Loting EK2024 voor TeamNL Handbalheren bekend

Loting EK2024 voor TeamNL Handbalheren bekend

De TeamNL Handbalheren zijn bij de loting voor het EK2024 ingedeeld in groep E met Zweden, Bosnië en Herzegovina en Georgië. De ploeg van de Zweedse bondscoach Staffan Olsson speelt alle poulewedstrijden in Mannheim. Het EK wordt van 10 tot en met 28 januari 2024 georganiseerd in gastland Duitsland.

Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat de TeamNL Handbalheren zich hebben gekwalificeerd voor het EK. In 2020 eindige Nederland op een zeventiende plaats. Twee jaar later bereikte de ploeg de hoofdronde en werd het toernooi knap als tiende afgesloten.

Nederland kijkt terug op een uitstekende kwalificatiereeks waarin het groepswinnaar werd. België werd tweemaal verslagen (25-24 en 23-28). Tegen topland Kroatië wist de ploeg drie punten te pakken. De eerste wedstrijd werd met 32-27 gewonnen. Het tweede treffen leverde een gelijkspel op: 25-25. De verliespartij tegen Griekenland (32-28) werd gerepareerd met een ruime overwinning (32-26) in eigen huis. De TeamNL Handbalheren waren dankzij de goede resultaten en de Europese ranking ingedeeld in pot 2. Daardoor ontlopen zij Duitsland, Slovenië, Hongarije, Portugal en Oostenrijk.

Bondscoach Staffan Olsson geeft een eerste reactie op de loting: “Op het Europees kampioenschap is elk land sterk. Bosnië en Herzegovina en Georgië hebben het goed gespeeld in de kwalificatie en Zweden is natuurlijk de regerend kampioen, maar naar mijn mening hebben we een goede loting. Mijn gevoel zegt dat we een goede kans maken op de volgende ronde. Daar gaan we voor! Al is het wel vroeg om te speculeren. Dat we tegen mijn thuisland Zweden spelen maakt het extra speciaal”, zegt de bondscoach lachend.

De beste twee landen uit de poule plaatsen zich voor de Main Round, daarin kruisen groep A, B en C met elkaar en groep D, E en F. Het Europees Kampioenschap vindt plaats van 10 tot en met 28 januari 2024. De speelsteden zijn Düsseldorf (poulefase), Berlijn (poulefase), Mannheim (poulefase), München (poulefase), Hamburg (Main Round) en Keulen (Main Round en finales).

Loting EK2024:
Groep A (Düsseldorf/Berlijn): Frankrijk, Duitsland, Noord-Macedonië, Zwitserland
Groep B (Mannheim): Spanje, Oostenrijk, Kroatië, Roemenië  
Groep C (München): IJsland, Hongarije, Servië, Montenegro
Groep D (Berlijn): Noorwegen, Slovenië, Polen, Faeröer Eilanden
Groep E (Mannheim): Zweden, Nederland, Bosnië en Herzegovina, Georgië  
Groep F (München): Denemarken, Portugal, Tsjechië, Griekenland

Wedstrijdschema Nederland*:
11 januari:
Nederland – Georgië
13 januari: Bosnië en Herzegovina – Nederland
15 januari: Zweden – Nederland