TeamNL Handbalheren sluiten WK af met verlies tegen Servië

De TeamNL Handbalheren hebben het laatste duel in de Main Round op het Wereldkampioenschap met 32-30 verloren van Servië. In een gelijk opgaande wedstrijd stond het bij rust 15-17 in het voordeel van de Serven. De ploeg van bondscoach Staffan Olsson sluit het eindtoernooi daarmee af met drie winst en drie verliespartijen.

Vanuit de break-out scoorde Dani Bainens het eerste doelpunt van de wedstrijd. Al snel verdubbelde Luc Steins de score. Servië vond pas na vier minuten voor de eerste keer het net. Bobby Schagen zette het verschil weer op twee. Ook de tegenstander scoorde. Met drie doelpunten in drie minuten was Kay Smits goed op schot. Twee penalty’s gingen tegen de touwen en een schot ging keihard in de kruising. Ook de tegenstander scoorde, maar via een treffer van Dani Baijens werd er een gat geslagen: 3-7.

Dit verschil bleef tot halverwege de eerste helft. Samir Benghanem, Bart Ravensbergen en Ivar Stavast schoten raak. Ondanks de treffers van Nederland konden de Serven het gat bijna dichten: 9-10. Het verschil had groter kunnen zijn als er scherper met de kansen om was gegaan. Daarnaast keepte Dejan Milosavljev een goede eerste helft in de Servische goal. Vanuit de rechterhoek was Bobby Schagen trefzeker, Rutger ten Velde deed hetzelfde vanuit de linkerhoek. Met nog vijf minuten te spelen kwam Servië op gelijke hoogte: 12-12.

Luc Steins scoorde, maar Bogdan Radivojevic trok de stand weer gelijk. Met twee fantastische doelpunten zette Ivar Stavast weer een verschil van twee op het scorebord. Toch kon ook Servië twee keer op rij scoren. In de laatste minuut vond Nederland nog ruimte. Het was eerst Luc Steins die met een razendsnelle actie de dekking op het verkeerde been zette en scoorde. Vervolgens was Dani Baijens trefzeker vanuit een break-out. Hij bepaalde de ruststand op 15-17 in het voordeel van Nederland.

Met twee doelpunten uit evenveel kansen opende Marko Milosavljevic de score in de tweede helft. De ploegen stonden hierdoor direct na rust op gelijke hoogte. Met een prachtig vliegertje scoorde Kay Smits op aangeven van Luc Steins. Desondanks kon Servië voor het eerst in de wedstrijd de voorsprong pakken. Mede door een tijdstraf van Samir Benghanem lag er veel ruimte in de Nederlandse dekking. Dit zorgde voor een 19-18 stand na vijf minuten spelen in de tweede helft.

De ploeg van bondscoach Staffan Olsson wist via Bobby Schagen en Rutger ten Velde de stand om te draaien. Toch kon ook Servië weer twee keer het net vinden en de voorsprong pakken. Het was stuivertje wisselen in de tweede helft. Kay Smits zette goed door en scoorde. De tegenstander deed hetzelfde. Dekkingsspecialist Robin Schoenaker schoot zijn eerste treffer van het WK binnen vanaf de cirkel. Dani Baijens scoorde ook. Een penalty werd langs keeper Arjan Versteijnen geschoten: 23-23.

Dani Baijens was het eindstation van een spectaculaire dubbele vlieger. Iso Sluijters maakte in zijn laatste interland zijn eerste goal op dit WK. Ook deze achterstand werd weer snel weggepoetst door de Serven. Na drie doelpunten op rij stond het 26-25. Aan beide kanten werd twee keer gescoord, voor Nederland deden Rutger ten Velde en Dani Baijens dat.

Met nog tien minuten te spelen brak een spannende slotfase aan. Kay Smits maakte de gelijkmaker. Marko Milosavljevic schoot zijn achtste treffer tegen de touwen. In zijn laatste interland kwam ook Jeffrey Boomhouwer op het scorebord te staan: 29-29. Opnieuw scoorde Milosavljevic. Met een knap blok was Jasper Adams belangrijk voor de ploeg in zijn laatste wedstrijd voor Oranje. Marko Milosavljevic nam zijn ploeg bij de hand in de slotfase. Hij zette met nog ruim drie minuten te spelen het verschil op twee: 31-29.

Jasper Adams kreeg een twee minuten tijdstraf. Ondanks dat Nederland een man minder in het veld had, bracht Arjan Versteijnen knap redding op een schot van de Serven. In de opvolgende aanval verloor Oranje snel de bal. Opnieuw had Arjan Versteijnen een antwoord op een schot. Toch kon hij niet voorkomen dat Dragan Pechmalbec in de volgende poging het verschil op drie goals zette. Het slotakkoord was voor Dani Baijens die de dertigste Nederlandse treffer tegen de touwen gooide en de eindstand op 32-30 bepaalde.