Nieuwsflits voor verenigingen

Nieuwsflits voor verenigingen

De nieuwsflits voor verenigingen is weer terug! Eén keer per maand vind je op de website een overzicht van het belangrijkste nieuws. De huidige nieuwsflits gaat in op handbalpromotie, Beach Handball, jeugdhandbal en bevat nieuws speciaal gericht op bestuurders. 

Handbal promotie
Handbal promoten tijdens de Koningsspelen
Wil jouw vereniging eenvoudig in contact komen met scholen én met heel veel nieuwe kinderen? Grijp dan nu je kans tijdens de Koningsspelen! Veel scholen zoeken ondersteuning bij de organisatie van de sportdag. Via het platform Koningsmatch gaan zij vanaf januari op zoek naar sportverenigingen die willen helpen. Wil jouw vereniging handbal promoten tijdens de Koningsspelen? Meld jouw vereniging dan nu aan voor een Koningsmatch, zodat jouw aanbod gevonden wordt door scholen. Klik hier voor meer info over de Koningsspelen.

Regiofinales Schoolhandbal van start
Door het hele land organiseren verenigingen en gemeenten al jaren met veel succes handbaltoernooien voor basisschoolkinderen. Van groot tot klein komen de leerlingen naar het handbalveld om te strijden voor het lokale kampioenschap. Wie krijgt de felbegeerde beker én… mag meedoen aan de Regiofinale Schoolhandbal? Aanmelden voor de Regiofinales kan hier

Lijkt het je leuk om te fluiten tijdens de Regiofinales? Meld je dan hier aan. 

Jongenshandbal in Noord-Holland
Het NHV organiseert in 2023 in samenwerking met verenigingen in Noord-Holland een aantal activiteiten ter promotie van het jongenshandbal. De clinics zijn voor jongens die handballen en jongens die (nog) niet handballen van 9 tot en met 14 jaar (E/D/C-jeugd). De eerste twee dagen hebben plaatsgevonden en waren een groot succes. Op zondag 8 januari waren de jongens te gast bij HV Blokker en op zondag 5 februari was Volendam de plek waar meer dan tachtig jongens werden uitgedaagd met allerlei leuke oefeningen!? Klik hier voor meer info over de activiteiten jongenshandbal.

Nieuws over Beach Handball
Beach Handball opleidingen van start
Het Beach Handball seizoen komt er weer aan! Dat betekent dat de Beach Handball opleidingen ook weer gaan starten. De opleidingen worden op een toegankelijke, laagdrempelige en vooral leuke manier aangeboden. Het doel hiervan is om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken om een opleiding te volgen en om iedereen Beach Handball te laten beleven. Klik hier voor  voor meer informatie over de Beach Handball opleidingen.

Organiseer een Beach Handball Introductie toernooi bij jouw vereniging!
Met het organiseren van het Beach Handball Introductie Toernooi willen we verenigingen in staat stellen om hun leden, begeleiders, ouders/verzorgers en bestuursleden kennis te laten maken met Beach Handball en het organiseren van een kleinschalig toernooi. Tijdens het kleinschalige toernooi worden de basisprincipes van Beach Handball behandeld door een NHV Beach Handball Coach en gaan jullie aan de slag in de praktijk. Lees hieronder meer over het Beach Handball Introductie toernooi en hoe je kosteloos een Beach Handball Introductie Toernooi kunt aanvragen. Klik hier voor meer informatie over de introductie. 

Nieuwe locatie NK Beach 2023
Het Nederlands Kampioenschap Beach Handball 2023 wordt verplaatst van Stadskanaal naar Venlo. Na overleg tussen het Nederlands Handbal Verbond en diverse betrokkenen is besloten om het kampioenschap dit jaar te organiseren in Venlo. De datum van het evenement blijft zaterdag 24 en zondag 25 juni. Klik hier voor meer informatie.

