Tweede editie Sportmedisch Handbal Symposium groot succes!

Tweede editie Sportmedisch Handbal Symposium groot succes!

Het Sportmedisch Handbalsymposium 2023 was een geslaagde middag met veel ins en outs over handbalblessures. Deze bijeenkomst bood een uitstekende gelegenheid voor verschillende experts en sprekers om hun kennis en ervaringen te delen. Het symposium was goed bezocht door een diverse groep deelnemers waaronder fysiotherapeuten en bewegingswetenschappers.

Linda Coppens, een van de organisatoren van het symposium, kijkt met een positieve en geslaagde blik terug op de dag. Zo vertelt Linda: “De goede sfeer was het resultaat van de inzet en positieve reacties van de aanwezigen. Het was erg inspirerend om te zien dat de interactie tussen de experts en aanwezigen zorgden voor kritische vraagstukken. Daarnaast heeft het inbellen van Claudia Rompen, keepster bij het Deense Horsens Håndboldkub Elite, ervoor gezorgd dat er ook inzichten werden gegeven vanuit een topsporter zelf. Al met al gaf deze dag een goede weerspiegeling van het belang van preventie van blessures”.

Een van de belangrijkste doelen van het symposium was om zoveel mogelijk mensen bij elkaar te krijgen en hen te voorzien van waardevolle informatie over handbalblessures en hun behandeling. Het symposium is georganiseerd vanuit het oogpunt van de topsport en talentontwikkeling binnen Nederland. Deze dag stond in het teken van het creëren van een betere band tussen de medische staf van de Handbal Academie, jeugdselecties, clubs, handbalscholen en soortgelijke partijen. Het doel is om meer samenwerking te vinden tussen de diverse partijen en om ervoor te zorgen dat de neuzen dezelfde kant op staan. Het symposium was hierbij een stap in de goede richting. Het evenement werd gekenmerkt door een aantal indrukwekkende sprekers en onderwerpen.

Sprekers en onderwerpen die aan bod kwamen
Een van de sprekers was Nicky van Melick, post-doc researcher sportorthopedie en docente, die sprak over de terugkeer naar het speelveld na een voorste kruisband reconstructie. Van Melick deelde haar inzichten over het belang van gedoseerd trainen en hoe dit kan bijdragen aan het verminderen van de risico’s op nieuwe blessures en het succesvol terugkeren naar het spelen.

Josette van Toor, sportdiëtist (Performance Nutritionist), besprak het belang en de meerwaarde van voeding in de sport. Deelnemers kregen informatie over de rol van voeding bij de prestaties van de atleet en hoe de juiste voeding kan bijdragen aan een snel herstel. Verder kwam aan bod welke signalen een aanduiding zijn om als fysiotherapeut een diëtist te benaderen voor de behandelde sporter.  

Kenny Odijk, Performance Therapist bij NHV, presenteerde de visie van het NHV bij fysieke training met jonge (top)sporters. Hierbij lag de nadruk op de periodisering en letterlijke inhoud van de krachtschema’s. De hoofdboodschap die Kenny wilde overbrengen luidde als volgt: “Wanneer de voorwaarden voor groei, load management en techniek in orde zijn, kunnen jeugdige sporters vaak al zwaarder krachttrainen in plaats van het trainen met (te) veel herhalingen en explosieve oefeningen, wat we nu vaak zien.”

Aniek Nagtzaam, Msc Sportfysiotherapeut bij SMC Flevoland, besprak het nog weinig voorkomende onderwerp ‘hersenschuddingen in de handbalsport’. Deelnemers kregen informatie over de symptomen van hersenschudding en de behandelmethoden die kunnen worden toegepast bij sporters met deze blessure. Ook werd topsporter Claudia Rompen ingebeld om deel te nemen aan dit onderwerp binnen het symposium. Claudia Rompen heeft in haar topsportcarrière te maken gekregen met een langdurige hersenschudding blessure. In het symposium vertelde ze over haar ervaringen hiermee.

Maaike Willemsen, Embedded Scientist bij NHV, presenteerde de inzet van testen/meten bij blessurepreventie. Hierbij lag de nadruk op het gebruik van meetinstrumenten bij het monitoren van de voortgang van het herstel en het beoordelen van de fysieke fitheid van de atleet.

Carlijn Hajer, bewegingswetenschapper bij NHV, besprak werpbelasting bij handbal. Deelnemers kregen informatie over de risico’s van werpbelasting en de manieren waarop deze kunnen worden verminderd om blessures te voorkomen.

Eline de Jager, bewegingswetenschapper bij NHV, besprak overbelasting blessures tijdens handbal. Deelnemers kregen inzichten over de oorzaken en risicofactoren van overbelasting blessures en hoe deze kunnen worden voorkomen en behandeld.

Tot slot besprak Linda Coppens, sportfysiotherapeute MSc bij TeamNL Centrum Papendal – Handbal Academie, de rol van de (sport)fysiotherapeut binnen een handbalteam. Hierbij kwam de nadruk te liggen op de belangrijke rol die de (sport)fysiotherapeut speelt bij het voorkomen en behandelen van blessures en het ondersteunen van de atleet bij het herstel.

Al met al waren de sprekers en onderwerpen tijdens het symposium zeer relevant en waardevol voor de aanwezigen, waardoor zij in hun professionele toekomst de nieuwste kennis en technieken konden toepassen.

Lees hieronder de reacties van twee deelnemers die het symposium hebben bijgewoond.

David Schmidt, fysiotherapeut bij DSVD:
“Ik ben David Schmidt fysiotherapeut van beroep en al 5 jaar betrokken bij de selectie van Boeren Trots Kaas Deurningen die uitkomen in de eredivisie. Voor mij was het de eerste keer dag ik erbij mocht zijn en ik vond het een leuk en goed georganiseerd symposium. Wat mij aansprak was dat er een mooie brede selectie van sprekers was die elk een andere kijk op de sport hebben. Zo heb ik mee kunnen nemen dat voeding een grote meerwaarde heeft bij het revalideren van een handbalster, de nieuwste inzichten over een hersenschudding en de rol als professioneel op en naast het veld hierin, maar ook beter inzicht in de do’s and don’t van krachttraining. Al met al was het een zeer geslaagd symposium met informatie waar je ook direct mee aan de slag kunt.”

Jayjay Koning, fysiotherapeut/bewegingswetenschapper, Volendam:
“Ik denk dat de diversiteit van onderwerpen die aan bod zijn gekomen ook wel echt de kracht van dit symposium waren. Er komt binnen de topsport veel meer bij kijken dan alleen met het simpel behandelen van een klacht door een fysio. Dat maakt het werken binnen de topsport uitdagend en ook heel erg interessant. Voor ons was dan ook onder andere de presentatie over voeding wel echt iets wat we zeer interessant vonden. Voor mij als bewegingswetenschapper was het ook wel leuk om een klein inzicht te krijgen hoe jullie de wetenschap combineren met sport performance bij de spelers.”