Beach Dames bereiken ongeslagen Main Round, maar verliezen van Denemarken

De Beach Dames hebben al hun poulewedstrijden op het EK gewonnen. Nadat ze te sterk waren voor Portugal en Noord-Macedonië, werd ook Oekraïne met 2-0 aan de zegekar gebonden. De eerste wedstrijd in de Main Round ging verloren. Denemarken was na shoot-outs te sterk.

Nederland-Oekraine
Aan het begin van de eerste set gingen beide ploegen gelijk op tot 6-6. Nederland drukte het gaspedaal in. Acht keer op rij wist de ploeg van Léon Budé te scoren. Anna Buter (3x), Meike Kruijer (2x), specialist Josien van den Hoek (2x) en eenmaal Merel de Jager waren verantwoordelijk voor de ruime voorsprong: 21-6. Nederland was duidelijk een maatje te groot voor Oekraïne. Eva Heuten bepaalde de setstand op 27-10.

Nederland begon de tweede set niet scherp in de afronding. Oekraïne kwam 0-4 voor. Meike Kruijer trok de stand na twee mooie pirouettes gelijk. In vergelijking met de eerste set bleef de tegenstander dit keer langer in het spoor van Oranje. Na een gelijke stand van 8-8 sloeg Nederland een gaatje. Het was Eva Heuten die twee keer achter elkaar het net vond. In de dekking had Marit van Ede een aantal goede blocks in huis.

Oekraïne deed wat terug (12-10), maar Nederland had de touwtjes strak in handen. Een run van 10 punten werd op het scorebord gezet. De overwinning kwam geen seconde meer in gevaar. Josien van den Hoek schoot als laatste raak en zo won Nederland de tweede set met 24-12.

Nederland-Denemarken
In de beginfase waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Eva Heuten vond makkelijk het net en bracht Nederland op 8-6 voor. Merel de Jager maakte een Deens schot onschadelijk met een goed blok en Isabel Barnard zette een éénpunter op het scorebord. Meike Kruijer schoot de bal laag tegen de touwen, waardoor Nederland aan de goede kant van score bleef.

Denemarken boog de achterstand van 11-8, met een reeks goed uitgespeelde aanvallen, om naar een 11-14 voorsprong. De Deense keepster was een sta-in-de-weg. De Beach Dames vochten voor wat ze waard waren, maar Deense ploeg speelde geconcentreerd en maakte weinig fouten. De eerste set ging verloren met 18-23.

In de tweede set pakte Nederland een 4-0 voorsprong dankzij mooie pirouettes van Anna Buter en Meike Kruijer. Denemarken trok de stand snel gelijk. De ploeg van Léon Budé sloeg opnieuw een gaatje van vier punten: 8-4. Het verschil schommelde enige tijd tussen de twee en vier punten. Na een knappe redding van Lisanne Bakker wist Anna Buter haar vierde pirouette van de wedstrijd te scoren: 16-10.

Denemarken scoorde een tweepunter, maar werd vervolgens een fase slordig. Nederland kon uitlopen naar 21-12 dankzij Anna Buter, Isabel Barnard en Meike Kruijer (eenpunter). De beslissing in de set was gevallen. Meike Kruijer bracht de eindstand op 22-14.

Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Nadat Anna Buter de bal over het doel lobde en Meike Kruijer een technische fout maakte, ging Denemarken er met de winst van door. De Denen verzilverden al hun shoot-outs: 6-10.