TeamNL Handbaldames verliezen tweede duel in Golden League

TeamNL Handbaldames verliezen tweede duel in Golden League

Na de openingszege in de Golden League tegen Tsjechië hebben de TeamNL Handbaldames de tweede wedstrijd van dit prestigieuze vierlandentoernooi met 22-33 verloren van Noorwegen. Op zondag is Denemarken de laatste tegenstander in de Golden League. De wedstrijd start om 17:00 uur.

In een uitverkocht Indoor Sportcentrum Eindhoven speelde Nederland zonder Laura van der Heijden. Zij raakte donderdag tegen Tsjechië licht geblesseerd aan haar knie. Vanwege de lichte blessure komt ze niet meer in actie tijdens de Golden League. Bij Noorwegen ontbrak Kristine Breistøl.

In de eerste helft waren de wereldkampioenen van de laatste twee edities (Nederland in 2019, Noorwegen in 2021) nog gelijkwaardig. Het verschil was nooit meer dan twee doelpunten. Het gevaar van Nederland kwam vanuit alle richtingen. De eerste vijf doelpunten waren met Merel Freriks, Inger Smits, Dione Housheer, Angela Malestein en Lois Abbingh van vijf verschillende speelsters. Rinka Duijndam keepte prima.

Twee minuten voor het wisselsignaal pakte een Nederlandse time-out bij 12-12 verkeerd uit. Emilie Hovden en Sunniva Andersen zorgden in het restant voor 12-14 en nadat Dione Housheer het verschil terugbracht, zorgde Henny Reistad ervoor dat Noorwegen met een 13-15 voorsprong ging pauzeren.

De kans op de eerste Nederlandse zege op eigen bodem tegen Noorwegen sinds 22 oktober 1992 zat er geen moment in. Yara ten Holte keerde in de beginfase van de tweede helft weliswaar twee strafworpen van Emilie Hovden en Henny Reistad maar bij deze hoogtepunten bleef het. De ploeg van bondscoach Per Johansson maakte veel technische fouten en de schoten ontbraken precisie of waren te zacht.

Na tien minuten in de tweede helft was het alleen Dione Housheer gelukt te scoren en keek Oranje al tegen een 14-22 achterstand aan. Nederland stuitte keer op keer op de ervaren keepster Katrine Lunde. De Noorse doelvrouw speelde twintig jaar geleden tijdens het WK 2003 in Kroatië al haar eerste titeltoernooi. In totaal haalde ze maar liefst 17 medailles tijdens titeltoernooien, waaronder tien titels (EK 2004, 2006, 2008, 2010, 2020 en 2022, WK 2011 en 2021, Olympische Spelen 2008 en 2012).

Nederland had moeite met de offensieve dekking van Noorwegen en kon ook aanvallend niet imponeren. Het verschil liep verder op tot elf goals. Nederland kwam nog terug tot acht doelpunten, maar zag de Scandinaviërs daarna weer makkelijk uitlopen. Voor Oranje was het de grootste nederlaag sinds het 36-21 verlies tegen dezelfde tegenstander tijdens de Intersport Cup in het Noorse Bergen op 25 november 2021.

Eindhoven, 4 maart 2023:
Nederland – Noorwegen 22-33 (13-15)
Nederland:
Rinka Duijndam, Yara ten Holte; Lois Abbingh (2), Pipy Wolfs (1), Bo van Wetering (2), Kim Molenaar (1), Kelly Dulfer (1), Merel Freriks (1), Inger Smits (2), Zoë Sprengers, Angela Malestein (4), Nikita van der Vliet (2), Kelly Vollebregt (2), Dione Housheer (3), Estavana Polman (1).
Noorwegen: Marie Davidsen, Katrine Lunde; Emilie Arntzen (1), Ragnhild Dahl (1), Maren Aardahl (3), Stine Skogrand (2), Oda Cathrine Mastad, Stine Oftedal (4), Malin Aune (3), Vilde Ingstad (3), Ingvild Bakkerud (3), Henny Reistad (2), Emilie M. Hovden (4), Sunniva Andersen (4), Anniken Wollik, Thale Deila (3).
Scheidsrechters: Weijmans/Wolbertus (Nederland).
Strafminuten: 6’- 4’ (Dulfer 2’, Freriks 2’, Malestein 2’ – Dahl 2‘, Andersen 2‘).
Strafworpen: 3/1 – 4/2.