OTTO Work Force/VOC Amsterdam verovert de landstitel

OTTO Work Force/VOC Amsterdam verovert de landstitel

De handbalsters van OTTO Work Force/VOC Amsterdam hebben de landstitel veroverd. De Amsterdamse club klopte zondagmiddag Cabooter Group/Handbal Venlo in eigen huis met 31-28, Een week eerder was VOC in de eerste wedstrijd van de best-of-three finale om het landskampioenschap al met 25-32 te sterk. Voor VOC was het na 2008, 2009, 2010, 2017, 2018 en 2019 alweer de zevende nationale titel.

In Amsterdam liet zowel VOC als Venlo zien klaar te zijn voor de strijd. Beide ploegen begonnen sterk en ontliepen elkaar op doelpunten nauwelijks. De openingstreffer kwam op naam van VOC-speelster Jessie van de Ruit via een stuitschot. Het aanwezige publiek in sporthal Elzenhagen kreeg een spannende wedstrijd voorgeschoteld waarin het tempo bijzonder hoog lag.

Demi Smolenaers vond de ruimte tussen de hoek- en opbouwverdedigster en liet de 2-2 noteren. Aan de overkant was het de fysiek sterke cirkelloopster Jill Kooij die de Amsterdammers weer op voorsprong bracht, maar Venlo was razendsnel en het was uiteindelijk Lisanne Kruijswijk die weer voor de gelijke stand zorgde.

Het lukte zowel VOC als Venlo niet om een grotere marge dan één doelpunt te krijgen. Dit omdat bij VOC keepster Romy Verweij meerdere keren een grote sta-in-de-weg bleek te zijn voor de Noord-Limburgers. Terwijl het middenblok van Venlo enorm compact en sterk stond, waardoor er weinig ruimte was voor de cirkelloopster in Amsterdamse dienst. Het defensieve middenblok van Venlo zorgde er wel voor dat Isa Ternede en Faye Janson gebruik konden maken van hun sterke afstandsschot.

Diezelfde Janson liet haar waarde zien met een verdekt onderhandsschot voor de 10-10. Venlo stuitte in de aanval op Verweij en VOC pakte de voorsprong na een bekeken bal van Jessie van de Ruit. Sharon Grummel, die een mindere eerste helft kende, zag haar zevenmeter gepareerd worden door Romy Verweij. De thuisploeg zorgde voor een kanteling in de wedstrijd door uit te lopen naar 13-10 dankzij Lois van Vliet en Zola Amsen. Beide ploegen zochten de kleedkamers op met een ruststand van 15-13.

In het begin van de tweede helft, kwam Venlo terug in de wedstrijd en trok de stand weer gelijk: 16-16. Toen stond Zola Amsen op aan Amsterdamse kant en zorgde met drie doelpunten achter elkaar voor een voorsprong van drie. Coach van Venlo, Robin Gielen, haalde zijn speelsters naar de kant met een time-out. Dit had het gewenste effect. Venlo poetste de achterstand weg en kwam op spectaculaire wijze weer op gelijke hoogte. Door een gewaagde vlieger op Angela Steenbakkers trok Venlo de stand weer gelijk: 23-23.

VOC leek hier niet van onder de indruk en besloot op eigen wijze het publiek te vermaken. Door vier doelpunten te maken en geen tegendoelpunt te incasseren deelden de thuisploeg een mentale klap uit. Romée Maarschalkerweerd, Jill Kooij, Faye Janson en Daphne Luchies waren ieder goed voor één belangrijk doelpunt. Deze kleine vijf minuten bleken de beslissing in de wedstrijd.

De laatste tien minuten van het duel kwam de voorsprong van de Amsterdammers niet meer in gevaar. Sharon Grummel toonde haar sterke afstandsschot en zorgde nog voor twee doelpunten, maar de formatie in het groenzwart wist van geen ophouden. De constant roulerende opbouwrij vond telkens wel ergens een gaatje en bleef zo gemakkelijk scoren. De tweede en beslissende wedstrijd in de Best of Three eindigde in een 31-28 overwinning voor VOC en pakt hierdoor de landstitel.