om naar een proeftraining te komen. Het is erg leuk dat er nu een aantal kinderen gaan meetrainen bij HVOS.’

Ook Yassin gaat meetrainen bij HVOS. Zijn moeder vertelt: ‘Voor Yassin was het een fantastische ervaring en het was heel gaaf dat dit voor hem en zijn schoolgenootjes is georganiseerd. Alleen op het shirt vol handtekeningen mist er nog één, die van Johan.’ 

  

Meer informatie
Vind je dit ook zo’n mooi verhaal en is Gooi Jij De Bal Door? ook wat voor basisscholen bij jou in de buurt? Ga daar naar www.gooijijdebaldoor.nl.