TeamNL Handbalheren spelen in EK-kwalificatie gelijk tegen Kroatië

De TeamNL Handbalheren hebben in de strijd om een ticket voor het EK2024 gelijkgespeeld tegen Kroatië: 25-25. Bij rust stond het 14-15 in Nederlands voordeel. Met het zwaarbevochten punt zet Nederland opnieuw een grote stap richting EK-kwalificatie. Afgelopen woensdag werd Kroatië in eigen land met 32-27 verslagen.

In oktober won Nederland nipt van België (25-24) en werd er verloren van Griekenland (32-28). De EK-kwalificatiereeks wordt in april afgesloten met twee wedstrijden. Dan is eerst België op 26 april in Hasselt de tegenstander. Op 30 april neemt Nederland het in Almere op tegen Griekenland.

Nederland tekende voor de eerste treffer van de wedstrijd. Met een mooi onderhandsschot vond Kay Smits het net. Hoekspeler Mario Sostaric had weinig ruimte, maar wist keeper Bart Ravensbergen te verschalken. Na vijf minuten spelen had Kay Smits drie streepjes achter zijn naam staan. Met een doorbraak en een verzilverde penalty bracht hij de stand op 1-3. Rutger ten Velde wist een break-out te benutten.

Met een hard schot van afstand deed de Kroatische speler Duvnjak wat terug. Dankzij goed keeperswerk van Bart Ravensbergen kon Nederland de voorsprong uitbouwen. Aan de hand van de trefzekere Dani Baijens, die drie keer achter elkaar raak schoot, liep Nederland uit naar 3-7.

Voor de bondscoach van Kroatië was het tijd voor een time-out. Keeper Bart Ravensbergen hield zijn doel schoon. Luc Steins prikte raak nadat hij ruimte had gevonden in de dekking van de tegenstander. Een verschil van vijf goals stond op het scorebord. De TeamNL Handbalheren werden iets slordiger. Balverlies en een technische fout zorgden ervoor dat Kroatië de kans kreeg om terug te komen. Lucin en Klarica verkleinden de achterstand naar 5-8.

De ploeg van bondscoach Staffan Olsson pakte de draad weer op. Bobby Schagen werd mooi vrijgespeeld op de hoek en Dani Baijens vond voor de vierde keer het net. Kroatië zette daar twee doelpunten tegenover: 7-10. Nederland maakte een goede fase door en scoorde drie keer op rij. Luc Steins passeerde zijn tegenstander alsof deze er niet stond, Ivar Stavast kon doorbreken vanaf de opbouw en Bobby Schagen benutte een kans vanaf de hoek.

Na twintig minuten spelen had keeper Bart Ravensbergen een ongelofelijk reddingspercentage van 47%. Ondanks dat wist Kroatië twee keer te scoren. Na een snelle middenuit schoot Rutger ten Velde de bal tegen de touwen (9-14). Er leek geen vuiltje aan de lucht voor het Nederlands team. De Kroaten kregen een tijdstraf, maar hetzelfde gold voor Samir Benghanem. De overtalsituatie gaf Kroatië kracht en hoop.

Nederland kwam minutenlang niet tot scoren, omdat kansen werden gemist. Een poging van Rutger ten Velde spatte uiteen op de lat. Kroatië wist de aansluitingstreffer te maken, nadat ze vier keer achter elkaar een treffer noteerde. Samir Benghanem brak de ban voor Oranje. Vlak voor het rustsignaal kreeg Kroatië een zevenmeter. Bart Ravensbergen zat eraan, maar kon niet voorkomen dat de ruststand werd bepaald op 14-15.

Nadat Kay Smits miste vanaf de penaltystreep, scoorde Maras de gelijkmaker. Smits wist de aanval daarop de Kroatische keeper wel te passeren. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd aan het begin van de tweede helft, getuige de stand van 16-16, 17-17, 18-18 en 19-19. Aan Nederlandse kant waren Dani Baijens, Kaj Geenen (zijn eerste interlandgoal) en Rutger ten Velde de doelpuntenmakers.

In de tweeënveertigste minuut pakte Kroatië voor het eerst de voorsprong in de wedstrijd. Nederland creëerde open kansen, maar stuitte een aantal keer op keeper Dominik Kuzmanovic. Rutger ten Velde verzilverde twee penalty’s en trok de stand gelijk: 21-21. Beide landen hielden elkaar in evenwicht. Tom Jansen was het eindstation na een snel opgebouwde aanval. De Kroatische speler Klarica bracht zijn ploeg aan de goede kant van de score.

Nederland vocht voor elke meter en toonde veerkracht. Bobby Schagen scoorde terwijl er een overtreding op hem werd gemaakt. Lucin moest daardoor twee minuten op de bank plaatsnemen. Nederland profiteerde van de extra ruimte. Dani Baijens zette goed door tijdens een break-out. Bart Ravensbergen redde knap met zijn voet. Met nog tien minuten te spelen wist Tom Jansen het net te vinden van afstand en een verschil van twee doelpunten te noteren: 23-25.

De TeamNL Handbalheren maakten meerdere technische fouten, waar de Kroaten de bal wel tegen de touwen kregen. De voorsprong verdween snel. De sportieve Duvnjak, die aangaf dat een overtreding van Robin Schoenaker niet met twee minuten bestraft moest worden, trok de stand gelijk. Samir Benghanem liep tegen een twee minuten tijdstraf aan. De Nederlandse dekking sloot goed, waardoor Kroatië een aanvallende fout maakte.

Spannende slotminuten braken aan. Bondscoach Staffan Olsson nam een time-out. Een aanvalsplan werd gesmeed. De actie van Dani Baijens werd door de scheidsrechters beoordeeld als een aanvallende fout. Met nog vijftien seconden te spelen kreeg Kroatië de kans om de overwinning over de streep te trekken. Dit lukte echter niet. Bart Ravensbergen had een cruciale redding in huis waardoor beide landen de twee punten verdeelden. De eindstand werd: 25-25.