TeamNL Handbaldames winnen laatste wedstrijd van het seizoen

TeamNL Handbaldames winnen laatste wedstrijd van het seizoen

De TeamNL Handbaldames hebben hun laatste interland van het seizoen gewonnen van Zweden. Bij rust stond de ploeg van Per Johansson achter met 17-21. In de tweede helft wist Nederland het tij te keren en een ruime overwinning te boeken (39-32). Gisteren was Nederland ook te sterk voor Zweden. In een uitverkocht Topsportcentrum in Almere werd de Zweedse ploeg toen met 31-27 verslagen.

Zweden begon de wedstrijd flitsend. Thea Stankiewicz rondde een vlieger prachtig af. Nederland wist in de eerste drie minuten niet tot scoren te komen, waar Zweden wel makkelijk het net vond. Ze pakten in no-time een 0-4 voorsprong. Kim Molenaar noteerde de eerste Nederlandse treffer. Dankzij een redding van Rinka Duijndam en een doelpunt van Laura van der Heijden werd het verschil teruggebracht naar twee.

Bo van Wetering werd goed vrijgespeeld op de hoek en maakte gretig gebruik van de geboden ruimte. Zweden zette daar een goal tegenover: 3-6. Keepster Rinka Duijndam pareerde meerdere schoten, maar aan de overkant wist doelvrouw Martina Thörn ook een glansrol te pakken met een dubbele redding.

De marge schommelde lange tijd tussen de drie à vier goals. Aan Nederlandse kant was Laura van der Heijden trefzeker met haar befaamde een-tegen-een-actie, Inger Smits vond twee keer het net en Lois Abbingh verzilverde tweemaal een penalty. Na een snel opgebouwde aanval was Kelly Vollebregt het eindstation en zij bracht Nederland terug tot: 9-11.

Zweden hield het initiatief in de wedstrijd door twee doelpunten op rij te noteren. Het jonge talent Loïs van Vliet passeerde de Zweedse keepster vanaf de hoek. Nederland speelde met vlagen slordig, waar de Zweedse ploeg wel scherp was in de afronding. Ze drukten het gaspedaal in en trokken de stand naar 10-15.

De ploeg van bondscoach Per Johansson moest in de achtervolging. Aan de hand van Lois Abbingh, die opnieuw raak schoot vanaf de penaltystreep, kwam Nederland een stapje dichterbij. De gister debuterende Donna Bakker deed ook een duit in het zakje met een prachtige lob: 12-15.

Zweden bleef snel en verzorgd spelen. Opbouwster Alexandra Bjärrenholt wist meermaals buitenlangs te passeren. Kelly Dulfer liet ook zien dat ze een goede passeerbeweging in huis had. Twee keer was ze haar tegenstandster te snel af. In de tussentijd had Lois Abbingh de bal snoeihard in de kruising gegooid. De stand op het scorebord was: 15-19. Routinier Laura van der Heijden noteerde een extra streepje achter haar naam.

De Zweedse coach nam een time-out. Opnieuw wist zijn ploeg makkelijk tot scoren te komen. In de slotminuut schoot Merel Freriks knap raak. De ruststand leek op 17-20 te worden bepaald, ware het niet dat Linn Hansson in de slotseconde haar zesde treffer maakte met een sublieme draaibal.

Zweden kwam sterk uit de kleedkamer. Ondanks reddingen van Yara ten Holte tilden ze de stand snel naar 17-24. Bondscoach Per Johansson riep zijn ploeg naar de kant. Lois Abbingh faalde niet tijdens haar vierde zevenmeter en Laura van der Heijden scoorde wederom van afstand. Toch kwam Nederland niet dichterbij. Zweden had de zaken goed op orde: 19-25.

Aan de hand van Pipy Wolfs, Kelly Dulfer en Kelly Vollebregt liep Nederland twee goals in: 22-26. Cirkelloopster Pipy Wolfs kreeg een twee minuten tijdstraf. Zweden profiteerde van de overtalsituatie en scoorde twee doelpunten. Nederland liet het er niet bij zitten. Voor enthousiast publiek werd een slotoffensief ingezet.

De Nederlandse dekking gaf geen ruimte meer weg. In het laatste kwartier van de tweede helft maakte Zweden nog maar drie goals. De Nederlandse aanvalsmachine draaide ondertussen op volle toeren. De achterstand van 23-28 werd stap voor stap weggepoetst. Lois Abbingh, Inger Smits 2x, Laura van der Heijden 2x verkleinden het gat naar 27-29. Zweden vond het net. Nederland noteerde een 4-0 run. Kelly Vollebregt scoorde vanaf de hoek. Bo van Wetering was twee keer razendsnel weg in de break-out en maakte de aansluitingstreffer. Merel Freriks zette Nederland voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong.

Na een Zweedse goal scoorde Nederland opnieuw vier keer op rij. Het verzet van de tegenstander was gebroken. Aan de hand van Kelly Vollebregt, Laura van der Heijden, Lois Abbingh en Bo van Wetering liepen de TeamNL Handbaldames uit. Hanna Åhlén hield de eer voor Zweden hoog: 35-32. In de slotminuten nam Nederland geen gas terug. De overwinning kreeg extra glans doordat Yara ten Holte een penalty stopte en Kelly Vollebregt, Merel Freriks, Kim Molenaar en Bo van Wetering de eindstand bepaalden op 39-32.

De TeamNL Handbaldames komen in de week van maandag 9 oktober weer bij elkaar ter voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijden. Het Europees kampioenschap zal gespeeld worden van 28 november t/m 15 december 2024. De speelsteden zijn Budapest en Debrecen (Hongarije), Innsbruck (Oostenrijk) en Basel (Zwitserland). Aan het EK doen een recordaantal landen mee. Er gaan 24 landen strijden om de Europese titel. De loting van de EK-kwalificatiewedstrijden zal plaatsvinden op 20 april om 17:00 uur in Zürich.

Almere, 8 april 2023:
Nederland – Zweden 39 – 32 (17-21)
Nederland:
Rinka Duijndam, Yara ten Holte, Alieke van Maurik, Donna Bakker (1), Laura van der Heijden (7), Lois Abbingh (7), Pipy Wolfs (1), Bo van Wetering (5), Judith van der Helm, Kim Molenaar (2), Kelly Dulfer (3), Merel Freriks (3), Inger Smits (4), Daphne Luchies, Loïs van Vliet (1), Kelly Vollebregt (5), Harma van Kreij.
Zweden: Martina Thörn, Mathilde Forsberg (2), Frida Rosell (3), Alexandra Bjärrenholt (3), Clara Petersson Bergsten (4), Linn Hansson (6), Thea Stankiewic (3), Johanna Forsberg, Tilde Skoog, Isabelle Andersson (3), Vilma Matthijs Holmberg (1), Rebecca Nilsson, Emma Nilsson, Hanna Åhlén (1), Moa Boqvist (5), Charité Mumbongo (1).  
Scheidsrechters: Geraets (NED) / Geraets (NED)
Strafminuten: 2’- 2’ (Pipy Wolfs 2’, Hanna Åhlén 2’)
Strafworpen: 4/4 – 1/3