Workshop spelvisie Jeugdhandbal leidt tot meer spelplezier én betere samenwerking tussen verenigingen

Workshop spelvisie Jeugdhandbal leidt tot meer spelplezier én betere samenwerking tussen verenigingen

Begin januari vond er een spelvisie workshop plaats bij HV Bentelo. Om de spelvisie verder toe te lichten en onduidelijkheden te voorkomen, verzorgt het NHV deze bijeenkomsten door het hele land. Tijdens zo’n bijeenkomst wordt er informatie gegeven over de spelvisie aan iedereen die betrokken is bij het jeugdhandbal voor de F-, E- en D-jeugd. Bij HV Bentelo ving Angèl Pierik signalen op dat er onduidelijkheid was over de spelvisie. Zij geeft zelf training aan de E-jeugd en heeft veel contact met de leiders van de jeugdteams. Zij vroegen zich af hoe het nu precies zit en waarom er zo gespeeld wordt. Toen ze de oproep over de workshop spelvisie voorbij zag komen op de sociale media van HandbalNL, besloot ze contact op te nemen met het NHV.

Angèl vertelt: ‘Het ging vaak na jeugdwedstrijden over het wel of niet goed uitvoeren van de spelvisie. Dit kan best vervelend zijn en daarom leek de workshop ons een mooi moment om hier verandering in te brengen. We hebben zelf alle verenigingen uit de regio uitgenodigd, die we met onze F-, E-, en D-jeugd tegenkomen in de competitie. Van de twintig verenigingen, die we hadden uitgenodigd, waren er dertien aanwezig bij de workshop. Dat laat ook wel zien dat de behoefte aan meer uitleg er bij de meeste verenigingen echt was.’

Hoe vonden jullie de workshop?
Zaterdag 7 januari was het zover. Medewerkers van het NHV kwamen langs bij HV Bentelo om de spelvisie toe te lichten, het gesprek aan te gaan en aan de hand van een demowedstrijd te laten zien hoe het in de praktijk hoort te gaan. Angèl geeft aan: ‘De reacties waren ontzettend positief. Het werkt goed wanneer er twee teams tegenover elkaar staan en iemand uitleg geeft bij specifieke spelsituaties. Juist omdat het spel er heel anders uitziet dan bij volwassenen, merkten we dat er behoefte was aan uitleg waarom het nou belangrijk is om op deze manier te spelen. Door te zien op welke manier je het hoort te doen en waarom, helpt het om de visie écht te gaan begrijpen. Je ziet het enthousiasme toenemen bij de leiders en trainers wanneer ze inzien dat de spelvisie alleen maar voordeel oplevert: kinderen leren beter handballen én zijn veel enthousiaster over het spel.’

Hebben jullie effecten gemerkt van de workshop?
Angèl was vooral ook erg blij met het vervolg. ‘We merken echt dat er beter volgens de spelvisie wordt gespeeld. De workshop zorgde ervoor dat coaches en trainers onderling met elkaar in contact kwamen. Dit is de samenwerking tussen de verenigingen echt ten goede gekomen. We gaan nu vaak voorafgaand aan competitiewedstrijden het gesprek aan over de spelvisie met de leider van de tegenstander. Dan bespreken we even hoe we er allebei naar kijken en of we elkaar kunnen helpen. Dit heeft al geleid tot mooie samenwerkingen. Zo kwam er een speelster naar me toe na een competitiewedstrijd waarin we samen met de leiders van de tegenstander het spel hadden begeleid, om te vragen of ze altijd zo mochten handballen. Ze vond deze manier van spelen zo leuk. Dat is toch waar je het voordoet. Het heeft echt een positieve invloed op de kinderen en het spel.’     

