TeamNL Handbalheren kwalificeren zich met groepswinst voor EK2024

TeamNL Handbalheren kwalificeren zich met groepswinst voor EK2024

De TeamNL Handbalheren hebben zich geplaatst voor het EK2024. In de laatste kwalificatiewedstrijd werd Griekenland in een uitverkocht Topsportcentrum in Almere verslagen: 32-26. Met deze overwinning heeft de ploeg van bondscoach Staffan Olsson de eerste plaats in de poule behaald. Bij rust stond Nederland al ruim voor: 17-11.

Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat de TeamNL Handbalheren zich hebben gekwalificeerd voor het EK. In 2020 eindige Nederland op een 17e plaats. Twee jaar later bereikte de ploeg de hoofdronde en werd het toernooi als tiende afgesloten. Het Europees Kampioenschap vindt plaats van 10 tot en met 28 januari 2024. De speelsteden zijn Düsseldorf (poulefase), Berlijn (poulefase), Mannheim (poulefase), München (poulefase), Hamburg (Main Round) en Keulen (Main Round en finales).

Kay Smits zette het eerste doelpunt op het scorebord. Al snel schoot ook Griekenland raak. Met drie goals op rij sloeg Nederland een gaatje. Dani Baijens knalde de bal twee keer snoeihard tegen de touwen en Kay Smits verzilverde een penalty: 4-1. De tegenstander deed iets terug, maar wist het gat niet te verkleinen. De doelpunten volgden elkaar razendsnel op. Het was Nederland dat effectiever met de kansen omging. Via Dani Baijens, Samir Benghanem en Niels Versteijnen stond het halverwege de eerste helft 10-5.

Tijd voor de Griekse coach om een time-out te nemen. Dit had niet het gewenste effect. Nederland wist verder uit te lopen. Via Luc Steins, Lars Kooij, Kay Smits en Rutger ten Velde stond het 14-7. De Grieken pakten de draad op en scoorden drie keer op rij. Staffan Olsson besloot om zij ploeg naar de kant te halen voor de laatste twee minuten. Vanaf de cirkel schoot Samir Benghanem raak. Ook de tegenstander vond het net. Na goed doorzetten knalde Luc Steins de bal achter de keeper. Kay Smits bepaalde de ruststand op 17-11.

Nederland ging voortvarend van start in de tweede helft. Luc Steins schoot raak en Kay Smits benutte de derde en de vierde penalty van de avond. Ondanks een Grieks doelpunt kon Nederland verder uitlopen. Bart Ravensbergen keepte een uitstekende wedstrijd en was belangrijk met verschillende reddingen. Dani Baijens was het eindstation van een vlieger en schoot in de daaropvolgende aanval onderhands raak: 22-13. Namens Griekenland scoorde Charalampos Mallios. Vanuit de hoeken waren Niels Versteijnen en Rutger ten Velde trefzeker waardoor het verschil op tien goals kwam te staan: 24-14.

Ondanks een twee minuten tijdstraf van Robin Schoenaker had Nederland halverwege de tweede helft een ruime voorsprong: 26-17. Hierna pakten de Grieken het initiatief in de wedstrijd. Oranje kwam niet door de strakke dekking, waar de tegenstander de gaten wel zag. Dit zorgde voor een 29-24 stand met nog drie minuten te spelen. Arjan Versteijnen was met een dubbele redding belangrijk in de slotfase.

Met een hard schot scoorde Tom Jansen het dertigste doelpunt van Oranje. Donny Vink maakte vervolgens zijn eerste treffer voor het Nederlands team. Namens Griekenland scoorde Savvas Savvas een penalty. Tim Claessens maakte vanaf de cirkel de laatste goal voor Nederland. De Griek Savvas Savvas bepaalde met zijn zesde treffer de eindstand op 32-26.

Almere, 30 april 2023:
Nederland – Griekenland 32 – 26 (17-11)
Nederland: Bart Ravensbergen, Ivar Stavast, Rutger ten Velde (4), Robin Schoenaker, Luc Steins (2), Samir Benghanem (2), Bobby Schagen, Lars Kooij (1), Niels Versteijnen (3), Jorn Smits, Tim Claessens (1), Arjan Versteijnen, Kay Smits (9), Tom Jansen (2), Donny Vink (1), Dani Baijens (7).
Griekenland: Panteleimon Kostakidis, Nikolaos Liapis (1), Christodoulos Mylonas (6), Charalampos Mallios (4), Nikolaos Passias (2), Achilleas Toskas (2), Petros Boukovinas (1), Georgios Papavasilis, Dimitrios Tziras (1), Petros Kandylas, Anastasios Papadionysiou (1), Nikolaos Kritikos. Chrysanthos Tsanaxidis, Evangelos Arampatzis (1), Panagiotis Papantonopoulos, Savvas Savvas (7).
Scheidsrechters:
Fabian Baumgart (GER) / Sascha Wild (GER)
Strafminuten: 12’ – 6’  (Benghanem 4’, Schoenaker 6’, K. Smits 2’- Papavasilis 2’, Papadionysiou 2’, Kandylas 2’)
Strafworpen: 4/5 – 5/6