Eindelijk: de sporthal van je dromen

Eindelijk: de sporthal van je dromen

Een onveilige tribune, verkeerde belijningen, te weinig opslagruimte of geen kantine? Het NHV en de sportbonden voor badminton, basketbal en volleybal willen niet langer dat hun verenigingen nog de dupe worden van slecht ontworpen sporthallen. De oplossing? Meer zeggenschap voor lokale sportverenigingen met behulp van de kersverse adviesorganisatie Stichting NISAV: Nationaal Instituut Sportaccommodatie Advies.

Een nieuwe of bestaande sporthal moet in eerste plaats aansluiten bij de wensen van de hoofdgebruikers. Logisch toch? Zeker. Toch zijn er in de afgelopen jaren veel voorbeelden van slecht ontworpen sporthallen te vinden waarbij verenigingen een minimale rol kregen toebedeeld in het ontwerp en de ontwikkeling ervan. Denk aan sportcomplexen zonder tribune, of juist een tribune met beperkt zicht, sportvelden met fouten in de belijning, te weinig uitloopruimte voor sporters, onveilige situaties in de wandelgangen, geen kantine, bespreekkamer of gebrek aan opslagruimte voor materialen (zie bijgaande foto’s). Kortom: zonder invloed van de verenigingen ontstaan er fouten. Om de positie van lokale sportverenigingen hierin te versterken, sloegen de vier grote indoorsportbonden de handen ineen: samen riepen zij Stichting NISAV in het leven.

Meer zeggenschap op het juiste moment
De professionele en onafhankelijke adviesorganisatie Stichting NISAV ondersteunt verenigingen, door middel van gratis adviestrajecten, bij het beter gebruiken en exploiteren van de sportaccommodaties waar zij hun activiteiten aanbieden. Bijvoorbeeld als u niet tevreden bent over uw huidige accommodatie, maar de gemeente niet thuis geeft. Of als de gemeente ideeën heeft voor een nieuwe sporthal en u vraagt mee te denken over het beheer en onderhoud van de sporthal en uitdaagt mee te betalen aan de exploitatie. Uit eigen onderzoek blijkt dat verenigingen nauwelijks nadenken over accommodatiezaken; vaak huren zij de sporthal van de gemeente of een exploitant en is er weinig tot geen zeggenschap over de status van het complex. Totdat er een renovatie of nieuwbouw plaatsvindt: dan ontstaan er grote kansen om de verenigingen sterker te maken door een gebouw te ontwerpen en in te richten volgens de eisen en wensen van de desbetreffende club. Gemakkelijker gezegd dan gedaan uiteraard, want dit vraagt om een intensief traject waarin toch al drukke vrijwilligers moeten schakelen met de gemeente, projectleiders, adviseurs of architecten. Om verenigingsbesturen te helpen meer grip te krijgen op zulke procedures, biedt het NHV samen met de basketbal-, badminton- en volleybalbond hun leden daarom nu ondersteuning in de vorm van gratis, professioneel advies en begeleiding door experts van Stichting NISAV.

De wens van gebruiker is leidend
Met de hulp van Stichting NISAV wordt het voor verenigingen mogelijk om, vanaf de allereerste planvorming tot en met de ingebruikname, hun stempel te drukken op de ontwikkeling van de accommodatie. Nu hun wensen en eisen in het traject leidend zijn, ligt de sporthal van hun dromen binnen handbereik. Naast verenigingen, als hoofdgebruiker, maakt het onderwijs ook vaak gebruik van de sportaccommodatie. Hoewel de professionals van Stichting NISAV in eerste instantie in de bres springen voor verenigingen, hebben zij ruime ervaring in samenwerking met het onderwijs binnen de sportaccommodatie. Ook schoolbesturen kunnen zich melden bij onderstaande contactpersonen. Heeft u een vraag over uw huidige of toekomstige sporthal of andere sportaccommodatie? Twijfel niet en neem contact op. Namens de aangesloten bonden voorzien we u van de juiste informatie met als doel dat u meer uit het gebruik van uw sporthal haalt.

Meer weten over Stichting NISAV? Kijk op www.nisav.nl of neem contact op met Jaap Vos  06 50 60 86 98 of Pim Scherpenzeel 06 41 28 62 43

 

Voorbeelden van ongewenste situaties in sporthallen

Onvoldoende zicht vanaf tribune op de velden

Onvoldoende uitloopruimte rondom de velden

Fouten in de belijning

Gevaarlijke uitsteeksels op de wanden