                     

Wat raad je andere verenigingen aan?
Bij HV Bentelo waren ze al goed bezig met het toepassen van de spelvisie. Door de workshop bij hen te organiseren, nemen zij nu ook andere verenigingen in de regio hierin mee. ‘Om als vereniging de spelvisie echt toe te passen, is het belangrijk dat zowel trainers als leiders de spelvisie goed begrijpen. Het is niet alleen een paar andere regels, maar echt een andere visie. Deze visie heeft invloed op de keuzes die spelers maken in het veld. Spelers krijgen meer mogelijkheden om fouten te maken en hiervan te leren, omdat ieder kind simpelweg meer kansen krijgt. De huidige spelvisie past beter bij de belevingswereld van de kinderen dan het volwassen handbal. Het is belangrijk om hier als vereniging aandacht aan te besteden en niet alleen maar de informatie door te sturen.’

De nadruk ligt niet op willen winnen, maar juist op willen leren. Daarom zijn bij de F- en E-jeugd de uitslagen en standen ook niet zichtbaar in Sportlink. Angél geeft aan dat het belangrijk is om dit ook over te brengen op de kinderen: ‘Spelers weten dat ze bij mij niet over de eindstand hoeven te beginnen. Ik vraag altijd of het een leuke wedstrijd was, of ze de bal nog hebben onderschept en nog wat uit de training hebben toegepast. Bij de jongste jeugd zegt winnen niets over de kwaliteiten van de spelers, want de leeftijdsverschillen en lichamelijke ontwikkeling hebben nog te veel invloed. Echter is wel vaak de eerste vraag die ouders of opa en oma’s stellen of de kinderen gewonnen hebben. Je kunt dat dus nooit helemaal veranderen, maar als je als leiders en trainers daar zelf alert op bent, kan dat al veel helpen voor de bewustwording. Voor mij persoonlijk is pronken met winst echt een no-go. Doe je dat wel, dan heb je de spelvisie niet goed begrepen. Probeer de nadruk te leggen op het plezier, de individuele ontwikkeling en het aanleren van de basisvaardigheden.’ 

‘Probeer elkaar als verenigingen onderling ook te helpen. Zo was er bijvoorbeeld een vereniging bij ons in de buurt die aangaf maar weinig jeugd te hebben. Zij vonden het lastig hoe ze de spelvisie moesten oppakken. Wij hebben ze toen uitgenodigd voor een oefenwedstrijd tegen onze E-jeugd. Na elke tien minuten legden we het spel stil en gingen we in op de aspecten van de spelvisie. Zo kun je elkaar helpen.’ Ook contact voor, tijdens en na competitiewedstrijden is van groot belang. ‘Het is belangrijk dat je een wisselwerking hebt met de spelbegeleider en de coaches van beide teams. Kom voor de wedstrijd even bij elkaar en ga in gesprek over de spelvisie. Dat helpt heel erg. Je hebt dan al even contact op een positieve manier en dat neemt vaak mogelijke irritatie na afloop weg.’

Wanneer de spelvisie goed wordt gevolgd, ziet Angèl dat er positief wordt gereageerd. ‘Coaches, trainers, leiders en het publiek merken dat alle kinderen meer aan bod komen, er minder verschil is tussen kinderen onderling en er meer interactie en beweging is doordat ze niet meer allemaal op dezelfde plek staan. Elk kind krijgt meer kans om te scoren of de bal te veroveren. Dat maakt handballen voor elk kind écht veel leuker en daar doen we het toch voor.’

Komt er nog een vervolg?
‘We zijn al aan het kijken of we voorafgaand aan de start van het volgende seizoen een spelvisie workshop voor de E-jeugd kunnen organiseren voor alle verenigingen in de buurt. Dan is iedereen weer uitgenodigd en zijn we bij het begin van de competitie meteen goed op de hoogte. We raden het iedere vereniging aan!’

Nieuwsgierig geworden naar de spelvisie workshop?
De bijeenkomsten zijn voor trainers, coaches, scheidsrechters, bestuurders, ouders of anderen die betrokken zijn bij het jeugdhandbal (F-, E- en D-jeugd). We komen graag langs, maar alleen wanneer de vraag komt vanuit meerdere verenigingen. Dus heeft jouw vereniging behoefte aan meer uitleg? Trommel dan andere verenigingen in de buurt op en stuur een mailtje naar jeugdhandbal@handbal.nl. Op onze website vind je ook veel informatie over de spelvisie. Wil je meer weten? Bekijk dan deze pagina over Jeugdhandbal