Meer leden voor jouw vereniging doen we samen!

Meer leden voor jouw vereniging doen we samen!

Meer leden werven is iets wat elke handbalvereniging natuurlijk wil. Vandaag gaan we in gesprek met de succesvolle vereniging HV Hauwert. De vereniging is actief bezig met het werven van leden en dan specifiek bij de jongens. Dit hebben zij gedaan door middel van clinics geven bij zwembaden. Hoe hebben zij dit aangepakt? En hoe is dit tot stand gekomen? We spraken hierover Claudia Appel namens HV Hauwert.

Het verhaal achter het succes
Claudia vertelde dat het belangrijk is om je als vereniging te richten op plekken waar de jeugd zich graag bevindt. Een plek waar de jeugd veel komt: zwembaden. Hier zijn uiteindelijk succesvolle clinics gegeven. Zo succesvol dat er honderdtachtig (!) kinderen aanwezig waren. Claudia vertelt enthousiast verder: ‘’De buitenzwembaden hebben terrein en willen graag meewerken. Zelf heb ik de verenigingen aangesproken en posters laten maken en verspreiden. Dit heb ik op verschillende social media kanalen verspreid. De zwembaden wilde graag meewerken, de leidinggevende van de overkoepelende zwembaden had haar goedkeuring gegeven en het vermeldt. Van elk zwembad had ik een contactpersoon. Ludia ten Cate, medewerker handbalstimulering van het NHV,  had speler Tom Zwarthoed geregeld, die de ‘Gooi JIJ De Bal Door?!’ clinic van anderhalf uur gaf. De kosten zijn reuze meegevallen, omdat de meeste baden de entree vrij hebben gegeven. Uiteindelijk hebben we honderdtachtig kinderen een leuke middag gegeven! De entree was gratis en iedereen tussen de zes en zestien jaar mocht meedoen.”

“Dit alles werd mede mogelijk gemaakt door een cheque van het coöperatiefonds van de Rabobank. Ik heb deze actie opgezet omdat ik zelf nauw betrokken ben bij de handbal van Hauwert en zwembad De Spetter, maar ook ledenraadslid van de Rabobank ben’’. In die laatste rol mocht Claudia een cheque van vijfhonderd euro uitreiken en besloot ze dit initiatief ermee te bekostigen. Claudia: ‘’Hiermee zetten we de handbalverenigingen én de buitenzwembaden in het licht!’’

Hoe kwam dit succes tot stand?
‘’Ik was in contact gekomen met Ludia van het NHV via een clinic in Volendam. Zij vroeg naar onze ervaringen en veranderpunten. HV Hauwert kampt met een tekort aan jongens en het is erg lastig om jeugd aan te trekken naar onze club. Dit komt vooral doordat voetbal in elk dorp gespeeld wordt in West-Friesland. Zo speelt ongeveer de helft van ons jongensteam allebei de sporten. Wij zijn van mening dat dit een goede combinatie is, maar  het maakt het wel lastiger als het gaat om leden werven. Het voordeel is wel dat de wedstrijden van voetbal op zaterdag worden gespeeld en handbal op zondag. Eigenlijk begon hier het brainstormen hoe we ervoor gingen zorgen dat we meer jeugd konden aantrekken. Al snel kwamen we tot de conclusie dat de focus moet liggen op plekken waar de jeugd zich veel bevindt. Via die weg kwamen we uit bij zwembaden en is het balletje gaan rollen!’’