Nieuws over Jeugdhandbal
Workshop spelvisie Jeugdhandbal groot succes
Het NHV organiseert door het hele land workshops om de spelvisie Jeugdhandbal verder toe te lichten. In januari gingen we langs bij HV Bentelo waar nog dertien andere verenigingen uit de regio aanwezig waren. De workshop heeft geleid tot meer spelplezier bij de kinderen én betere samenwerking tussen de verenigingen in de regio. Benieuwd hoe zij dit voor elkaar hebben gekregen? Klik hier voor meer informatie over de workshop. 

Nieuws voor bestuurders
Extra geld sparen voor je club met blikjes!
Extra geld ophalen voor je club? Dat is vanaf 1 april 2023 mogelijk. Veel sportclubs spaarden al een tijdje statiegeldflesjes en haalden zo geld op. Vanaf april kunnen sportverenigingen ook blikjes met statiegeld innemen. Het gespaarde statiegeld mag gedoneerd worden aan de eigen vereniging. En dat is ook voor verenigingen die nog niet meedoen interessant! Klik hier voor meer informatie.

Praat mee over het nieuwe lokale sportakkoord in jouw gemeente
Door als sportaanbieder actief mee te praten over het lokale sportakkoord, kun je invloed hebben op de lokale doelstellingen en de besteding van beschikbare middelen. Op 1 april 2023 gaat Sportakkoord II van start. Sportakkoord II is het vervolg op Sportakkoord I en bestaat onder andere uit een vervolg op de lokale sportakkoorden per gemeente. Tot 30 juni heeft elke gemeente de tijd om het lokale sportakkoord te vernieuwen. Voor jou als sportclub is dit dus het juiste moment om mee te praten over de invulling van het sportbeleid binnen jouw gemeente. Klik hier voor meer informatie.

Sluit je ook aan bij het Sportbestuurdersplatform?
Het NHV is in samenwerking met NOC*NSF en andere sportbonden begonnen aan de ontwikkeling van het Sportbestuurdersplatform. Op dit online platform kunnen bestuurders op een laagdrempelige en snelle manier kennis delen, vragen stellen en actuele problemen samen oplossen. Doordat dit platform sporttak overstijgend is, kan een vraag die gesteld wordt vanuit veel verschillende sporten en perspectieven beantwoord worden. Zo leren we van elkaar en helpen we elkaar weer vooruit! Wil je meer weten over het platform? Klik hier voor meer informatie over het sportbestuurders platform.

Bevestigingen en nieuwe inzichten door de verenigingsmonitor
In de periode november en december zijn jullie uitgenodigd om deel te nemen aan de verenigingsmonitor. Al jullie input is geanalyseerd en wordt momenteel besproken tijdens de tweede ronde van de clusterbijeenkomsten. Dit leidt tot mooie gesprekken en discussies. Het geeft ons ook meer inzicht, waardoor er een beter begrip is over wat er speelt bij de verenigingen. Het is een eerste stap, een nulmeting, waarmee het bondskantoor de verenigingen op een laagdrempeligere manier kan benaderen met mogelijke kennis, interventies of programma’s. Wil je weten hoe het gaat in het land? Klik dan hier voor meer informatie.

Besturen met een visie
Tijdens dit seizoen hebben er op enkele plaatsen inspiratiesesseis voor bestuurders plaatsgevonden. Onder leiding van experts zijn onze bestuurders meegenomen hoe de veranderende samenleving vraagt om een andere aanpak bij verenigingen. Om hier verder op in te gaan bieden we de opleiding “Besturen met een visie” aan. In een driedaagse cursus wordt er gewerkt aan de kwaliteiten van bestuurders en aan het versterken van de vereniging. Hierin ontwikkelen zij een gefundeerde visie waar zij de komende jaren op voort kunnen bouwen. Daarnaast ontwikkelen zij ook hun eigen bestuurderskwaliteiten. Wil je hier ook aan deelnemen als vereniging? Het liefst doe je dat met twee of drie personen, zodat jullie samen de opgedane kennis over kunnen brengen naar de vereniging. Klik hier voor meer informatie. 

Heb je vragen?
Heb je vragen over één van deze onderwerpen. Stuur een mailtje naar informatie@handbal.nl.