Beach Dames ongeslagen naar kwartfinale European Olympic Games

Beach Dames ongeslagen naar kwartfinale European Olympic Games

De Beach Dames hebben de kwartfinale van de European Olympic Games bereikt. De ploeg van bondscoach Peter Portengen heeft in de poulefase geen duel verloren. Gisteren waren ze met 2-0 te sterk voor Portugal en Griekenland. Vanmorgen werd regerend Europees -en wereldkampioen Duitsland verslagen. Om 15:00 uur staat de kwartfinale gepland. De wedstrijd is live te zien via europeangames.tv.

Portugal
Het toernooi werd gestart tegen Portugal. Het Portugese team werd op het afgelopen EK vierde, waar Nederland de zilveren medaille veroverde. De eerste set was spannend. Isabel Barnard bracht haar team op een 4-0 voorsprong. Portugal was een taaie ploeg en boog de achterstand om 8-10. Het initiatief in de eerste set lag bij de tegenstander. Met nog anderhalve minuut te spelen stonden ze met 10-14 voor. Nederland gaf zich niet gewonnen en vocht zich terug. Dankzij tweepunters van Isabel Barnard en tweemaal Eva Heuten stonden de Beach Dames aan de goede kant van de score: 16-14. Tien seconden voor tijd trok Portugal de stand gelijk. Eva Heuten hield haar hoogt koel en wist in de slotseconden een eenpunter te maken en de set binnen te slepen: 17-16.

In de tweede set schoot Nederland uit de startblokken. In korte tijd kwamen ze 8-2 voor. De Portugese dames verkleinde het gat tot twee punten, waarna Nederland het gaspedaal indrukte. Vijf keer op rij werd er een tweepunter gemaakt. Zo stond er een comfortabele voorsprong van 18-6 op het scorebord. Het verschil van twaalf punten bleef lang in stand. Aan het einde van de set wist Nederland de marge zelfs uit te breiden. De set werd gewonnen met 28-12.

Griekenland
Nederland begon goed aan de wedstrijd. De ploeg van bondscoach Peter Portengen pakte een 0-4 voorsprong. Na vijf minuten spelen wist Nederland de tegenstander verder onder druk te zetten: 6-14. Beide ploegen scoorden een fase om en om. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Oranje, maar de Grieken schoten twee keer op rij raak en kwamen terug tot 16-18. Eva Heuten rondde een pirouette knap af. Isabel Barnard deed hetzelfde. Met nog een minuut op de klok stond het 18-22. Griekenland kwam tot scoren, waardoor een spannende slotfase aanbrak. Anna Buter gooide de set in het slot door de stand vlak voor tijd naar 20-24 te tillen. Griekenland noteerde nog een tweepunter, maar de set was binnen voor Oranje.

Nederland begon heel scherp aan de tweede set. In no-time stonden ze 0-8 voor. De Nederlandse dekking stond goed. In totaal moesten ze maar veertien punten incasseren. De aanvalsmachine van Oranje draaide op volle toeren. Dertig punten werden genoteerd op het scorebord. De tweede set werd met ruime cijfers gewonnen: 14-30.

Duitsland
De laatste poulewedstrijd moest Nederland aantreden tegen het absolute topland Duitsland. Tijdens de EK-finale troffen beide landen elkaar ook. Na shoot-outs bleek Duitsland toen te sterk. Vanmorgen waren de Beach Dames goed opgewassen tegen de Oosterburen. In de eerste set pakte ze een ruime voorsprong van 2-10. Dankzij het goede spel aan Nederlandse kant kwam de setwinst niet meer in gevaar. Keepster Claudia ter Wal gooide de bal in het lege doel aan de overkant en zette Nederland vlak voor tijd op 10-19. Duitsland deed nog wat terug met een tweepunter waarna er werd afgefloten voor de set.

In de tweede set waren beide ploegen meer aan elkaar gewaagd. Het verschil tussen beide teams schommelde tussen de vier à zes punten in het voordeel van Oranje. Het Nederlandse team speelde gevarieerd aanvalsspel. De dekking wist Duitsland tot fouten te dwingen, waardoor ze in staat waren een knappe overwinning te boeken. Het fluitsignaal klonk bij een setstand van 22-27.